Binotto: “Moeten een uitzondering maken van Australië”

20 maart 2019 — Ferrari gelooft dat het potentieel van haar wagen "zeker groter" is dan wat het in Australië liet zien. De malaise die zich tijdens de GP van Australië voordeed, zullen de Italianen dan ook proberen te vermijden voor de rest van het seizoen.


Ferrari slaagde er tijdens de GP van Australië niet in om op het podium te eindigen, nadat ze als favoriet naar voor werden geschoven na de wintertesten in Barcelona. Mercedes domineerde het weekend in Melbourne en Red Bull kon zich tussen de Zilverpijlen en rode bolides wringen.

Beide rijders klaagden dat ze in hun SF90 niet dezelfde balans hadden als tijdens de wintertesten, waardoor Toto Wolff - teambaas bij Mercedes - suggereerde dat ze bij Ferrari de juiste afstelling niet vonden. Mattia Binotto, teambaas bij Ferrari, geeft zijn collega bij Mercedes geen ongelijk:

“De omstandigheden in Melbourne zijn zeker verschillend met die in Barcelona: het circuit is hobbelig, er was veel wind, het was warmer en de weersomstandigheden waren anders. Er zijn dan ook externe factoren die een effect hadden op de prestaties van onze wagen”, klinkt het bij Binotto. “Maar zoals Toto zei, konden we de juiste balans van de wagen niet vinden, het juiste prestatie-venster zoals dat heet. Het is iets dat we moeten proberen begrijpen.”

“We weten wel zeker dat de GP van Australië niet het juiste potentieel van onze wagen liet zien. We zijn er van overtuigd dat onze wagen meer kan. We hebben er vorig weekend niet alles uit kunnen halen.”

Ferrari probeerde vanaf de eerste vrije training op vrijdag tot de kwalificatie op zaterdag verschillende ideeën, maar faalde er in om een doorbraak te vinden in de afstelling. Voor Binotto was dit onverwacht en hij pleit dan ook dat zijn team snel een oplossing moet vinden om hetzelfde probleem tijdens de komende Grote Prijzen te vermijden.

“Je hoopt altijd dat je de situatie de baas bent gedurende het weekend wanneer je enkele problemen ondervindt met de balans en de afstelling. Maar dat gebeurde niet. We moeten in onze fabriek over de data gaan om een juiste analyse uit te voeren.”

“We moeten er voor zorgen dat dit niet nog eens gebeurt. Maar ik denk dat we een goede les hebben geleerd. Als we het probleem kunnen identificeren, dan kunnen we zelfs sterker terugkomen voor de volgende races.”

Vettel en Leclerc zijn akkoord met hun teambaas en vinden dat er zeker een reden is om vertrouwen te hebben voor de komende races.

“We hebben alle middelen, alle ingrediënten aanwezig”, zei Vettel. “We hebben een goede wagen, dat weten we. Vorig weekend waren we niet competitief genoeg, maar we zullen terugkomen.”

Leclerc voegde daar nog het volgende aan toe: “Het is niet zo dat we in Australië met een compleet nieuwe wagen aankwamen in vergelijking met de wintertesten. In het verleden bleek al vaker dat de GP van Australië vrij uniek is en dat de eerste race van het seizoen dan ook niet erg representatief is voor de rest van het seizoen. Ik heb er vertrouwen in dat we sterker zullen zijn in de toekomst.”

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België