Boutsen: “Vandoorne had twee seizoenen om zich te bewijzen en dat is hem niet gelukt”

26 oktober 2018 — Thierry Boutsen, voormalig F1-rijder van teams als Benetton en Williams, maakt een harde maar eerlijke analyse van de doortocht van Stoffel Vandoorne in de F1. Tegelijkertijd sluit hij een terugkeer niet helemaal uit.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Stoffel Vandoorne (@svandoorne) op

Thierry Boutsen is de laatste Belg die echt wist te schitteren in de Formule 1. Hij reed elf opeenvolgende seizoen in de koningsklasse van de autosport en wist drie GP’s op zijn naam te schrijven.

In 2017 waren de verwachtingen hooggespannen toen er zich met Stoffel Vandoorne weer een landgenoot aanbood in de F1 die al een indrukwekkend parcours had afgelegd in de opstapklassen. Bijna twee seizoenen verder kunnen we niet anders dan stellen dat de doortocht van de Kortrijkzaan, omwille van verschillende factoren, teleurstellend was.

Dat vindt ook Thierry Boutsen in een gesprek met RTBF maar daarmee wil hij niet gezegd hebben dat alle hoop verloren is voor Vandoorne.

“Eigenlijk is het simpel, Stoffel Vandoorne heeft twee jaar de kans gehad om in de Formule 1 te rijden,” aldus Boutsen. “Hij heeft dus de kans gehad om te tonen wat hij in zijn mars heeft. Omwille van verschillende redenen is hij daar niet in geslaagd maar hij had op zijn minst moeten tonen dat hij zo snel was als Fernando Alonso om zijn plaats in de F1 te behouden.”

“De enige geldige maatstaf is zijn teamgenoot en die was elke keer ongeveer een halve seconde sneller dan hijzelf. Hoewel, soms tijdens de races, was Stoffel even snel als Alonso maar anders was hij er altijd achter.”

“Daar zijn verschillende oorzaken voor: het rijden, technische problemen of de auto die niet aan de verwachtingen voldeed. Stoffel heeft hoe dan ook twee seizoenen de kans gehad om zijn talent te tonen en daar is hij niet in geslaagd. Het is spijtig voor hem dat zijn F1-carrière nu zal stoppen.”

Het is een keiharde analyse van Boutsen en het stemt de drievoudige GP-winnaar ook droevig maar het F1-circus is een harde wereld en hij vergelijkt het met een wegwerpzakdoek.

“Natuurlijk stemt het me droevig want Stoffel heeft het talent om er te zijn. De F1 is echter een harde wereld en de rijders zijn net als een Kleenex-zakdoekje: ze worden gebruikt als ze goed zijn maar als ze wat minder goed zijn worden ze weggegooid.”

Boutsen denkt dat het psychologische een rol gespeeld heeft bij Vandoorne en dat hij in de Formule E weer vertrouwen kan tanken. Hij sluit ook niet helemaal uit dat hij misschien wel kan terugkeren naar de F1.

“Dat is één van de oplossingen. Er zijn veel oud F1-rijders die in de Formule E rijden, het is dus een alternatief dat serieus genomen moet worden. Stoffel moet zich tonen en het maximale aantal races zien te winnen en dan maakt hij misschien weer een kans om naar de F1 terug te keren.”

“Er zijn altijd omstandigheden die er voor zorgen of het werkt of niet. Met het risico dat ik in herhaling ga vallen, hangt het natuurlijk af van de kwaliteiten van de rijder maar ook van zijn persoonlijkheid en het team waar hij rijdt en de mensen om zich heen. Toch is het aan de rijder om dat alles onder de knie te krijgen.”

“Wat mezelf betreft denk ik dat ik veel geluk gehad heb want ik had de hulp van heel België om me te laten slagen. Zonder dat ben ik niet zeker of ik zo’n mooie carrière zou gehad hebben. Het was echt een fantastische tijd,” besluit Boutsen. 

Geschreven door Tom Schots

Koop via onderstaande banner bij Bol.com en steun F1journaal.be

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België