Waarom werd Lewis Hamilton niet bestraft voor het blijven doorrijden met een lekke band?

04 augustus 2020 — Het is een vraag die veel F1-fans zich stellen na het dramatisch slot van de GP van Groot-Brittannië en waarop racedirecteur Michael Masi een antwoord heeft gegeven.

Tijdens een dramatisch slot van de GP van Groot-Brittannië kregen achtereenvolgens Valtteri Bottas, Carlos Sainz en Lewis Hamilton een lekke band. Opvallend daarbij was dat Bottas en Sainz de pits opzochten voor een bandenwissel, terwijl Lewis Hamilton zijn klapband in de laatste ronde kreeg en in de laatste bocht gewoon richting de finish reed in plaats van de pitlane in te rijden.

Over het algemeen schrijft het reglementvoor dat een rijder die schade heeft aan zijn wagen dat een gevaar kan vormen voor anderen moet terugkeren naar de pitlane of zelfs zijn wagen onmiddellijk op een veilige manier aan de kant moet zetten.

Lewis Hamilton probeerde echter om zo snel mogelijk naar de finish te rijden en reed dus niet de pitlane in. Opvallend genoeg kreeg Antonio Giovinazzi op vrijdag wel een waarschuwing toen hij met een beschadigde wagen terug naar de pitlane reed.

Volgens de wedstrijdleiding had Giovinazzi zijn wagen aan de kant moeten zetten omdat een wagen niet onnodig langzaam, onergelmatig of op een manier bestuurd mag worden dat hij een potentieel gevaar vormt.

Vooral met het voorval Giovinazzi in het achterhoofd vroegen veel fans zich af waarom Hamilton niet bestraft werd voor een gelijkaardig gedrag. Opvallend genoeg krijgen we geen sluitend antwoord van de wedstrijdleiding, al waren er volgens racedirecteur Michael Masi wel verschillen tussen het voorval met Giovinazzi en Hamilton.

Bij Giovinazzi was er sprake van meer schade aan de wagen en brokstukken op de baan, iets waar de wedstrijdleiding naar verluidt rekening mee hield, net als het feit dat Hamilton zich in de laatste ronde bevond.

Opvallend is dat ook Hamilton zijn bolide mogelijk brokstukken op de baan kon achterlaten, net als de wagen van Giovinazzi, zeker omdat zijn voorband ernstig beschadigd raakte. Toch stelden de stewards geen onderzoek in.

Wel zou de wedstrijdleiding contact opgenomen hebben om te melden dat de rijders in kwestie langzaam moesten rijden.

“Ik heb via de radio meteen contact gezocht met de teams en ze gevraagd om onmiddellijk en effectief vaart te minderen”, aldus racedirecteur Michael Masi tegenover ‘Motorsport.com’.

“Daarmee wilden we proberen de impact op de rijders zelf, maar nog belangrijker voor iedereen om hen heen te minimaliseren. Dat was een rechtstreekse call van de wedstrijdleiding naar de betrokken teams.”

Vaart minderen, het is maar de vraag of Lewis Hamilton dat heeft gedaan. Mercedes liet immers weten dat Hamilton op drie wielen tegen 230 km/u reed.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: FIALewis HamiltonMercedes

“Bevestiging Sebastian Vettel bij Racing Point uitgesteld door coronabesmetting Sergio Perez”

03 augustus 2020 — Volgens Ted Kravitz van Sky Sports bestaat er geen twijfel over en racet Sebastian Vettel volgend seizoen voor Aston Martin, de opvolger van het Racing Point F1 team.

Er doen al langer geruchten de ronde dat Sebastian Vettel de overstap naar het Racing point F1 team zou maken. Er waren sterke aanwijzingen dat er eventueel tijdens de GP van Groot-Brittannië een aankondiging zou volgen maar na de positieve coronatest van Sergio Perez zou een eventuele bekendmaking uitgesteld zijn.

Op het circuit van Silverstone was er een opvallend beeld te zien waarbij Sebastian Vettel en Lawrence Stroll, die heel wat geld investeerde in het Racing Point F1 team, elkaar ‘begroetten’. Dat gebeurde volgens Ted Kravitz op zo’n manier dat er duidelijk meer aan de hand was.

“Vonden jullie dat niet een erg interessante ontmoeting tussen die twee? Tussen Vettel en Lawrence Stroll, de baas bij Racing Point. Ik vind van wel,” aldus Ted Kravitz op ‘Sky Sports’.

