“De F1 is verlamd door financiële ongelijkheid”

15 november 2017 — Technisch directeur van Williams Paddy Lowe trekt aan de alarmbel. Hij maant de nieuwe eigenaars van de F1 aan om de inkomsten eerlijker te verdelen om zo tot een gelijke strijd te komen.


De Brit windt er geen doekjes om. In een interview met het ‘The Guardian’ legt hij uit dat er op dit moment als het ware twee kampioenschappen gereden worden.

“Bekijk de verschillen maar eens tussen de teams,” aldus Lowe. “Je kan het vergelijken met de Premier League en de Championship (Engelse eerste en tweede klasse in het voetbal nvdr).”

“Ik ben helemaal niet de man om beginnen te zeuren of om het op te geven. We hopen om de twee seconden die Williams scheidt van de topteams te verkleinen. Rekening houdend met de middelen die we ter beschikking hebben gaan we enorm efficiënt te werk.”

Er is de laatste tijd veel te doen over wat er gaat gebeuren op motorisch vlak in 2021. Liberty media wil grote constructeurs naar de F1 lokken met goedkopere motoren en een simpeler design. Lowe vindt dat dat niet het grootste probleem is waar de sport mee kampt.

“Het gaat helemaal niet over motoren,” gaat Lowe verder. “Sterker nog, het heeft er helemaal niets mee te maken want de drie topteams hebben allemaal andere motoren. Het grootste probleem van de sport ligt dus niet op het vlak van motoren als je meer competitieve auto’s wil. De grote financiële ongelijkheid zorgt wel voor een ongelijke strijd tussen de teams. Dat weet iedereen en dat weten ook de eigenaars van de F1.”

Over welke bedragen heeft Paddy Lowe het nu precies? We nemen het voorbeeld van Ferrari. De Italianen zijn reeds sinds 1950 zonder onderbreking aanwezig in de F1 en ontvangen daarvoor jaarlijks 58,3 miljoen euro. Voor hun plaats in het WK voor constructeurs ontvangt Ferrari nog eens een slordige 26 miljoen euro. Als u weet dat Williams enkel 8,5 miljoen euro krijgt voor hun jaren aanwezigheid in de F1 is de rekening snel gemaakt.

Chase Carey, CEO van Liberty Media, is zich bewust van het probleem. ‘We hebben meer competitie en spanning nodig. Dat moeten we creëren, dan komen de financiële middelen vanzelf en normaalgesproken profiteren alle teams daarvan.” 

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Williams

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België