Beginnen de F1-races dit jaar om 15u10 ?

27 januari 2018 — Volgens verschillende bronnen staan we mogelijk voor een serieuze ommekeer wat betreft de indeling van een raceweekend in de Formule 1.


Er is al langer sprake van het mogelijk herindelen van de raceweekends in de Formule 1. Er is zelfs sprake van het herleiden van een raceweekend naar twee in plaats van drie dagen. Zo ver is het komend seizoen nog niet maar wel is de kans groot dat u een uurtje later uw tv-toestel moet aanzetten.

Volgens bronnen van ‘Motorsport-Total’ zou het aanvangsuur van de F1-races, en bij uitbreiding ook de aanvangsuren van de andere sessies, ter discussie staan. Momenteel worden de meeste F1-races om 14u Belgische tijd, Centraal Europese Tijd, aangevat. Daarin zou echter verandering kunnen komen vanaf komend seizoen.

Met Liberty Media als nieuwe eigenaar van de Formule 1 wordt er ook meer aandacht geschonken aan het Amerikaans publiek. Daardoor zou het kunnen dat de kwalificaties komend seizoen niet om 14u worden aangevat maar om 15u. De meeste races zouden bovendien zelfs nog tien minuten later aangevat kunnen worden, om 15u10.

Op het eerste zicht lijkt dit een vreemd aanvangsuur maar Liberty Media zou met het latere aanvangsuur de tv-zenders willen helpen die afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten. Vooral in Amerika bevindt de Formule 1 zich door het tijdsverschil in een zware concurrentie met andere programma’s en sporten.

Het aanpassen van het aanvangsuur zou vorige week reeds besproken zijn door Liberty Media en de tv-zenders die de Formule 1 uitzenden. Het aanpassen van het aanvangsuur zou enkel betrekking hebben op de Europese races op de F1-kalender. Wel zou er een uitzondering zijn voor de GP van Frankrijk. Omwille van het WK voetbal zou die races pas om 16u10 van start gaan. Daarmee wil de Formule 1 niet in concurrentie komen met de match Engeland-Panama.

Zo kan een F1-raceweekend er dit jaar uitzien:

Vrijdag:
- Eerste oefensessie: 11:00 uur
- Tweede oefensessie: 15:00 uur
Zaterdag:
- Derde oefensessie: 12:00 uur
- Kwalificatie: 15:00 uur
Zondag:
- Race: 15:10 uur

Foto: Mercedes F1 team

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België