“Begin dit weekend deed het gerucht de ronde dat we een bevestiging zouden krijgen van de deal tussen Vettel en Racing Point die rond zou zijn.”

“Toen kwam plots de positieve COVID-19 test van Sergio Perez en werd duidelijk dat we geen bevestiging zouden krijgen. Dat willen ze Sergio niet aandoen en misschien was de deal ook nog niet voor de volle honderd procent rond.”

“Er was dit weekend in ieder geval iets aan de hand en er bestaat nog maar weinig twijfel in de paddock over het feit dat Sebastian Vettel volgend jaar zilver, groen of roze zal dragen. Afhankelijk van wie de hoofdsponsor van Aston Martin wordt.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Sebastian VettelFerrariRacing Point F1

“Niemand houdt Lewis Hamilton nog van een nieuwe wereldtitel”

03 augustus 2020 — Na de GP van Groot-Brittannië, nog maar de vierde race van het seizoen, lijkt iedereen er van overtuigd dat Lewis Hamilton opnieuw wereldkampioen wordt, zo ook Max Verstappen.

Ondanks een lekke band in de slotronde slaagde Lewis Hamilton erin om de race te winnen, dit terwijl naaste rivaal en teamgenoot Valtteri Bottas eveneens door een lekke band buiten de punten finishte.

Het resultaat is dat Hamilton nu dertig punten voorsprong heeft op Bottas, daar waar dat voorafgaand aan de GP van Groot-Brittannië slechts vijf punten waren. Opnieuw de wereldtitel die naar Hamilton gaat.

Max Verstappen is alvast overtuigd van wel. Wanneer de Nederlander tijdens een online persconferentie gevraagd wordt of iemand Hamilton nog van een nieuwe wereldtitel kan afhouden antwoordt Verstappen vastberaden “Nee”.

Verstappen lijkt zichzelf geen kans meer te geven op de wereldtitel dit seizoen, net als dat hij ook Bottas blijkbaar geen kans geeft. Charles Leclerc, die eveneens in de persconferentie aanwezig was, lijkt Bottas wel nog enige kans te geven.

“Of iemand Lewis nog kan stoppen? Nee denk ik, alleen Valtteri heeft misschien nog een kans, maar daar houdt het op.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonMax VerstappenMercedes

Valtteri Bottas: “Iedereen krijgt de komende race problemen met de banden”

03 augustus 2020 — Het was een dramatisch slot gisteren tijdens de Britse GP, een slot waarin Valtteri Bottas de grote verliezer werd door een plotse klapband. De Fin denkt trouwens dat alle rijders volgend raceweekend problemen met de banden zullen krijgen.

“Dit is uiteraard erg teleurstellend en enorm veel pech hebben,” zei Valtteri Bottas na afloop van de race. “Ik besefte plots dat ik een lekke band had en ik moest een volledige ronde afleggen. Dat is echt niet ideaal.”

We wisten dat we een lange stint op de harde band gingen afwerken. Uiteraard probeerde ik druk uit te oefenen op Lewis.”

“Tegen het einde van de race kreeg ik steeds meer vibraties. Ik liet dat weten aan het team en uiteindelijk hield ik in het achterhoofd dat er mogelijk een probleem was. Ik begon dan ook wat met het managen van de banden.”

“Maar het gebeurde plots en compleet uit het niets. Het was niet te voorspellen. Er is weinig dat ik er verder over kan zeggen.”

Voor de tweede race op het circuit van Silverstone voorziet Pirelli zachtere banden dan tijdens het voorbije raceweekend. Bedoeling was om zo het tweede raceweekend minder voorspelbaar te maken en voor wat extra spektakel te zorgen.

Gezien het spektakel en het dramatische slot dat we gisteren kenden wordt het volgens Bottas tijdens de race van komend weekend voor alle rijders problematisch met de banden.

“Het zal voor iedereen een probleem worden,” blikt Bottas vooruit. “Een race met slechts één pitstop uitrijden zal met de bandencompounds van volgende week onmogelijk zijn,” blikt Bottas vooruit.

