2021: Het jaar waarin de F1-teams slechts een halve F1-bolide bouwen

06 januari 2021 — Net als het voorbije jaar wordt ook 2021 voor iedereen een bijzonder jaar, zo ook voor de F1-teams die in tegenstelling tot andere jaren slechts een 'halve' F1-bolide moeten bouwen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Renault F1 Team (@renaultf1team)

Door de pandemie met het coronavirus werd beslist om de ingrijpende reglementswijzigingen met compleet andere F1-bolides uit te stellen van 2021 naar 2022. Daardoor krijgen we dit jaar een doorontwikkeling van de F1-bolides uit 2020.

Die beslissing werd hoofdzakelijk genomen om kosten te besparen en de overlevingskansen van de F1-teams te midden van de huidige crisis te maximaliseren. In het reglement werd dan ook vastgelegd dat er met hetzelfde chassis wordt gereden en er zullen verder slechts verschillende kleinere wijzigingen in het reglement plaatsvinden.

Het stelt de F1-teams voor de opmerkelijke uitdaging om dit jaar slechts een ‘halve’ nieuwe F1-bolide te ontwikkelen. Ze moeten in tegenstelling tot andere jaren dus niet van een volledig leeg wit blad te beginnen. Toch is er altijd nog ruimte voor verbetering.

“Ook al zijn er verschillende onderdelen gehomologeerd zodat we ze niet kunnen veranderen, er zijn nog steeds heel wat zaken vrij te ontwikkelen,” aldus Pat Fry van het Renault F1 team.

“Men kan geen volledig nieuwe F1-bolide bouwen maar men kan gerust een halve nieuwe wagen bouwen. We proberen te kijken wat er zinvol is om te veranderen en proberen daaruit zoveel mogelijk te halen.”

Maar waar leg je als F1-team de focus als je weet dat er in de Formule 1 steeds gestreefd wordt naar verbetering en perfectie?

“Los van de neus, het chassis, de motor en de versnellingsbak zullen we de meeste zaken opnieuw proberen te ontwikkelen. Ik denk dat het voor alle teams zo zal zijn.”

Gezien het feit dat er dit jaar met hetzelfde chassis wordt gereden en verschillende onderdelen ‘bevroren’ zijn voor ontwikkeling moeten de teams proberen om de F1-bolides van het voorbije seizoen zo goed mogelijk te verbeteren.

“We moeten binnen wat kan zo goed mogelijk met de regels om proberen te gaan en er het beste van zien te maken. De basis is dat we op onze filosofie van 2020 proberen verder te bouwen. Er zijn altijd nog veel zaken die binnen de regels voor verbetering vatbaar zijn,” besloot Fry.

Of hoe de F1-bolides er dit jaar van buitenaf niet veel anders zullen uitzien maar onder de motorkap toch veel zullen verschillen ...

Koop via onderstaande banner bij Bol.com en steun F1journaal.be

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België