Charles Leclerc negeerde teamorders van Ferrari in Bahrein

03 april 2019 — Radioberichten van Ferrari, die niet werden vrijgegeven tijdens de GP van Bahrein, tonen aan dat Charles Leclerc bevelen negeerde van zijn team om gedurende twee ronden achter teamgenoot Sebastian Vettel te blijven.

Leclerc eindigde de race in Bahrein op plaats drie nadat hij op het einde van de GP problemen had met zijn motor. De Monegask verloor initieel zijn polepositie aan teamgenoot Vettel bij de start, maar veroverde opnieuw de leiding in de race in ronde zes. De gesprekken over de boordradio in ronde vijf van de GP van Bahrein tonen echter aan dat Leclerc’s ingenieur hem vroeg om achter Vettel te blijven gedurende twee ronden.

“Ik ben sneller jongens”, zei Leclerc over de radio, een bericht dat ook uitgezonden werd tijdens de race. Zijn ingenieur antwoordde daarop: “Begrepen. Behoud je plaats voor twee ronden. Behoud je plaats voor twee ronden.”

Vettel leek problemen te ondervinden met de bestuurbaarheid van zijn wagen voordat Leclerc hem inhaalde. De Duitser kwam slecht uit de laatste bocht van ronde vijf. Samen met het voordeel van DRS en de stevige wind, wist Leclerc zijn teamgenoot in te halen en de jonge wolf wist de viervoudige wereldkampioen ook achter hem te houden.

“Ik liet het team weten dat ik sneller was”, zei Leclerc na de race. “Dan antwoordde het team dat ik mijn positie moest behouden voor twee ronden, maar op het lange rechte stuk kreeg ik de mogelijkheid om in te halen. Ik ging er dan ook voor en ging er voorbij. Daarna was ik gewoon sneller, waardoor ik mijn race kon rijden.”

Deze situatie over de boordradio komt er nadat er tijdens de openingsrace in Australië aan Leclerc gevraagd werd om achter Vettel te blijven. Ferrari verdedigde het teamorder met de reden dat ze geen risico’s wilden nemen. De Italianen lieten voor aanvang van het seizoen ook verstaan dat Vettel als eerste rijder naar voren zou worden geschoven tijdens situaties waar beide rijders 50 procent kans hebben op winst. Binotto benadrukte toen wel dat beide rijders nog steeds vrij waren om te racen tegen elkaar.

Toto Wolff, teambaas bij Mercedes, is geen onbekende in het managen van rijders en het invoeren van teamorders. Hij verwacht dat deze situatie waarin Leclerc duidelijk sneller was dan Vettel voor hoofdpijn zal zorgen binnen Ferrari. Wolff verwacht dat die problemen alleen maar erger zullen worden naarmate het seizoen vordert.

“Je kon in Bahrein al zien dat het voor problemen zorgt binnen het team”, zegt Wolff. “Ik weet niet of ik alle communicatie tussen team en rijder hoorde, maar in een bericht over de boordradio werd aan Leclerc gevraagd om gedurende twee ronden achter Vettel te blijven. Ik kijk er dan ook naar uit hoe deze situatie zal uitdraaien voor de rest van het seizoen. Mercedes en ik hebben zelf in een dergelijke situatie gezeten”. Denk maar aan de hevige strijd tussen Lewis Hamilton en Nico Rosberg in 2016.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België