Arts Niki Lauda ontkent longontsteking: “Hij is erg moe”

09 januari 2019 — Dokter Walter Klepetko, behandelend arts van Niki Lauda, weerlegt de berichten dat de voormalig F1-rijder een longontsteking zou hebben.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Niki Lauda (@nikilauda_official) op

In het Oostenrijkse dagblad ‘Österreich’ verscheen het bericht dat Niki Lauda ten gevolge van een griepaanval ook een longontsteking gekregen had. Dat ontkent zijn arts Dr Walter Klepetko met klem tegenover ‘Motorsport Total’.

“Lauda is erg moe, dat is zo met elke patiënt die griepsymptomen vertoont. Het gaat wel over meer dan een verkoudheid maar er is op geen enkel moment sprake geweest van levensgevaar.”

Dat Lauda op twee januari meteen naar intensieve zorgen werd gebracht is een gevolg van de longtransplantatie die hij in de zomer onderging. Na de transplantatie volgde een immunosuppressieve therapie, daarbij wordt door medicatie het immuunsysteem uitgeschakeld om afstotingsverschijnselen te voorkomen en daarna wordt het weer opgebouwd. “Dat zou op een normale afdeling niet mogelijk zijn,” aldus Klepetko.

“Hij wordt ook niet beademd en er geldt geen verplichte bedrust,” gaat de arts verder. “Hij staat geregeld op maar zijn situatie is, door de zware ingreep van tijdens de zomer, niet zo eenvoudig zoals bij een gezonde persoon. Zijn situatie is complex.”

“Lauda heeft op dit moment nog bijzondere zorgen nodig maar het getransplanteerde orgaan werkt zeer goed. Hij heeft zich ook niet geforceerd, hij heeft alles gedaan zoals het moest maar in zo’n geval bestaat er altijd een risico.”

Er werd hier en daar al gewag gemaakt dat de drievoudige wereldkampioen vandaag het ziekenhuis zou mogen verlaten maar dat is volgens Klepetko uitgesloten. “Zelfs het einde van deze week is te optimistisch,” besluit de arts.

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België