logo
 

Co-piloot Kubica over de crash

07 februari 2011 — Wie kan beter vertellen hoe de crash van Kubica gebeurde dan zijn co-piloot, Jakub Gerber.

Kubica crashte zwaar met zijn rallywagen toen hij op weg was naar een rallyproef. Jakub Gerber, de co-piloot van Kubica, doet ons zijn relaas over het ongeval.

“We wisten dat de baan glad was doordat ze er vochtig bij lag en we waren er klaar voor,” aldus Gerber tegenover Gazzetta dello Sport. “Nadat we slipten gleed onze wagen langs de vangrail en leunde hij ertegen. Vervolgens crashten we tegen de volgende vangrail.”

Die vangrail is eveneens de oorzaak van de zware breuken en fracturen die Kubica opliep.

“De vangrail ging volledig door de wagen. Ik zag onmiddellijk dat het ernstig was. Hij had ook een zware kneuzing onder zijn oog doordat hij het stuur geraakt had. Robert verloor het bewustzijn en ik kroop uit de wagen via het zijraam aangezien de deur stuk was.”

Volgens Gerber was de ziekenwagen redelijk snel ter plaatse waarna ook de brandweer arriveerde. Die hadden ruim een half uur nodig om Kubica uit het wrak te bevrijden.

“Het eerste team van de brandweer had niet de nodige scharen bij om de wagen open te knippen, waardoor ze op een tweede team moesten wachten. Vervolgens kon de helikopter niet op die plaats landen waardoor Robert verplaatst moest worden en nog meer tijd verloren werd.”

Volgens Gerber was het niet logisch dat er een deel van de weg geen vangrail had. Gerber roept ook op om meer veiligheidsvoorzieningen vooraan de rallywagens, aangezien deze duidelijk te wensen over laat.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België