Alonso: “Ik ben niet gek, crash werd veroorzaakt door stuurprobleem”

26 maart 2015 — Fernando Alonso heeft tijdens de officiële persconferentie van de rijders op donderdag laten weten dat een stuurprobleem waarschijnlijk aan de oorzaak ligt van zijn crash.


De Spanjaard miste de eerste race van het nieuwe seizoen door een crash tijdens de tweede wintertest op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Die crash leidde meteen tot heel wat speculaties over de oorzaak van de crash.

Was Alonso van de baan gegaan omdat hij het bewustzijn was verloren? Kreeg hij een stroomstoot? Of ging hij daadwerkelijk van de baan omwille van hevige en onvoorspelbare windstoten? Het speculeren over de oorzaak van de Spanjaard hield vooral aan omdat McLaren-Honda weinig informatie vrij gaf en hij onverwacht lang in het ziekenhuis verbleef.

Vooral toen bekend raakte dat Alonso de eerste race van het nieuwe seizoen zou missen werd er wild gespeculeerd over de oorzaak van de crash. Alonso probeerde tijdens de persconferentie alvast enkele speculaties te ontkrachten en hij trachtte ook een verklaring te geven voor de oorzaak van zijn crash.

“Het is duidelijk dat er een probleem met de wagen was,” zei Alonso, die echter ook ontkende dat windstoten aan de basis lagen van zijn crash. “Zeker en vast niet. Zelfs een orkaan zou de wagen niet doen bewegen tegen die snelheid. Bovendien zou je, indien je een probleem hebt of iets medisch, dan zou je snelheid verliezen en naar de buitenkant van de bocht gaan, nooit naar de binnenkant. In een F1-bolide moet je immers nog steeds kracht uitoefenen op je stuur.”

Volgens Alonso was er een stuurprobleem. Het is ook zowat het enige onderdeel waarvan er geen data zijn en daarom heeft men bij McLaren-Honda ervoor gekozen om extra sensoren in te bouwen voor het stuur. Tegelijkertijd ontkent Alonso ook dat hij verward zou geweest zijn toen hij opnieuw bij kennis kwam na zijn crash.

“Alles was normaal in het ziekenhuis. Ik werd niet wakker in ‘95. Ik werd niet wakker om dan opeens alleen maar Italiaans te spreken. Ik werd niet op een manier wakker zoals zo vaak in de media op allerlei manieren werd beschreven. Ik herinner mij het ongeval en ik herinner de dag nadien in het ziekenhuis,” besluit Alonso.

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België