Alonso laat Honda-motor flippen

27 augustus 2017 — In een ultieme poging om Q3 te bereiken nam Fernando Alonso de Pouhon-bocht met het gaspedaal volledig ingedrukt. Die actie was naar verluidt de oorzaak van de motorproblemen die de Spanjaard een paar bochten later zou omschrijven als: “no power.”


Fernando Alonso was goed op weg om Q3 te halen nadat onze landgenoot en teamgenoot, Stoffel Vandoorne, hem over het rechte stuk “getowd” had, zoals dat in vaktermen genoemd wordt. Het is namelijk geen geheim dat de Honda-motor op de rechte stukken serieus wat power tekort komt en dat kan een beetje gemaskeerd worden door de auto in het zog van een andere auto te laten rijden. Zo ondervindt hij minder weerstand en wordt hij als het ware achter de eerste auto uit gelanceerd.

Tussen bocht 11, na de dubbele linkse, en bocht 12, aan de Fagnes-chicane, kreeg Alonso echter geen extra power van zijn Honda-motor. Zonder die 160 PK extra kostte hem dat naar eigen zeggen een halve seconde en dat was genoeg om zijn snelle ronde af te breken. Dat tekort aan kracht ligt niet echt aan de auto zelf maar aan het systeem dat die extra paardenkrachten automatisch zou moeten loslaten.

Dat systeem baseert zich op hoe diep de rijder het gaspedaal indrukt, zo kan het lokaliseren waar de auto zich op het circuit bevindt. Als de rijder bijvoorbeeld de voet van het gas haalt weet het systeem dat hij zich in een bocht bevindt.

Toen Alonso in die bewuste ronde de Pouhon-bocht nam met het gaspedaal volledig ingedrukt, en niet zoals in de vrije trainingen toen hij het gas losliet, besefte het systeem niet dat hij de bocht al genomen had. De Honda-motor dacht als het ware dat hij nog altijd op het rechte stuk was dat naar die bewuste bocht leidt.

Honda-topman Hasegawa gaf toe dat het probleem zich situeerde in het controlesysteem van de power units.

“Ons systeem werkt op basis van de bediening van het gaspedaal,” legt de Japanner uit. “ Soms gebruikt een rijder dat gaspedaal op een andere manier. Dan raakt ons systeem in de war en doet het niet wat ervan verwacht wordt.” 

Later liet de Japanner nog weten dat Honda zijn procedures zal aanpassen zodat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren.

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: HondaFernando AlonsoMcLaren

image

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van Australië