“Ik denk dat we zeker en vast veel kunnen leren van het voorbije raceweekend. We moeten echter ook vooruitkijken en doorgaan denk ik.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Valtteri BottasMercedes

VIDEO: videoboodschap Lewis Hamilton na dramatische finish Britse GP

03 augustus 2020 — Na de spectaculaire en tegelijk dramatische afloop van de GP van Groot-Brittannië heeft Lewis Hamilton een boodschap voor zijn fans.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonMercedesvideo

Pirelli start onderzoek na ‘bandenprobleem’ tijdens GP van Groot-Brittannië

03 augustus 2020 — Pirelli gaat de problemen die Hamilton, Bottas en Sainz kenden tijdens het slot van de GP van Groot-Brittannië grondig onderzoeken en ze willen binnen de achtenveertig uur een antwoord.

Het gaf de overwinning van Lewis Hamilton wel iets heroïsch, de wereldkampioen kwam na tweeënvijftig ronden op het legendarische circuit van Silverstone met een lekke band als winnaar over de finish.

Maar veiligheid gaat voorop, naast Hamilton kregen ook Bottas en Sainz te kampen met een lekke band in de laatste paar ronden van de race en daarom gaat Pirelli de problemen tot op de bodem uitspitten.

“We zullen uiteraard onderzoeken wat er in de laatste paar ronden is gebeurd,” zei het hoofd van de autosportafdeling van Pirelli, Mario Isola. “Het is nu nog een beetje vroeg om een conclusie te trekken.”

Een eerste voorzichtige conclusie die Isola durft te trekken is een combinatie van hoge bandenslijtage en brokstukken die Kimi Raikkonen achterliet nadat de voorvleugel van zijn Alfa Romeo het voor bekeken hield.

“Het kan hoge slijtage zijn, want banden met achtendertig ronden of meer op dit circuit zijn behoorlijk versleten. Maar ik zeg niet dat de slijtage de oorzaak is van het probleem.”

“Het kan puin zijn omdat sommige stukken van de voorvleugel van Kimi op de baan lagen, maar ook nog wat andere brokstukken. Dus dat is waarom we willen onderzoeken of niet alleen de bewuste banden de oorzaak zijn. Maar daarnaast moeten we ook alle banden onderzoeken die gebruikt werden in de laatste paar ronden van de race om te begrijpen of we een andere mogelijke aanwijzing vinden over wat er gebeurd is.”

“We hebben de mogelijkheid om wat analyses te doen in onze laboratoria hier ter plaatse. Het is duidelijk dat we niet veel tijd hebben om door te gaan met het onderzoek omdat we een andere race hebben in minder dan een week. We moeten dus zo snel mogelijk tot een conclusie komen.

“Het doel is om hopelijk morgen of uiterlijke dinsdag iets meer te weten.”

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Groot-BrittanniëPirelli

VIDEO: Daniil Kvyat maakt erg zware crash tijdens GP van Groot-Brittannië

03 augustus 2020 — Tijdens de GP van Groot-Brittannië knalde Daniil Kvyat plots met zijn AlphaTauri F1-bolide hard in de muur. De Rus kon gelukkig zonder ernstige verwondingen uit zijn wagen stappen.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Groot-BrittanniëDaniil KvyatAlphaTaurivideo

Charles Leclerc in de wolken door verrassend podium in Silverstone

03 augustus 2020 — Ferrari is een team in crisis en daarom doet het voor Charles Leclerc des te meer deugd om met een gelukje op het podium te eindigen in Silverstone.

Leclerc had nooit verwacht om in Silverstone op het podium te eindigen want ondanks zijn puike prestatie in de kwalificatie die hem een vierde plaats op de grid opleverde zijn de Mercedessen en Max Verstappen al een heel seizoen een maatje te groot.

Een lekke band voor Valtteri Bottas in de slotfase van de race zorgde er echter voor dat de jonge Monegask nog als derde over de finish kwam.

“Ik ben erg blij met de derde plaats, ook al weet ik dat we daar met de nodige dosis geluk terechtgekomen zijn,” vertelde Leclerc de verzamelde media direct na de race. “Maar zelfs toen we nog op de vierde plaats reden was ik erg blij met de manier waarop we de race hebben aangepakt.”

“Ik denk dat we er vandaag het maximale hebben uitgehaald. We willen niet te lang voor de vierde plaats vechten, maar ik ben erg blij dat we alles hebben gegeven en alles wat we in eigen handen hadden, gemaximaliseerd hebben.”

