Bernie Ecclestone wil doorgaan met opsplitsing van de Formule 1

08 maart 2015 — Bernie Ecclestone heeft tegenover de Daily Mail verklaard dat hij nog steeds wil doorgaan met zijn plannen om zogenaamde 'customer teams' een aparte subleague te laten vormen in de Formule 1.


De voorbije maanden was er opnieuw veel te doen rondom de kosten in de Formule 1 en de dreiging van het verder inkrimpen van de startgrid van de Formule 1. Caterham sneuvelde en dankzij een half mirakel kan Marussia alsnog de doorstart maken als het Manor F1 team.

Bernie Ecclestone kwam enige tijd geleden met het idee van het toelaten van zogenaamde ‘customer teams’ in de Formule 1. Momenteel moeten alle teams hun eigen wagen nog bouwen maar Bernie Ecclestone wil dat veranderd zien er voor zorgen dat er voldoende teams op de startgrid blijven staan door ‘customer teams’ toe te laten die hij een chassis en een motor wil geven voor de prijs van 15 miljoen Britse pond. Vervolgens zouden ze 35 miljoen Britse pond, exclusief eigen sponsoring en inkomsten, zelf vrij kunnen besteden en op die manier kunnen deelnemen aan de Formule 1.

Ecclestone kreeg de nodige kritiek voor zijn plan maar volgens Ecclestone is het een logisch plan waarbij er met twee subleagues in de Formule 1 kan gereden worden.

“Sommige teams zeggen dat het dan geen Formule 1 is, dat dit het niveau van de Formule 1 naar omlaag haalt. Ik ben het daar echter niet mee eens. Laat die vier of vijf teams deelnemen aan een zogenaamd ‘team kampioenschap’, maar ze kunnen het constructeurskampioen niet winnen,” aldus Ecclestone tegenover de Daily Mail.

“Het zou de manier waarop we naar de races kijken niet veranderen en het zou ook het spektakel niet veranderen. Het zou enkel betekenen dat die teams in plaats van serieuze verliezen nu winst kunnen maken. Ik ben met iets op de proppen gekomen waarbij we een verschil kunnen maken tussen zij die zich geen zorgen moeten maken over het uitgeven van geld en zij die dat wel moeten doen. De grotere teams zeggen echter dat het de Formule 1 naar beneden haalt. Ze hebben steeds in een rijke omgeving geleefd en vinden dat ze dan naar een arme buurt zouden moeten verhuizen. Ze willen daarmee niet geassocieerd worden.”

“Toen ik in de jaren ‘70 met Brabham reed dan was het een systeem van ‘redelijk zijn en het op mijn manier doen’. We waren racers en vonden geld om door te gaan. Er waren steeds dingen die we ons wel en niet konden veroorloven en er was altijd al Ferrari met veel meer geld. Vandaag de dag is er echter een groot verschil. Er zijn teams die zo’n 500 miljoen Britse pond spenderen en er zijn teams die proberen rond te komen met 120 miljoen, dat nog steeds te veel is. De regels treffen niet wie veel kan spenderen maar zij die een team proberen samen te stellen,” besluit Bernie Ecclestone.

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België