Déjà vu in Maleisië

31 maart 2015 — Een zucht van opluchting bij velen na de GP van Maleisië. Vettel had gewonnen en voor het eerst sinds lang niet een Mercedes. Maar ondanks dat er een Ferrari op het allerhoogste schavot stond, waren er toch wel wat déjà-vu momenten te bespeuren. image

We zijn het al zo gewoon,  Mercedes die de tabellen aanvoert op vrijdag. “Hamilton snelst….”, “Rosberg leidt…”. En dan is er altijd dat gelaten gevoel. Weeral. Hoeveel seconden? Een halve, meer dan een volle, in het ergste geval soms meerdere. Er is dan altijd dat ‘been there, done that!’ gevoel. Al vaker gezien, en ook dit weekend weer. Maar soms komt dat gevoel van een déjà-vu ook wel eens op andere momenten naar boven.

Een eerste keer was dat bij de kwalificaties. In de allerlaatste run was het wringen voor een vrij plaatsje op de baan en even leek het wel alsof Rosberg en Hamilton mekaar wat aan het aftasten waren. Een soort van ‘size up’, maar dan op het psychologische vlak. Maar volgens beide heren was er helemaal niets aan de hand. Geen herhaling van vorig jaar. Al was er vorig jaar ook niet veel aan de hand, tot de race in Francorchamps.

En Maldonado, jawel, dat is ook eentje van zekerheden. In Melbourne waren we zeker dat het seizoen gestart was toen hij eruit ging. In Maleisië was het resultaat niet veel beter. Hij heeft nog nooit een race kunnen uitrijden in Sepang. Maar Maldonado die een race niet uitrijdt, hoe vaak hebben we dat al niet gezien. We zijn soms al blij als hij alleen zichzelf neutraliseert.

image

Een ander fenomeen dat we al eens gezien hebben, is de koele relatie tussen Alonso en McLaren. Het zal nooit geen grote liefde worden tussen die twee. Alonso gaf voor de race aan dat de sturing blokkeerde als oorzaak van zijn crash in Barcelona. McLaren ontkent in alle toonaarden. Het voorval krijgt echter niet veel aandacht. Ze hebben grotere problemen daar bij McLaren. Maar het wijst wel op de eerste kleine barstjes. Of zijn het barstjes die misschien nog niet volledig hersteld zijn van een vorige relatie.

En ook Button zal een soort van déjà vu gevoel hebben uit 2008 met een bolide die voor geen meter vooruit te branden is. Laten we hopen dat de combinatie Honda - McLaren meer oplevert dan er tot nu toe uitgekomen is. Misschien hebben we te hoge verwachtingen. We weten tot wat de combinatie van de twee in staat is als we naar het verleden kijken, maar daar is het déjà vu gevoel nog lang niet in zicht.

Vettel die nog eens een overwinning op zijn naam schrijft, dat was ook al weer even geleden. Maar het grootste déjà vu gevoel kwam wel net door die overwinning. Zonder iets te willen afdoen aan de prestatie en vooral het moment waarop we bijna allemaal zaten te wachten, namelijk een spannender seizoen dan 2014. Maar, toen de podiumceremonie begon zagen we een meervoudig wereldkampioen in een rode overal. Uit de geluidsinstallatie weerklonk eerst ‘Deutschland über alles’ gevolgd door de ‘Fratelli D’Italia’ en een kerel die van blijdschap een overwinningssprongetje maakte. En toen was het daar, toen was er heel even dat gevoel van “dit kennen we, daar gaan we weer!”.

Speel mee met het Grosser Preis der Steiermark Spel: Minimaal 500 Euro aan prijzen!

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België