“In termen van strategie en bandenmanagement was het niet gemakkelijk, maar we hebben het laten werken. De prestaties van de auto zijn nog niet zoals we het willen maar we hebben elke kans gegrepen en ik ben erg blij met vandaag.”

Leclerc heeft vandaag vertrouwen getankt en kijkt uit naar de volgende race in Silverstone volgend weekend.

“Het was een zeer lastige race,” gaat hij verder. “We hebben dit weekend een paar dingen geleerd en ik hoop dat we volgend weekend kunnen verbeteren.”

“We zullen nog steeds zo agressief zijn als de aanpak die we voor dit weekend hebben gekozen, in de zin van downforce, wat het nog moeilijker maakt voor de race en de bandenslijtage.”

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Charles LeclercFerrari

Hamilton na dramatische finish: “Ik voelde mijn hart in mijn keel kloppen”

02 augustus 2020 — Lewis Hamilton slaagde erin om na een klapband op drie banden de finish te bereiken en de GP van Groot-Brittannië te winnen. De Brit besefte kort na de race pas waaraan hij was ontsnapt.

“Tot aan de laatste ronde zag het er allemaal goed uit en verliep alles erg vlot,” zei Hamilton na afloop van de race. “Valtteri was ongelooflijk hard aan het pushen. Ik probeerde mijn linker voorband wat te managen en het leek alsof hij dat helemaal niet deed.”

Hamilton was op zijn hoede toen hij te horen kreeg dat teamgenoot Valtteri Bottas een klapband had gekregen. Op zijn eigen wagen leken er echter geen problemen te zijn.

“Toen ik hoorde dat zijn band het had begeven keek ik naar mijn banden en alles leek goed te zijn. De wagen deed het goed, er was geen probleem. Ik dacht dan ook dat het goed zat.”

“Tijdens de laatste ronden begon ik wat in te houden en plots op het rechte stuk begaf mijn band het. Ik zag plots dat de vorm van de band veranderde.”

“Toen ik remde was ik pas zeker dat de band het had begeven, je kon echt zien dat de band van de velg ging.”

“Ik voelde mijn hart in mijn keel kloppen,” gaf Hamilton toe. “Misschien hadden we aan het einde van de race nog een pitstop moeten maken toen we de klapbanden zagen.”

Hamilton slaagde er echter in om op zijn drie andere banden de finish te halen en zo vijfentwintig belangrijke punten voor de titelstrijd te behalen. Daardoor loopt Hamilton nu tot dertig punten uit op Valtteri Bottas die veel minder geluk kende.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonMercedes

Heb jij het protest van Extinction Rebellion tijdens de GP van Groot-Brittannië gezien?

02 augustus 2020 — Extinction Rebellion heeft tijdens de GP van Groot-Brittannië geprotesteerd? Grote vraag is echter of veel F1-fans het protest gezien hebben. Er werden vier actievoerders gearresteerd.

Het was immers tijdens het begin van de formatieronde dat er op de achtergrond, waar de reclamepanelen van Pirelli hangen, plots een vlag van Extinction Rebellion ontvouwd werd.  Extinction Rebellion doet wel vaker zogenaamde guerilla-acties.

Er zouden vier actievoerders gearresteerd zijn, dit nadat de security ze gegrepen had. De actievoerders zouden op zaterdagavond het circuit binnengedrongen zijn, waarna ze er de nacht doorbrachten en zich tot aan de start van de race verschuilden.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Groot-Brittannië

Max Verstappen wint net niet: “Toch erg blij met de tweede plaats”

02 augustus 2020 — Max Verstappen mag tijdens de GP van Groot-Brittannië dan wel net naast de overwinning gegrepen hebben, de Nederlander is toch erg tevreden met die tweede plaats.

Helemaal aan het einde van de race kreeg Bottas in zijn Mercedes plots een lekke band. Daardoor kon Max Verstappen een plaatsje goedmaken en een extra pitstop maken om eventueel nog een gooi te doen naar de snelste ronde.

Indien hij die pitstop niet had gemaakt had Verstappen waarschijnlijk kunnen winnen want ook Lewis Hamilton kreeg in de allerlaatste ronde nog een lekke band.

“Het is een kwestie van geluk en pech”, zei Verstappen en zo valt te lezen op zijn officiële website. “Mercedes was gedurende de race nog steeds te snel, maar met tien ronden te gaan zagen de banden er niet al te best uit. Toen Valtteri een lekke band kreeg ging ik het uit voorzorg ook rustiger aan doen, waarna het team me binnen haalde om voor de snelste ronde te gaan.”

