Brendon Hartley op jacht naar de WEC-titel en racezitje bij Toro Rosso

04 november 2017 — Het zijn drukke tijden voor Hartley want naast zijn invalbeurten bij Toro Rosso is hij ook actief in het WEC voor het LMP1 team van Porsche. Dit weekend kan hij in Shanghai de wereldtitel op zijn naam schrijven.


Zondag was hij nog aan het werk in Mexico voor Toro Rosso en dit weekend staat hij voor Porsche aan de start van de zes uren van Shanghai. Als hij minstens derde wordt in China wordt hij samen met zijn landgenoot Earl Bamber en Duitser Timo Bernhardt wereldkampioen in het WEC.

Ondertussen weet de Nieuw-Zeelander nog niet hoe zijn toekomst er zal uitzien. Hij hoopt op een full-time zitje bij Toro Rosso maar er is nog niets bevestigd voor 2018.

“Ik heb nog geen bevestiging gekregen,” vertelt Hartley. “Die beslissing ligt ook buiten mijn macht. Ik kan enkel zorgen dat ik blijf verbeteren en mijn job zo goed mogelijk blijf doen. Ik probeer ook niet te ver in de toekomst te kijken en concentreer me nu gewoon op het racen. Dat is al een hele opgave, de auto’s zijn extreem snel en het is ontzettend ingewikkeld om er het beste uit te halen.”

Hartley is best wel trots op zijn F1-debuut tijdens de GP van de Verenigde Staten.

“Ik heb erop gelet mezelf niet te veel druk op te leggen zodat ik er nog wat plezier aan kon beleven. De mogelijkheid om te rijden kwam op het laatste moment, ik had dus weinig tijd om me er druk over te maken. Eigenlijk werd ik gewoon voor de leeuwen geworpen.”

Ondanks zijn uitvalbeurt in Mexico onthoudt de Kiwi enkel de positieve zaken.

“Ik denk wel dat punten mogelijk waren. Er was al een tijdje een probleem met de ontsteking van de auto en daardoor plofte ook de motor. Dat was teleurstellend maar langs de andere kant heb ik veel positieve ervaringen overgehouden en veel geleerd.”

Maar dit weekend wil hij proberen om de wereldtitel in het WEC veilig te stellen en zo op een mooie manier afscheid van Porsche te kunnen nemen. De Duitsers hebben immers al een tijdje laten weten dat ze hun LMP1-project gaan stopzetten en zich op andere takken in de autosport gaan concentreren.

“De bedoeling is wel dat we dit weekend de titel gaan veilig stellen,” aldus Hartley. “Dat is een hele opdracht want er kan veel gebeuren tijdens een race van zes uren. We moeten nog niet te vlug victorie kraaien.”

“Het is spijtig voor ons allemaal dat Porsche gestopt is met de LMP1. We hebben genoten van elke ronde die we met deze geweldige machine hebben mogen racen. De laatste vier jaar hebben we de auto constant ontwikkeld en hij rijdt echt fantastisch. Hij is vierwiel aangedreven en heeft een hybride systeem dat 1000 pk levert. We gaan er het beste van maken en we gaan zorgen dat we op een hoogtepunt kunnen eindigen,” besluit Hartley.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Toro Rosso

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België