Adrian Newey weigerde voorstel van Mercedes

06 januari 2018 — Red Bull-ontwerper Adrian Newey onthult dat hij een voorstel van Mercedes heeft afgeslagen in 2014. In dat jaar ontbrak het de Oostenrijkse formatie, met de intrede van de V6-hybride krachtbronnen, aan competitiviteit.

image
Samen met de intrede van de nieuwe power units eindigde ook de dominante periode van Red Bull, dat vanaf 2010 vier keer de wereldtitel wegkaapte met Sebastian Vettel. Newey geeft in een vraaggesprek met de BBC toe dat hij in die periode benaderd werd door Mercedes en Ferrari.

“We hebben voor het seizoen 2014 een grote verandering gekregen aangaande de reglementen op motorisch vlak,” aldus Newey. “Het hybride-deel dat erbij gekomen is heeft de Formule 1 op geen enkel vlak goed gedaan want het heeft geleid tot grote verschillen tussen de verschillende motorenbouwers.”

“In het bijzonder met onze motorenbouwer leek alles gedoemd tot mislukken. Dat was voor mij een mentale klap destijds. Ik werd benaderd door Ferrari en Mercedes en dat heeft me doen nadenken.”

Uiteindelijk besliste Newey toch om trouw te blijven aan Red Bull met als voornaamste reden de successen die ze samen behaald hebben.

“Ik veronderstel dat ik door de jaren heen een vaderlijke band heb opgebouwd met Red Bull en al de mensen waarmee ik heb samengewerkt. Ik zou het gevoel gehad hebben mijn familie te verraden,” besluit de sterontwerper.

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België