“Helaas kreeg ook Lewis een lekke band, maar ik ben erg blij met de tweede plek. Het is wederom een erg goed resultaat voor ons.”

De extra pitstop aan het einde van de race mag Verstappen dan wel mogelijk de overwinning gekost hebben, toch is Verstappen dus best tevreden.

“Als Bottas geen lekke band had gekregen, waren we derde geworden. We hebben dus gewoon geluk gehad en één plek gewonnen. Dat extra puntje voor de snelste ronde is ook altijd fijn,” besluit een realistische Verstappen.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Max VerstappenRed Bull

Renault dient opnieuw protest in tegen Racing Point F1-bolide

02 augustus 2020 — Voor de derde race op rij heeft het Renault F1 team protest ingediend tegen de Racing Point F1-bolide.

Renault diende de voorbije twee races protest in tegen de Racing Point F1-bolides omdat ze de Mercedes van vorig jaar deels gekopieerd zouden hebben op een manier die niet toegestaan is volgens de F1-regels.

Na de eerste race werd het protest door de stewards gegrond verklaard en er werd een grondig onderzoek ingesteld. Zo werden er onderdelen van de Racing Point F1-bolides in beslag genomen, net als onderdelen van de Mercedes F1-bolide van vorig jaar.

Het Racing Point F1 team kreeg vervolgens drie weken tijd om met extra documentatie te komen. In afwachting van een definitieve uitspraak moest Renault ook na de vorige race in Hongarije protest indienen omdat het protest in principe geldt tegen een wagen in een specifieke race.

Bij gevolg is het logisch dat Renault ook na de GP van Groot-Brittannië protest indient tegen de Racing Point F1-bolide van Lance Stroll, de enige van de twee Racing Point F1-bolides die deelnam aan de race en wist te finishen.

Er wordt verwacht dat er voorafgaand aan de race van volgend weekend, eveneens op het circuit van Silverstone, een uitspraak van de FIA volgt omtrent de protesten van Renault en de legaliteit van de Racing point F1-bolide.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Racing Point F1Renault

VIDEO: Een dramatisch slot van de GP van Groot-Brittannië

02 augustus 2020 — Lewis Hamilton die in de allerlaatste ronde plots een lekke band krijgt, een dramatisch slot van de Britse GP dat uiteindelijk voor Lewis Hamilton goed afliep.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Groot-BrittanniëLewis Hamiltonvideo

GP van Groot-Brittannië: wk-stand

02 augustus 2020 — Door zijn overwinning tijdens de GP van Groot-Brittannië en de pech voor teamgenoot Valtteri Bottas vergroot Hamilton zijn voorsprong in de wk-tussenstand tot maar liefst dertig punten op Bottas.

Rijder Team Punten
01 Lewis Hamilton Mercedes 88
02 Valtteri Bottas Mercedes 58
03 Max Verstappen Red Bull 52
04 Lando Norris McLaren 36
05 Charles Leclerc Ferrari 33
06 Alex Albon Red Bull 26
07 Sergio Perez Racing Point F1 22
08 Lance Stroll Racing Point F1 20
09 Daniel Ricciardo Renault 20
10 Carlos Sainz McLaren 15
11 Esteban Ocon Renault 12
12 Pierre Gasly AlphaTauri 12
13 Sebastian Vettel Ferrari 10
14 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 2
15 Daniil Kvyat AlphaTauri 1
16 Kevin Magnussen Haas 1


Team Punten
01 Mercedes 146
02 Red Bull 78
03 McLaren 51
04 Ferrari 43
05 Racing Point 42
06 Renault 32
07 AlphaTauri 13
08 Alfa Romeo 2
09 Haas 1

Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Groot-Brittannië

GP van Groot-Brittannië: Lewis Hamilton wint ondanks lekke band in slotronde

02 augustus 2020 — Ondanks een lekke band helemaal aan het einde van de race is Hamilton erin geslaagd om de GP van Groot-Brittannië te winnen. Valtteri Bottas was de grote verliezer van de dag.

Drama voor Nico Hulkenberg voorafgaand aan de start want er bleek een technisch probleem te zijn op de Racing Point F1-bolide van de Duitser. Hulkenberg dan toch niet aan de start als vervanger van Sergio Perez en een lege plaats op de startgrid.

