BREAKING NEWS: Honda verlaat eind 2021 de Formule 1

02 oktober 2020 — Honda heeft voor een schok in de Formule 1 gezorgd door vandaag geheel onverwacht haar vertrek uit de Formule 1 aan te kondigen. Aan het einde van 2021 verlaten de Japanners als motorleverancier de Formule 1.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Honda Racing F1 (@hondaracingf1) op

Honda had tot eind 2021 een contract als motorleverancier van de F1-teams Red Bull Racing en AlphaTauriF1. Dat contract zal dus niet verlengd worden en dat betekent meteen ook dat beide F1-teams op zoek moeten naar een nieuwe motorleverancier voor het seizoen 2022 waarin ingrijpende reglementswijzigingen plaatsvinden.

In 2015 keerde Honda terug naar de Formule 1 als motorleverancier van McLaren. Beide partijen droomden van het herbeleven van de roemrijke jaren uit het verleden maar het hernieuwde huwelijk bleek geen succes en na drie zeer teleurstellende seizoenen kwam er een einde aan de samenwerking.

In 2018 volgde er een overgangsjaar met Toro Rosso, het huidige AlphaTauri en zusterteam van Red Bull Racing. Het werd een bemoedigend jaar en ook Red Bull Racing stapte in 2019 over naar motoren van Honda.

Tijdens het eerste seizoen van de samenwerking tussen Red Bull en Honda volgden de eerste successen. 2020 moest dan het jaar worden waarin Red Bull, Honda en Max Verstappen voor de titel zouden gaan strijden. Dat bleek echter opnieuw niet het geval. De frustraties namen de voorbije races alleen maar toe doordat de Honda-motor opnieuw geregeld met technische problemen kampte.

Tegelijkertijd is de wereld ondertussen sterk veranderd. Het coronavirus lokte een wereldwijde crisis uit en Honda wil zich ook steeds nadrukkelijker focussen op elektrificatie.  De automobielsector ondergaat volgens Honda een “enorme transformatie” en Honda wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Dit alles heeft Honda doen besluiten om de stekker uit het F1-project te trekken.

“Honda moet haar bedrijfsmatige middelen volledig investeren in het onderzoeken en ontwikkelen van moderne krachtbronnen die emissievrij zijn,” zo luidt het in een statement.

Opmerkelijk genoeg verliet Honda ook in 2008 de Formule 1 tijdens de voorgaande wereldwijde crisis. Honda was toen nog actief met een eigen fabrieksteam dat vervolgens werd overgenomen voor Ross Brawn en de renstal omdoopte tot BrawnGP.

Pijnlijk voor Honda was toen dat BrawnGP met de grotendeels destijds door Honda ontwikkelde F1-bolide zich meteen tot wereldkampioen kroonde. De renstal werd vervolgens doorverkocht aan Mercedes en omgevormd tot het Mercedes F1 team.

Dit bericht bekijken op Instagram

Following the decision by @HondaRacingF1 to withdraw from #F1 after the 2021 season, we would like to thank them for their exceptional efforts as a power unit supplier and look forward to continued success for the remainder of 2020 and 2021.

Een bericht gedeeld door Aston Martin Red Bull Racing (@redbullracing) op

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België