Aanpassing kwalificaties bijna rond

06 maart 2014 — Tijdens de bijeenkomst van de F1 Strategy Group tijdens de laatste testweek in Bahrein werd er ook gesproken over de kwalificaties. image

De Strategy Group maakte zich zorgen omdat sommige rijders er steeds voor opteerden om niet de baan op te komen tijdens het derde en laatste kwalificatiegedeelte. Daarom werd een voorstel ingediend om de kwalificaties lichtjes aan te passen om Q3 ook voor de toeschouwers interessanter te maken.

Vanaf dit seizoen zouden de rijders de race moeten aanvatten met de banden waarmee ze hun snelste tijd in Q2 zetten. Daardoor zou de top tien in het derde kwalificatiegedeelte voluit voor de pole kunnen gaan, zonder hun racestrategie overhoop te gooien. Er zou ook een extra setje banden voorzien worden voor de overblijvers in Q3.

Ook in de tijden die de kwalificaties in beslag nemen zou verandering komen. Zo zou Q1 twee minuten worden ingekort, van twintig naar achttien minuten, terwijl Q3 twaalf minuten zou duren in plaats van tien minuten. Zo zouden de rijders verzekerd zijn van twee runs tijdens het derde gedeelte van de kwalificaties.

Het voorstel moet wel nog worden goedgekeurd door de FIA, maar aangezien FIA-voorzitter Jean Todt een groot voorstander is van een aanpassing, lijkt dit nog slechts een formaliteit. “Het zou goed zijn om eens de indeling van de kwalificaties te herbekijken.” verklaarde Todt laatst in Autosport. “Sommige rijders vonden dat ze niet genoeg banden over hadden om Q3 te rijden. We spreken hier echter niet over een ganse ommekeer, maar door wat verfijning van het format kunnen we al heel wat bereiken.”

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België