We kregen vervolgens een erg vreemde start want Valtteri Bottas kwam veel beter weg dan Lewis Hamilton maar Hamilton ging alsnog als eerste door de eerste bocht. Max Verstappen verloor een positie aan Charles Leclerc maar herwon enkele bochten later opnieuw P3.

Even later ging Kevin Magnussen zwaar over de kerbstone, verloor wat tractie en Albon wou binnendoorgaan. Het kwam echter tot een aanrijding waarna Magnussen spectaculair tegen de bandenmuur crashte en een wiel verloor. Meteen de safety car dus op de baan.

Bij de herstart bleef Hamilton probleemloos aan de leiding, voor Bottas, Verstappen en Leclerc. Het was vooral kijken naar de gevechten iets verderop in het rijdersveld. Opvallend was Vettel op de tiende plaats geen plaatsen goed kon maken en zelfs moest verdedigen tegen Gasly in de AlphaTauri op de elfde plaats.

In ronde 13 kregen we een enorme crash van Daniil Kvyat. De Rus vloog plots tegen hoge snelheid van de baan en belandde tegen de muur. Van de Rus zijn AlphaTauri F1-bolide bleef niet veel over maar Kvyat kon gelukkig wel zonder ernstige verwondingen uit zijn wagen stappen, of althans wat er van over schoot.

Opnieuw de safety car op de baan en alle wagens doken de pits in om een nieuw setje banden te halen. Hamilton bleef echter aan de leiding, voor Valtteri Bottas en Max Verstappen.

Die posities werden ook na de herstart behouden en het was opnieuw vooral uitkijken naar de gevechten in het middenveld van de race. Ondertussen bleef het verschil tussen Hamilton en Bottas rond de 1,5 seconde.

Met nog zo’n twintig ronden te gaan kwam Alex Albon binnen voor een pitstop, de Britse Thai moest meteen ook zijn vijf seconden tijdstraf uitzitten, waardoor Albon terugviel naar de laatste plaats.

Romain Grosjean kreeg ondertussen een zwart-witte vlag te zien omwille van ‘onsportief rijgedrag’. De Fransman bleef echter agressief en zeer laat van rijlijn veranderen.

Sebastian Vettel moest even later opnieuw strijden met Pierre Gasly en de Duitser moest in de Ferrari Gasly laten voorgaan, tekenend voor het erg moeilijk raceweekend dat Vettel op Silverstone beleefde.

Vooraan reed Lewis Hamilton comfortabel aan de leiding en bouwde hij een voorsprong van meer dan vier seconden uit op teamgenoot Valtteri Bottas. De Fin leek te berusten in de tweede plaats.

Wat verderop een mooi gevecht tussen Esteban Ocon en Lance Stroll. De Fransman haalde mooi Stroll in en die laatste kreeg net als Grosjean een zwart-witte vlag voor een gevaarlijk verdedigend manoeuvre.

Met nog twee ronden te gaan kregen we plots het ene drama na het andere tijdens de Britse GP. Plots kreeg Valtteri Bottas een klapband en de Fin moest bijna een volledige ronde afleggen met een kapotte band. Bottas viel daardoor terug van de tweede naar de elfde plaats en dus geen punten voor Bottas.

Even later kreeg ook Carlos Sainz in zijn McLaren een klapband, de Spanjaard hinkte naar de pits maar daar hield het niet mee op. Ook Lewis Hamilton kreeg in de allerlaatste ronde een klapband. In tegenstelling tot teamgenoot Valtteri Bottas kende hij het geluk dat hij nog net als eerste de finish wist te behalen. Max Verstappen kwam net een handvol seconden tekort.

Veel geluk dus voor Hamilton, veel pech voor Bottas, die zo serieus wordt teruggeslagen in de titelstrijd. Hamilton die dus wint, voor Max Verstappen en Charles Leclerc die het podium vervolledigden.

