Alonso verwijt Honda tijdens thuisrace: “Dit lijkt een GP2-motor!”

27 september 2015 — Fernando Alonso heeft Honda tijdens haar thuisrace eens goed de les gelezen en een gebrek aan competitiviteit verweten. "GP2-motor! GP2!" riep de Spanjaard over de boordradio toen hij werd ingehaald.


Het wordt een hoe langer hoe pijnlijker eerste seizoen voor Honda, de motorleverancier van McLaren. Al van bij het begin van het F1-seizoen is de Honda motor niet krachtig genoeg en onbetrouwbaar. De betrouwbaarheid mag dan wel enigszins verbeterd zijn, de competitiviteit laat nog sterk te wensen over. Dat bleek ook nogmaals tijdens de GP van Japan, de thuisrace van Honda.

Tijdens de beginfase van de race werden beide McLaren-wagens om de oren gereden en wat later in de race probeerde Alonso strijdvaardig Max Verstappen achter zich te houden. Kort daarvoor had de Spanjaard Carlos Sainz en Marcus Ericsson moeten laten passeren en toen ook Verstappen hem voorbijging werd het Alonso allemaal te veel.

“GP2-motor! GP2!” riep Alonso over de boordradio. Erg pijnlijk voor de Japanse motorleverancier van McLaren. Men verwachtte geen mirakels in Suzuka, maar een enigszins deftige race rijden behoorde wel tot het scenario dat verwacht werd, maar zelfs dat lijkt dus niet tot de mogelijkheden te behoren.

“Ik werd op de rechte stukken ingehaald zoals een GP2-wagen! Pijnlijk, erg pijnlijk!”

Alonso finishte uiteindelijk als elfde, terwijl teamgenoot Jenson Button als zestiende over de finish kwam. Het zijn eindklasseringen die McLaren-Honda ondertussen gewoon is, maar op PR-gebied zullen de verwensingen van ALonso erg hard aankomen bij de Japanners.

Vraag is ook of Alonso daadwerkelijk nog steeds zal blijven volhouden dat hij “gelooft in het project”, een boodschap die hij nu al wekenlang brengt.

De Spanjaard maakte eind vorig seizoen de overstap van Ferrari naar McLaren-Honda en blijft al maandenlang volhouden dat het ondanks de tegenvallende resultaten de juiste keuze was. Dat hij anders bij Ferrari hoogstens opnieuw voor een tweede plaats kon rijden in de strijd om de titel, iets wat hij niet voor het zoveelste jaar op rij wou doen.

Ook die uitspraak van Alonso begint hoe langer hoe pijnlijker te worden, zeker gezien het feit dat Ferrari dit seizoen reeds drie overwinningen wist te behalen, terwijl McLaren-Honda amper in de punten weet te finishen. Belangrijkste vraag blijft echter wanneer de eerste koppen bij Honda zullen rollen ...

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België