logo
 

Beslissen enkele teams om de derde oefensessie over te slaan?

14 maart 2014 — De kans bestaat dat enkele F1-teams ervoor kiezen om de derde oefensessie over te slaan. De teams zouden dat overwegen om het risico te beperken dat er tijdens de derde oefensessie iets gebeurt waardoor ze niet kunnen deelnemen aan de kwalificatie.

image
De betrouwbaarheid vormt een serieus probleem bij de nieuwe F1-bolides. Zo duurt het veel langer dan vroeger om een wagen te herstellen (Lees: “Nieuwe F1-bolides herstellen duurt twee keer zo lang als vroeger”, anderzijds bestaat er ook het risico dat er een crash plaatsvindt tijdens de derde oefensessie en dat je daardoor niet kan deelnemen aan de kwalificatie.

Het overkwam onder meer Fernando Alonso in het verleden al. De Spanjaard maakte destijds een ogenschijnlijk onschuldige crash in Monaco maar achteraf bleek het niet mogelijk was om de schade op tijd te herstellen. Vandaag de dag zou een crash tijdens de laatste oefensessie een nog veel groter probleem zijn dan vroeger.

De kans is ook groot dat verschillende teams er voor zullen kiezen om niet al te veel te rijden in Q3, dit om onnodige risico’s te vermijden. Enkele teams zouden tegen Charlie Whiting bevestigd hebben dat ze rekening houden met dergelijk scenario.

“Er is slechts twee uur tijd tussen de derde oefensessie en de kwalificatie,” aldus Charlie Whiting. “Het zou dan ook erg jammer zijn indien een bepaald team een probleem zou ervaren tijdens de derde oefensessie dat ze vervolgens niet op tijd in orde krijgen tegen de kwalificatie. Het is al eerder gebeurd, kijk bijvoorbeeld maar naar Alonso die enkele jaren geleden een schuiver maakte in Monaco.”

“de teams maken zich zorgen dat het vaker zal gebeuren en ik heb teams horen zeggen dat ze de derde oefensessie wensen over te slaan. Iedereen heeft zijn manier van aanpak. Sommigen zeggen dat het zo’n zeven uur duurt om een motor te vervangen, anderen zeggen dan weer dat het drie uur duurt en nog anderen zeggen dat het anderhalf uur duurt. We weten ook niet of dergelijke moeilijke situaties zich ook daadwerkelijk zullen voordoen. Ik ben er echter van overtuigd dat we tijdens de eerste drie à vier races dingen zullen zien die compleet anders zijn dan dat we normaal gewoon zijn,” besloot Charlie Whiting.

image

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België