Brawn: “Punt voor snelste ronde maakte de race spannender”

20 maart 2019 — Ross Brawn is een tevreden man nadat een extra punt werd geïntroduceerd voor de snelste ronde in de race. Het extra punt zorgde tijdens de slotfase van de GP van Australië immers voor extra spanning.


Valtteri Bottas werd de eerste rijder om het extra punt voor de snelste ronde binnen te halen naast zijn dominante prestatie tijdens de GP van Australië. De Fin reed de snelste ronde tijdens de laatste ronde van de race, nadat de snelste ronde op naam stond van Max Verstappen. Ross Brawn zegt dan ook dat die extra competitiviteit rondom het extra punt exact de reden was om de nieuwe regel in te voeren.

“Het introduceren van een punt voor de rijder en het team die de snelste ronde reden, maakte het slot van de GP spannender. Verstappen deed er alles aan om het punt te pakken, maar Bottas had ook zijn zinnen gezet om de volle buit te nemen”, zegt Brawn.

“Wanneer het tijdens een race al snel duidelijk is hoe het podium er uit zal zien, is de strijd voor dat extra punt een leuke toevoeging aan de spanning in de race, wetende dat één punt enorm belangrijk kan zijn op het einde van het kampioenschap. Die intense strijd om één punt is dan ook precies wat we met de FIA in gedachten hadden toen we met het idee op de proppen kwamen.”

Brawn voegde er ook nog aan toe dat hij tevreden is over de nieuwe aerodynamische reglementen. Tijdens de GP van Australië werd er immers meer wiel-tegen-wiel gestreden, wat ook de reden was voor het nieuwe reglement. Afgelopen weekend werd er 14 keer ingehaald, tegenover een magere drie inhaalacties vorig jaar tijdens de GP van Australië.

“De eerste resultaten zijn bemoedigend. Naast het aantal inhaalacties zagen we ook een aantal intense gevechten. Die gevechten zijn natuurlijk niet alleen door het nieuwe reglement, aangezien de teams in het middenveld ook dichter bij elkaar liggen. Maar sommige rijders reageerden na de race wel dat het natuurlijker aanvoelt wanneer je een andere wagen voor je probeert te volgen. Het circuit van Albert Park is echter niet het meest accurate circuit om dit uit te testen. Ik verkies dan ook om even te wachten totdat we vier races ver zijn voordat we conclusies beginnen trekken. Ik blijf er wel bij: de eerste tekenen zijn bemoedigend.”

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België