logo
 

“De huidige F1-bolides zijn te breed om te kunnen inhalen”

01 april 2018 — Tijdens de GP van Australië zagen we niet veel inhaalmanoeuvres en veel insiders en fans vrezen dat we dat ook de rest van het seizoen niet veel zullen zien. Volgens Red Bull-piloot Daniel Ricciardo zijn de F1-bolides simpelweg te breed.

Een bericht gedeeld door Aston Martin Red Bull Racing (@redbullracing) op

“Ik heb het gevoel dat er nu met de brede banden en de bredere wagens, er enorm veel plaats op de baan wordt ingenomen,” aldus Ricciardo tegenover ‘Motorsport.com’. “Het is moeilijk om ‘propere’ lucht te vinden. We zitten op het punt dat de circuits geschaad zullen worden door de manier van racen. Er zal immers niet veel geracet worden.”

Volgens Daniel Ricciardo moeten de F1-bolides dan ook opnieuw smaller gemaakt worden om het inhalen te bevorderen. Anders zullen we vaak ‘treintjes’ zien dit seizoen.

“Het zou goed zijn om de wagens smaller te maken. Het is zoals bij het motorracen, omdat de motorfietsen zo smal zijn is er altijd plaats om in te halen en zij zijn zo’n dertig seconden per ronde trager dan ons.”

“Ik denk dat het bewijst dat niet alles draait rondom rondetijden. We moeten iets doen aan het racen op zich, dat zorgt immers voor het spektakel.”

Sinds vorig jaar zijn de F1-bolides opnieuw een stuk breder geworden. Ricciardo meent dat de bolides waarmee er tussen 2009 en 2016 werd gereden, een stuk beter waren wat betreft de inhaalmogelijkheden. De bolides waren smaller en trager, maar het was wel makkelijker om ermee in te halen.

“Wat onze standaarden betreft waren ze redelijk traag maar als toeschouwer merk je dat niet altijd,” aldus Ricciardo. “Maar wat het racen betreft ... je kon volgen, je kon inhalen. Wat het inhalen betreft denk ik dat de bolides van in 2014 erg goed waren.”

In de F1 wordt ondertussen naarstig gewerkt aan een oplossing voor het inhaalprobleem, al wordt gevreesd dat echt ingrijpende wijzigingen pas tegen 2021 zullen plaatsvinden, wanneer er een compleet nieuwe technisch reglement wordt ingevoerd.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België