logo
 

Alonso probeerde McLaren te dwingen om Hamilton te saboteren

23 november 2018 — Volgens ‘BBC Sport’ probeerde Alonso McLaren te chanteren tijdens de GP van Hongarije in 2007. De Spanjaard wou dat het team te weinig brandstof in de auto van Hamilton zou doen zodat hij de finish niet zou kunnen halen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Fernando Alonso (@fernandoalo_oficial) op

Tijdens de kwalificaties voor de GP van Hongarije in 2007 kwam het tot een aanvaring tussen Fernando Alonso en Lewis Hamilton. De Brit negeerde een teamorder om Alonso voorbij te laten en de Spanjaard hield op zijn beurt zijn teamgenoot op in de pitstraat.

Alonso behaalde in eerste instantie de pole position terwijl Hamilton niet meer genoeg tijd had om een snelle ronde af te werken. De tweevoudige wereldkampioen kreeg later echter een gridstraf en McLaren zou geen punten kunnen scoren voor de constructeurstitel in Hongarije.

Volgens de ‘BBC’ wou de Spanjaard wou het daar niet bij laten en probeerde hij samen met zijn manager, Luis Garcia Abad, Ron Dennis te overhalen om te weinig brandstof in de auto van Hamilton te doen zodat hij de finish niet zou halen. Anders zou hij meer details naar de pers lekken over het zogenaamde ‘spygate’ tussen McLaren en Ferrari.

Dennis haalde zijn adjunct-teambaas, Martin Whitmarsh erbij en vroeg Alonso om zijn vraag te herhalen en dat deed hij ook. Daarop ging Dennis naar toenmalig FIA-voorzitter Max Mosley en vertelde hem zelf alles over ‘spygate.’

McLaren dacht er zelfs over na om Alonso niet te laten deelnemen aan de race maar Abad suste de gemoederen en zei dat zijn poulain het zo niet bedoeld had. Alonso verontschuldigde zich en schudde de hand van Dennis.

De formatie uit Woking zou dat jaar geschrapt worden uit het kampioenschap voor constructeurs en een boete van honderd miljoen dollar moeten betalen, mede door toedoen van de bekentenissen die Dennis in Hongarije aflegde.

Het voorval betekende een dieptepunt in de stormachtige relatie tussen Alonso en McLaren maar een bron van de ‘BBC’ bekijkt het anders.

“Er waren al langer problemen, in Hongarije is de vulkaan gewoon tot uitbarsting gekomen. Maar Lewis is begonnen, dat mogen we niet vergeten. Als hij Alonso had voorbij gelaten zou het niet zo ver gekomen zijn.”

Alonso en McLaren ontbonden hun contract voortijdig en de Spanjaard ging terug naar Renault. Vanaf dat moment lijkt de Spanjaard zijn carrière wel een aaneenschakeling van foute keuzes maar dat durft hij te betwisten in een gesprek met ‘ESPN.’

“Sinds ik Renault verliet in 2009 hebben ze geen kampioenschap meer gewonnen, het was dus niet het geval dat Renault de sport domineerde op dat moment. Sinds ik Ferrari verliet in 2014 hebben ook zij geen kampioenschap gewonnen, zij domineren de sport dus ook niet.”

“Ik begrijp de mensen niet die zeggen dat ik de verkeerde keuzes gemaakt heb want geen enkel team dat ik verlaten heb is op dit moment aan de winnende hand.”

“Ik ben blij. De keuzes die ik de voorbije zeventien jaar gemaakt heb heb ik gemaakt omdat ik dacht dat het de juiste waren. Je neemt nooit een beslissing als je denk dat het de verkeerde is, je neemt ze omdat je denkt dat het de juiste is. Moest ik alles kunnen overdoen zou ik terug dezelfde beslissingen nemen,” besluit Alonso.

Geschreven door Tom Schots

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België