Annulatie GP van Bahrein een feit?

21 februari 2011 — Zondagavond laat doken de geruchten op als zou de beslissing genomen zijn om de GP van Bahrein te annuleren. Het lijkt een kwestie van te wachten op een officiële mededeling.

De voorbije dagen hielden de protesten in Bahrein aan en lijken ze voorlopig ook niet te verminderen. Het enige hoopgevende is dat het leger en de politie zich terugtrok van het centraal plein in de hoofdstad Manama nadat kroonprins Salman bin Hamad Al-Khalifa hiertoe de opdracht had gegeven. Hiermee werd voorlopig verder bloedvergieten vermeden.

Tegelijkertijd doken gisterenavond de eerste concrete geruchten op over een annulatie van de GP van Bahrein.Volgens enkele bronnen van ‘Gulf News’ zouden diverse teams reeds hun plannen aan het wijzigen zijn en vluchten geannuleerd hebben.

Eerder had Bernie Ecclestone nog laten weten dat de kroonprins het best wist of de GP van Bahrein zou kunnen doorgaan of niet. Maar ook de druk op de kroonprins om de race te annuleren blijft toenemen. De veiligheid van toeristen en F1-personeel lijkt niet gegarandeerd te kunnen worden.

Normaal gesproken moest er van 3 tot 6 maart een ultieme testweek plaatsvinden in Bahrein. Indien de race wordt geannuleerd zal ook deze testweek niet doorgaan. Ondertussen houden circuits zoals dat van Barcelona zich paraat om Bahrein eventueel te vervangen.

Wanneer de GP van Bahrein niet doorgaat dan zal deze op 13 maart niet vervangen worden door een andere race, daarvoor is het tijdsbestek gewoonweg te kort. Eventueel kan wel beslist worden om de GP van Bahrein op een later tijdstip door te laten gaan.

De protesterende bevolking laat zich alvast in niet mis te verstane woorden uit over de prins en de F1-race.

“De race is de droom van de prins sinds hij een kind was. Hij wil onderhandelen zodat zijn droom kan doorgaan. Het is droevig om te weten dat zijn droom belangrijker is dan de noden van zijn volk. De Formule 1 is een groots evenement, ook voor ons. Ik hou ervan. Maar onze wensen zijn het waard om de race ervoor te slachtofferen,” aldus een betoger tegenover Associated Press.

Een andere betoger was nog directer: “Zijn Formule 1 is belangrijker dan het bloed dat hij van de bevolking heeft laten vloeien. We hebben druk uitgevoerd op zijn F1-contract, hij werd bang en nu wil hij plots onderhandelen.”

De kans dat de GP van Bahrein zal doorgaan lijkt dus met de minuut kleiner te worden.

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België