De spanning stijgt in Bahrein: steeds hevigere protesten

17 april 2013 — De voorbije dagen zijn de protesten in Bahrein en vooral de hoofdstad Manama gestegen. De spanning in het eilandstaatje in de Perzische Golf is voelbaar ...


In 2011 werd de GP van Bahrein door hevige protesten geannuleerd. De veiligheid van de teamleden, rijders en al het F1-personeel kon niet gegarandeerd worden. Ook vorig jaar waren er hevige protesten en zag het er even naar uit dat de race mogelijk opnieuw geannuleerd zou worden maar uiteindelijk ging de race toch gewoon door.

Ook nu stijgt de spanning in Bahrein opnieuw nadat er op maandag enkele nieuwe incidenten waren. De politie in Bahrein zou ondermeer traangas gebruikt hebben op een middelbare school in Manama. Studenten van de school begonnen te protesteren nadat één van hen, Hassan Humidan, op maandag gearresteerd was. De politie zou vervolgens een schoolgebouw bestormt hebben.

Op dezelfde dag zou er ook een autobom ontploft zijn in het financieel district van Manama. “Een terroristische groepering heeft een gasfles gebruikt om zondagnacht in Manama een wagen in brand te steken en dat veroorzaakte een ontploffing. Er was echter geen noemenswaardige schade,” luidde het in een officiële mededeling.

Bernie Ecclestone reageerde al door te zeggen dat hij graag met de oppositie in Bahrein wil gaan praten. Ecclestone wil uiteraard maar al te graag een vlekkeloze race in Bahrein en hij probeert zo te vermijden dat de F1-race een nog groter mikpunt zal worden tijdens het raceweekend.

“Ik wil altijd met de oppositie gaan praten, net zoals ik dat in het verleden ook heb gedaan,” zei Bernie Ecclestone tegenover Reuters. “We willen geen problemen zien. We willen de mensen niet zien protesteren en vechten voor dingen die we niet begrijpen, want we begrijpen ze echt niet ... Sommige mensen denken zelfs dat het onze fout is dat er problemen zijn.”

Volgens Bernie Ecclestone zorgt de Formule 1 er zelfs voor dat Bahrein meer verenigd wordt. Hij laat weten dat een land beter één geheel kan zijn en dat dit tegenover de buitenwereld ook veel beter is voor het land.

Ondertussen blijft het bang afwachten of de situatie niet verder escaleert ...

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België