Bottas: “Slechte start kost mij de overwinning”

14 april 2019 — Voor het merendeel van het weekend in China was Valtteri Bottas de snelste van de Mercedes-rijders, maar het was toch Lewis Hamilton die met de overwinning ging lopen op het Shanghai International Circuit.

Valtteri Bottas veroverde op zaterdag nog de polepositie voor de GP van China, maar raakte traag weg bij de start. Wielspin zorgde ervoor dat Hamilton hem voorbij kon en Bottas beseft dat die cruciale seconden hem de race hebben gekost.

“Ik verloor de race bij de start”, zei Bottas, die uiteindelijk als tweede eindigde. “Anders deed de wagen het erg goed vandaag.”

“Mijn snelheid met Lewis was gelijkaardig. Tijdens de eerste stint kon ik niet volgen door de vuile lucht. Het is erg jammer van mijn slechte start. Ik had wat wielspin toen ik op de witte start-finish lijn terecht kwam, die lijn ligt vlak na mijn starvak.”

Bottas bleef de druk op zijn teamgenoot echter opvoeren. Op een bepaald moment kwam hij zelfs tot op twee seconden tijdens de pitstops, maar kon uiteindelijk niet dicht genoeg komen om een aanval in te zetten.

Dit resultaat betekent dat Bottas, die de openingsrace in Melbourne won en tweede werd in Bahrein, nu de leiding in het kampioenschap moet afstaan aan zijn teamgenoot.

“Het gaat om de details, maar we zijn nog vroeg in het seizoen. Het ziet er echter goed uit voor ons”, zegt Bottas nadat Mercedes voor een derde keer op rij een 1-2 scoorde. “Ik ben erg trots op het team. Het waren drie perfecte weekends voor ons.”

De records voor Mercedes blijven zich dan ook opstapelen. Bottas en Hamilton hebben samen een reeks van de langste actieve finishes, het is de 15de opeenvolgende race dat ze beide de finish zagen. Mercedes is ook het eerste team dat drie opeenvolgende 1-2 resultaten behaalde aan het begin van het seizoen sinds Williams dat deed in 1992.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België