“De stewards in Canada hadden geen verborgen agenda”

11 juni 2019 — Volgens Ross Brawn, de sportief directeur van de Formule 1, hebben de stewards tijdens de GP van Canada in eer en geweten gehandeld toen ze Sebastian Vettel een tijdstraf gaven.


“Ik begrijp hoe moeilijk het is voor de fans om te begrijpen waarom de rijder die bovenaan het podium staat niet de rijder is die als eerste over de finish reed,” blikt Brawn terug op het voorbije raceweekend en de commotie die er ontstond naar aanleiding van de bestraffing van Vettel.

“Dat is waarom transparantie zeer belangrijk is wanneer beslissingen van de stewards uitgelegd worden, zeker in zo’n complexe sport als de Formule 1.”

“Ook in het voetbal is er, ondanks de komst van de VAR, nog steeds heel wat discussie over het feit of een handsbal bestraft wordt met een penalty of niet.”

“Het kan nuttig zijn om samen met de FIA aan oplossingen te werken die de stewards in staat stellen om aan de fans uit te leggen waarom ze een bepaalde beslissing namen en hoe ze tot die beslissing kwamen.”

Volgens Ross Brawn mogen de fans echter over één ding absoluut zeker zijn, en dat is dat de stewards in eer en geweten gehandeld hebben. Hij verdedigde dan ook de integriteit van de stewards.

“Ik zou nadrukkelijk willen toevoegen dat er niets sinisters is aan een beslissing zoals de deze,” aldus Brawn.

“Je kan het daar mee eens zijn of niet, maar niemand wie deze rol van steward op zich neemt heeft een verborgen agenda, daar kunnen de fans zeker van zijn.”

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België