Carlos Sainz stelt zich vragen bij strategie van Toro Rosso

30 juli 2015 — Carlos Sainz vindt dat zijn team Toro Rosso enkele merkwaardige beslissingen heeft genomen tijdens de Grote Prijs van Hongarije afgelopen weekend. De Spanjaard stelt de strategie van zijn team in twijfel. Sainz viel opnieuw uit, maar zijn teamgenoot Max Verstappen stond met een vierde plaats net naast het podium.

image
Carlos Sainz heeft tegenover Autosport zijn boekje open gedaan over wat hij merkwaardig vindt aan de genomen beslissingen van Toro Rosso. Ten eerste begrijpt hij niet waarom Max Verstappen in Hongarije als eerste werd binnengeroepen voor zijn eerste pit stop, terwijl het Sainz was die voor Verstappen aan het rijden was. Het is gebruikelijk binnen een team dat de rijder die de beste positie heeft als eerste de pits mag bezoeken. Dit weekend gebeurde dit niet bij Toro Rosso.

“Ik kwam achter een Williams vast te zitten nadat ik een goede start maakte. Ik probeerde de Williams nog in te halen, maar ik begon ook te denken aan de ‘undercut’.” Bij de ‘undercut’ gaat een rijder wat vroeger een pit stop maken om zo een aantal snelle rondetijden neer te zetten. Het plan van Sainz was dan om de later gestopte Williams voorbij te gaan. “Om de één of andere onbekende reden lieten ze mij de undercut niet uitvoeren. Max mocht dat wel doen, terwijl hij achter me zat. McLaren deed ondertussen ook een undercut, waardoor ik na de stops achter Max (Verstappen) en Fernando (Alonso) zat.”

Als tweede begrijpt Sainz ook niet waarom Toro Rosso hem tijdens de safety car niet naar binnen haalde om de zachte banden op te leggen. McLaren deed dit wel en eindigde met Alonso uiteindelijk op de vijfde plaats. “Dit zijn toch een tweetal punten om zeker te analyseren. We hebben de verkeerde beslissingen genomen”, zegt Sainz die lange tijd als zesde reed, maar uiteindelijk uitviel door een technisch probleem. “Erg jammer”, vindt hij. “Dit is nu al de derde race op rij dat ik een goede kans had om (veel) punten te scoren, maar toch uitviel. Dat is erg spijtig, maar dat is de sport.”

Carlos Sainz heeft ondertussen al wat uitleg gekregen van Toro Rosso. Het was de bedoeling van het team om met beide rijders voorbij de Williams te raken en daarom mocht Verstappen als eerste de pits in komen. “Ik wil niet voor problemen zorgen”, zegt Sainz. “Ik wil gewoon mijn best doen om zo goed mogelijk te presteren.”

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België