“F1-race in Baku leek zo eenvoudig als racen op de Playstation”

23 juni 2016 — Volgens viervoudig wereldkampioen Alain Prost was de eerste F1-race een extreem saaie vertoning die veel weg had van racen op de Playstation.


Maandenlang werd er uitgekeken naar de eerste F1-race in Baku. Een nieuw stratencircuit met een extreem smalle passage van amper zes à zeven meter breed en erg hoge snelheden op de rechte stukken. Er waren zelfs de nodige inhaalmogelijkheden voorzien.

Tijdens het raceweekend zelf werden de hoge verwachtingen nog wat verder aangewakkerd. Heel wat rijders verremden zich tijdens de oefensessies. Er werden heel wat foutjes gemaakt en er waren zelfs enkele crashes. Ook de GP2-races stonden bol van de spanning en sensatie.

Tijdens de F1-race viel daar echter maar weinig van te merken. De hoge verwachtingen werden immers niet ingelost. Er viel maar weinig te beleven tijdens de F1-race doorheen de straten van Baku, een mening die ook viervoudig wereldkampioen Alain Prost is toegedaan.

“Ik was aan het kijken naar het on board -kanaal met Lewis Hamilton en hij was tegelijkertijd aan het praten over de problemen die hij had. Het was voor hem geen enkel probleem om aanpassingen te doen op zijn stuurtje. Het zag er allemaal zo eenvoudig uit. Tegelijkertijd besef je dat er ook iets mis is,” aldus Prost. “Tijdens het remmen kan je niets van geluid horen en ervaar je niets van de snelheid van de F1. Je ziet ook niet hoe belastend de F1 voor de nek is.”

Prost maakt vervolgens de vergelijking met het racen met een F1-bolide op een spelconsole.

“Indien ik tot de jongere generatie zou behoren en ik weet niet veel over de Formule 1, maar ik wil zien wat het inhoudt, dan zou ik denken dat ik hetzelfde zou kunnen op de Playstation, dat het eenvoudig is.”

Volgens Prost moet de Formule 1 opnieuw een grotere (fysieke) uitdaging voor de rijders vormen. Eerder weerklonk al een gelijkaardige boodschap toen Max Verstappen zijn F1-debuut maakte. Toen werd gesteld dat een 17-jarige het nooit zou aankunnen om met de F1-bolides van vroeger te rijden omdat die op fysiek vlak een veel grotere uitdaging vormden.

Alain Prost is ook niet positief over de manier waarop de F1-race in Baku in beeld werd gebracht. Prost kon de oefensessies en kwalificatie niet zien. Hij las echter overal enthousiaste reacties over de F1 in Baku. Toen hij zelf naar de race keek was hij echter enorm teleurgesteld. Volgens Prost lag de focus te veel op het in beeld brengen van de stad en haar gebouwen, waardoor de snelheid van de F1-bolides niet goed tot zijn recht kwam.

“Iedereen vertelde me dat het circuit één van de beste circuits was dat ze ooit gezien hadden. Ik als voormalig racepiloot, en als F1-fan, was echter niet blij. De positie van de camera’s was niet echt goed. De wagens zagen er niet goed uit en er werd weinig spektakel getoond. Alleen in een links, rechtse bochtencombinatie werd de snelheid van de wagens goed in beeld gebracht,” besluit Prost.

image

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België