Audi troeft Porsche af in Spa

03 mei 2015 — Marcel Fässler, André Lotterer en Benoît Tréluyer hebben de 6 uren van Spa-Francorchamps op hun naam geschreven na een felbevochten duel met Porsche. image

Met een 1-2-3 na de kwalificaties zagen de perspectieven voor de race er rooskleurig uit voor Porsche. Echter vroeg in de wedstrijd moest de nummer 19 noodgedwongen de pitstraat opzoeken met behoorlijk wat schade aan de voorkant. Onder het dubbelen was Nick Tandy immers in aanrijding gekomen met de Porsche 911 van Kevin Estre. Het team slaagde erin om de 919 Hybrid, waarop ook Nico Hülkenberg zat, in iets minder dan vier minuten te repareren en terug de baan op te sturen.

Ondertussen leidde Brendon Hartley, maar ook hij kende pech. Eerst kreeg hij een stop-and-go omdat hij een uitloopzone had gebruikt in de Busstop waar een aantal marshals geposteerd stonden, daarna moest hij de pits in met schade aan de achterophanging. De Porsche met startnummer 17, en Mark Webber aan boord, vocht zich daarna knap terug met een derde plaats als beloning.

Wereldkampioen Toyota kwam nooit in het stuk voor. De TS040 Hybrid met startnummer twee van Stephane Sarrazin, Alexander Wurz en Mike Conway eindigde als vijfde op drie ronden van de nummer 7 Audi, terwijl de wagen van Sébastien Buemi, Anthony Davidson en Kazuki Nakajima 14 ronden aan de broek kreeg, en als achtste over de finish kwam. De regerende wereldkampioenen kregen echter af te rekenen met een nukkig gaspedaal, waardoor ze verschillende keren de pitstraat moesten opzoeken.

LMP2 werd gewonnen door de Jota Sport Gibson 015S Nissan van Simon Dolan, Mitch Evans en Harry Tincknell. Deze laatste kreeg al vroeg in de wedstrijd een drive-through te verwerken na een jump start, maar het trio zette een indrukwekkende comeback in, om uiteindelijk hun klasse te winnen, voor de G-Drive Ligier JS P2 Nissan van Pippo Dirani, Ricardo Gonzalez en Gustavo Yacaman.

De Aston Martin V8 Vantage van MacDowall-Rees-Stanaway verzilverde de pole in LMGTE-Pro, terwijl de AM, de zogenaamde “amateurklasse” gewonnen werd door Paul Dalla Lana, Fernando Rees en Mathias Lauda - inderdaad, zoon van ... - eveneens in een Aston Martin V8 Vantage.

Foto: Kenny Burggraeve

Speel mee met het GP van Emilia-Romagna Spel (Min. 400 euro aan prijzen)

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België