Berger: “Ik zet Hamilton op hetzelfde niveau als Senna”

24 april 2019 — Voormalig F1-rijder Gerhard Berger zal Ayrton Senna steeds op de top van zijn F1-piramide plaatsen, maar beweert ook dat hij Lewis Hamilton op hetzelfde niveau als de Braziliaanse legende ziet presteren.


Gerhard Berger, die tien keer een GP won en naast Senna racete bij McLaren tussen 1991 en 1993, blijft erbij dat zijn voormalig teamgenoot en vriend het grootste talent is in de geschiedenis van de Formule 1. De Oostenrijker zegt echter ook dat Hamilton een net zo grote ster is op vlak van zijn sportieve resultaten.

“Men vraagt me vaak om een rijder te vergelijken met Ayrton en dan zeg ik steeds dat niemand dicht bij het talent van Ayrton komt”, zei Berger als voorblik naar de 25ste verjaardag van Senna’s dood op het circuit van Imola op 1 mei 1994.

“Maar Lewis is wel de eerste rijder die ik op hetzelfde niveau als Ayrton kan plaatsen”, spreekt Berger vol lof over de Britse wereldkampioen. Daarbij benadrukt Berger dat hij zijn uitspraak niet baseert op statistieken, maar wel op zijn eigen perceptie en gevoel over de carrière en prestaties van Hamilton.

“Ik ga uit van mijn gevoel en er waren in het verleden veel grote kampioenen zoals Nelson Piquet, Niki Lauda, Alain Prost of Michael Schumacher, maar voor mij stond daar steeds één rijder boven: Ayrton. Lewis Hamilton plaats ik naast Ayrton Senna.”

Wanneer we toch een blik werpen op de statistieken, dan zien we dat vijfvoudig wereldkampioen Hamilton met 75 overwinning steeds dichter komt bij het record van Michael Schumacher met 91 overwinningen, terwijl de 41 overwinningen van Senna natuurlijk vroegtijdig gestopt werd door die noodlottige dag van 1994 in Imola.

“Hoe ik die vergelijking maak? Ik zie Ayrton nog steeds als de beste, want hij was een charmante rijder en een echte persoonlijkheid. Wanneer iemand het leven laat maar toch bij ons blijft als een legende, dan is dat iets speciaal’, klinkt het bij Berger.

“Toch probeer ik beide rijders te vergelijken op basis van hun prestaties. Op dat vlak rijdt Lewis van de ene polepositie naar de andere en van de ene overwinning naar de andere, net zoals Senna dat deed.”

“Lewis lijkt dan ook de sport volledig in zijn handen te hebben waardoor hij op dit moment niet te kloppen is. Akkoord, hij bevindt zich ook in de beste wagen en motor, maar hij is ook gewoon op verre afstand de beste. Lewis is een erg speciale rijder”, besluit Berger.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België