België kan van de F1-kalender verdwijnen

19 oktober 2010 — Opnieuw worden de geruchten sterker over een eventueel verdwijnen van de GP van België van de F1-kalender.

In augustus van dit jaar doken naar aanloop van de GP van België opnieuw geruchten op over het eventueel verdwijnen van de race van de kalender (lees artikel).

De organisatoren van de race waarschuwden toen al in een persconferentie dat de GP van België meer en meer concurrentie kreeg van opkomende landen die allemaal een plaatsje op de F1-kalender willen bemachtigen. Op zich zou deze dreiging kunnen afgewend worden indien er meer dan twintig races op de F1-kalender kwamen, maar dat lijkt voorlopig niet door te gaan.

Met ondermeer een GP van India en de Verenigde Staten op komst, alsook nu Rusland dat zijn plaats opeist, lijkt de toekomst van de GP van België niet al te rooskleurig. Ook Bernie Ecclestone verkent eens te meer nieuwe horizonten omdat meer nieuwe landen van over heel de wereld een plaats op de F1-kalender moeten krijgen.

“We houden een wereldkampioenschap dus moeten we ook op zoveel mogelijk plaatsen in de wereld rijden,” aldus Bernie Ecclestone.

Allemaal goed en wel Bernie maar waar blijft de race op het Afrikaanse continent? Of zijn er niet voldoende investeerders in Afrika? Valt er daar te weinig te verdienen met het F1-circus?

Ondertussen neemt de dreiging voor de GP van België inderdaad wel toe. Zoals reeds vermeld zijn er diverse landen die staan te springen om binnenkort een race te mogen organiseren. De kalender blijft ondertussen voorlopig beperkt tot maximaal twintig races.

Dat betekent meteen ook dat er waarschijnlijk Europese races moeten verdwijnen en daarbij is de GP van België meteen één van de races die in beeld komt om van de F1-kalender geschrapt te worden.

Een bijkomend probleem hierbij is dat de organisatie van de GP van België het evenement zelf maar al te vaak in twijfel trekt en voorstellen formuleert zoals bijvoorbeeld een wisselwerking met de Nurburgring.

Ook is de GP van België de voorbije jaren enorm verlieslatend en moet de Waalse regering steeds het tekort bijpassen. De enige reden dat men dit doet is omdat het waarschijnlijk minstens evenveel of zelfs meer zou kosten om het contract te verbreken. Bovendien moet men voor de organisatie van de GP van België al veel minder betalen dan dat veel opkomende landen moeten doen.

“Misschien hebben ze nood aan een pauze want ook commercieel loopt het niet zo goed,” zei Bernie Ecclestone.

“Spa is alleen maar voor de rijders goed,” voegt Ecclestone eraan toe. “Deze race onderscheidt de echte mannen van de jongens. Mocht ik zelf nogmaals kunnen rijden, dan zou ik dolblij zijn indien ik in Spa zou kunnen winnen. Het is een echte klassieker, daardoor staat hij nog steeds op de kalender. Vroeger was het echter eenvoudig bij een kalender met zestien races. Nu hebben we negentien races en volgend jaar met de GP van India erbij zijn het er zelfs twintig.”

image

Benieuwd of de GP van België nog lang op de F1-kalender zal blijven staan, maar eens te meer pakken er donkere wolken samen over het circuit van Spa-Francorchamps.

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België