25 jaar geleden stierven Ayrton Senna en Roland Ratzenberger

01 mei 2019 — De GP van San Marino 1994 staat gegrift in het geheugen van elke F1-fan. Het noodlot sloeg ongemeen hard toe want twee rijders vonden er de dood.

Dit bericht bekijken op Instagram

25 years on. Never forgotten. . . . #SempreSenna ߇ǰ߇· #F1 #Formula1 #AyrtonSenna

Een bericht gedeeld door ROKiT Williams Racing (@williamsracing) op

Het raceweekend in Imola begon al op dramatische wijze toen een jonge Rubens Barrichello op vrijdag over een kerbstone in de bandenmuur gekatapulteerd werd. Iedereen houdt zijn hart vast bij het zien van de beelden van zijn crash maar de jonge Braziliaan kan het als bij wonder navertellen.

Het toonde aan dat de wagens veiliger waren geworden sinds het laatste dodelijke ongeval tijdens een raceweekend van Riccardo Paletti in Canada 1982. Niemand kon toen voorspellen wat er tijdens de rest van het weekend zou gebeuren.

Op zaterdag is iedereen nog altijd onder de indruk van de crash van Barrichello daags voordien en het is ook nog gespreksonderwerp nummer 1 tijdens de live-uitzending van de kwalificaties.

Plots schuift de Simtek-Ford van Roland Ratzenberger over het asfalt met de Oostenrijker bewegingsloos achter het stuur. Wat volgt zijn beelden die op ons netvlies gebrand staan. Ratzenberger die uit het wrak wordt gehaald en op het circuit wordt gereanimeerd, tevergeefs. Ook toen kon niemand voorspellen wat de rest van het weekend nog zou brengen.

Ratzenberger of ‘The Rat,’ zoals zijn bijnaam in Groot Brittannië luidde had in 1994 eindelijk zijn grote droom waargemaakt, hij had de Formule 1 bereikt. Dat staat ook te lezen op de grafsteen van de Oostenrijker: “Er lebte Seinen Traum.”

Op zondag staat de race in Imola op het programma en Ayrton Senna start vanop de pole. Hij heeft immers wat goed te maken want een jonge Michael Schumacher had de twee eerste GP’s van het seizoen op zijn naam geschreven terwijl Senna al twee keer de finishvlag niet had gezien.

Tijdens de start van de race gaat het al goed fout wanneer de Benetton van JJ Lehto blijft stilstaan op de grid. Pedro Lamy kan Lehto niet meer ontwijken en knalt op de Benetton van de Fin, de brokstukken van de crash vliegen in het publiek en verwonden negen toeschouwers.

De race ging verder achter de safety car en aan het einde van de vijfde ronde werd de race weer op gang getrokken. Ayrton Senna sloeg meteen een kloofje met Michael Schumacher maar in de zevende ronde sloeg het noodlot toe, in de Tamburello-bocht gaat de Williams van Senna rechtdoor in de muur. De Williams schuift verder met Ayrton Senna bewegingsloos achter het stuur en een Oostenrijkse vlag in de cockpit… .

De man die door velen beschouwd wordt als de allergrootste vond de dood op 1 mei 1994 in de Tamburello-bocht. Hij was genadeloos op het circuit en diepgelovig ernaast, Senna was meer dan zomaar een sportman. Hij beoefende de Formule 1 niet, hij leefde het.

In zijn thuisland Brazilië had hij de status van halfgod en de regering kondigde ook drie dagen van nationale rouw af na zijn dood. Zijn begrafenis was live te volgen op TV en bracht naar verluidt drie miljoen mensen op de been in zijn thuisstad Sao Paulo.

We zullen dat dramatische weekend in Imola nooit vergeten, de crashes van Ratzenberger en Senna hebben de F1 wakker geschud en sindsdien er veel gebeurd om de veiligheid te verbeteren.

Net zoals het ongeval van Jules Bianchi dat gedaan heeft. We kunnen als fan soms wel zeuren dat zo’n Halo er niet uitziet maar het gitzwarte exemplaar van de Alfa Romeo van Charles Leclerc na de crash tijdens de start van de GP van België stemt toch tot nadenken …

Dit bericht bekijken op Instagram

ߏpߏư߇ǰ߇װ߇ư߇¹Rudolf Ratzenberger homenageando seu filho Roland Ratzenberger, que morreu nos treinos para o GP de Imola em 1994, há exatos 25 anos. / ߇̰߇§ Rudolf Ratzenberger honoring his son Roland Ratzenberger, who died in training for the Imola GP in 1994, exactly 25 years ago. Among the images posted is Included a painting by the artist Paul Oz @pauloz #Senna #sennamito #sennasempre #sennathelegend #f1driver #sennavive #sennaeterno #sennathebest #sennaforever #ayrtonthebest #ayrtonsenna_1st_ #ayrtonsennaparasempre #ayrtonsennalegend #ayrtonsennaforever #institutoayrtonsenna #mclaren #toleman #lotus #williams #f1 #f1legend #ayrtonsennaphotos #oficialayrtonsenna #senna_unofficial #torcidaayrtonsenna #ayrton_senna_da_silva #ayrton_senna #ayrtonsenna #senninha #remembersenna

Een bericht gedeeld door Ayrton Senna do Brasil (@ayrton.senna.do.brasil) op

Dit bericht bekijken op Instagram

Ieri Roland Ratzenberger, oggi Ayrton Senna, questi due giorni li considero i piu drammatici della storia della F1, che siamo qui a ricordare 25 anni dopo. #ayrtonsenna #rolandratzenberger

Een bericht gedeeld door Schiavi Davide (@heavy_d_05_) op

Geschreven door Tom Schots

Speel mee met het Grosser Preis der Steiermark Spel: Minimaal 500 Euro aan prijzen!

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België