Bottas tevreden met ultieme ronde: “maar de race is onvoorspelbaar”

27 april 2019 — Charles Leclerc leek de doodgeverfde favoriet voor de polepositie voor de GP van Azerbeidzjan, maar wanneer de Monegask crashte, openden plots de mogelijkheden voor de concurrentie. Uiteindelijk was het Valtteri Bottas die alles goed voor elkaar kreeg, waardoor het zijn tweede pole op rij is.


Valtteri Bottas veroverde zijn tweede pole op rij met slechts 59 duizendsten verwijderd van teamgenoot Hamilton, die vooral tijd verloor in de eerste sector. Vettel, die de derde tijd reed, eindigde op een vierde van een seconde van de Fin. De snelste tijd voor de Mercedes-rijder kwam toch wel als een verrassing. Teambaas Toto Wolff gaf dan ook toe: “Charles moest eigenlijk op pole staan en ik denk dat hij het ook gehaald zou hebben, als hij het tot Q3 haalde. Maar “zou hebben” telt niet in de Formule 1”, klonk het bij Wolff.

Bottas start dan ook als eerste aan de GP van Azerbeidzjan en verslaat zo voor het eerst zijn teamgenoot in Bakoe: “Ik ben erg blij”, zei Bottas achteraf. “Het is een leuk gevoel om de pole te veroveren op het allerlaatste moment. Ferrari was tot dusver erg sterk, maar Charles maakte een fout. Als team deden we alles goed om dan ook de pole te veroveren na een moeilijke vrijdag.”

“Het draait allemaal om de details”, ging Bottas verder. “Ik kreeg een goede slipstream op het lange rechte stuk. Natuurlijk moet ik zelf de bochten goed aan elkaar rijden. Ik slaagde er dan ook in om het perfecte rondje te rijden.”

De laatste twee edities bleek de GP van Azerbeidzjan een erg onvoorspelbare race te zijn en dat beseft Bottas maar al te goed. De Fin werd nipt tweede in 2017 nadat hij Lance Stroll aan de eindstreep nog voorbij ging, terwijl hij een jaar later een gewonnen race verloor nadat hij over een brokstuk reed, met een lekke band en opgave tot gevolg.

“Na sommige kwalificaties heb je het gevoel dat 50 procent van het werk al gedaan is, maar hier is dat absoluut niet het geval. Alles kan in Bakoe gebeuren, zoals we reeds gezien hebben”, zei Bottas. “De ene keer werd ik op een ronde gereden, maar eindigde ik toch tweede. De andere keer reed ik aan de leiding met nog drie ronden te gaan en kon de race niet finishen. Ik ben dan ook blij dat we als team vooraan de grid starten. Het zal plezant worden morgen.”

“We hebben een sterke wagen voor de race, maar opnieuw, alles kan hier gebeuren. Wie kan er het beste de banden hanteren? Wie heeft er het beste tempo? Welke rol speelt de safety car? Je kan geluk hebben, of niet, we zullen zien.”

Wanneer we naar de geschiedenis van de GP van Azerbeidzjan kijken, dan zal Bottas heel wat werk hebben om zijn pole in een overwinning te verzilveren. Slechts één uit drie polesitters kon zijn eerste startplaats in een overwinning omzetten.

Hou het veilig: Shop online en steun F1journaal.be!!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België