logo
 

Allereerste vrouwelijke F1-piloot overleden

09 januari 2016 — Maria Teresa de Filippis, de eerste vrouw die ooit deelnam aan een F1-race, is overleden.


Maria Teresa de Filippis overleed op 89-jarige leeftijd. Ze was de eerste vrouw ooit die aan een F1-race deelnam en maakte haar F1-debuut op het circuit van Spa. Van de drie races waaraan ze deelnam was het meteen ook haar beste resultaat en de enigste keer dat ze wist te finishen. Ze behaalde de tiende plaats en was tijdens die race ook de laatste wagen die nog geklasseerd werd.

Toen Jean Behra overleed, de eigenaar van het team waarvoor ze reed, besloot ze de Formule 1 vaarwel te zeggen met de woorden: “Te veel vrienden zijn overleden.”

Haar debuut in de autosport en de Formule 1 kwam er trouwens op een wel erg bijzondere wijze. Haar broers vroegen zich immers af hoe snel ze zou zijn en hadden erover gewed.

Net als in veel andere sporten was er de nodige scepsis tegenover vrouwen in de Formule 1, maar echt veel hinder ondervind ze er niet van.

“De racedirecteur zei ‘dat de enige helm die een vrouw zou moeten dragen, de helm bij de kapper was’. Dat was de enige keer dat ik ervan weerhouden werd om te racen,” zei ze tegenover ‘The Observer. “Los daarvan denk ik niet dat ik vaak met vooroordelen te maken heb gehad. Men was vaak verrast door mijn succes.”

Lella Lombardi was in 1976 de laatste vrouw die aan de start van een F1-race verscheen.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België