1. L. Hamilton Mercedes 1:15:47.917
2. M. Verstappen Red Bull +5.856
3. C. Leclerc Ferrari +18.474 +12.618
4. D. Ricciardo Renault +19.650 +1.176
5. L. Norris McLaren +22.277 +2.627
6. E. Ocon Renault +26.937 +4.660
7. P. Gasly AlphaTauri +31.188 +4.251
8. A. Albon Red Bull +32.670 +1.482
9. L. Stroll Racing Point +37.311 +4.641
10. S. Vettel Ferrari +41.857 +4.546
11. V. Bottas Mercedes +42.167 +0.310
12. G. Russell Williams +52.004 +9.837
13. C. Sainz Jr. McLaren +53.370 +1.366
14. A. Giovinazzi Alfa Romeo +54.205 +0.835
15. N. Latifi Williams +54.549 +0.344
16. R. Grosjean Haas +55.050 +0.501
17. K. Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
Opgaves:
18. D. Kvyat AlphaTauri +40 ronden
19. K. Magnussen Haas +52 ronden
20. N. Hulkenberg Racing Point +52 ronden


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Groot-Brittannië

Bestel nu ook zwarte mondmaskers van F1journaal.be !

02 augustus 2020 — Nu mondmaskers op steeds meer plaatsen verplicht worden willen wij van F1journaal.be jullie helpen om kwaliteitsvolle mondmaskers van 100% Belgische makelij in huis te halen.

NIEUW: bestel nu ook zwarte mondmaskers van F1journaal.be
Op vraag van onze bezoekers hebben we naast de witte mondmaskers nu ook zwarte mondmaskers voorzien die eveneens mooi bij heel wat kledingstukken passen. De vraag naar onze mondmaskers is enorm dus snel zijn is de boodschap om ze zo snel mogelijk geleverd te krijgen.

Bij F1journaal.be hadden we al langer het idee om gepersonaliseerde mondmaskers te laten maken. We wensten echter een hoogwaardige kwaliteit en dit tegen een democratische prijs en liefst ook van 100% Belgische makelij.

Daarin zijn we nu geslaagd! Jij haalt kwaliteitsvolle mondmaskers in huis en steunt er tegelijkertijd een Belgische fabrikant en F1journaal.be mee.

F1journaal.be heeft twee soorten mondmaskers laten ontwerpen en die leveren we in alle veiligheid rechtstreeks bij jullie thuis (bestellen kan onderaan deze pagina).

Zwart Mondmasker met logo*:
image
per 5 stuks: 35 euro inclusief verzending in België of Nederland

Zwart Mondmasker met logo en finishvlag*:
image
per 5 stuks: 35 euro inclusief verzending in België of Nederland

Wit Mondmasker met logo*:
image
per 5 stuks: 35 euro inclusief verzending in België of Nederland

Wit Mondmasker met logo en finishvlag*:
image
per 5 stuks: 35 euro inclusief verzending in België of Nederland

- De mondmaskers zijn uitgerust met een extra comfortabel bevestigingssysteem.
- De mondmaskers zijn verstelbaar voor een comfortabele aansluiting, zodat u ze de hele dag door kunt dragen zonder enig ongemak.
- De mondmaskers zijn gecertificeerd door “CENTEXBEL”.
- De mondmaskers zijn herbruikbaar en dubbel gelaagd
- De mondmaskers hebben Oeko-Tex Standard 100 (productklasse 2)
- De mondmaskers zijn 100% Belgisch.
- De mondmaskers zijn wasbaar tot 90°C

Wil je mondmaskers bestellen?
Stuur een e-mail naar met daarin:
- jouw adresgegevens en telefoonnummer
- het aantal mondmaskers en het ontwerp dat je wenst
- het is mogelijk om in een bestelling verschillende ontwerpen te combineren (per vijf stuks van dezelfde soort)
bv. vijf zwarte mondmaskers met logo en vijf witte mondmaskers met logo en finishvlag.

*ontwerp ter illustratie van het mondmasker, kan enigszins afwijken


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: F1journaal

Lewis Hamilton en Sebastian Vettel: “De F1 heeft ons laten vallen”

02 augustus 2020 — Lewis Hamilton en Sebastian Vettel zijn niet te spreken over hoe de Formule 1 en de FIA zijn omgegaan met het protest tegen racisme voorafgaand aan de verschillende F1-races.

Er was de voorbije weken veel te doen rond de protesten van de rijders voorafgaand aan de races. Tijdens de eerste race van het seizoen was er een mooi geregisseerd moment op de startgrid maar tijdens de twee races nadien kwamen de acties veel minder goed in beeld.

Dat leidde tot kritiek van Lewis Hamilton en vervolgens ook onder andere bij Sebastian Vettel. Hamilton ergert er zich aan dat sommige rijders het na één protest tijdens de eerste race eigenlijk voor bekeken wilde houden, daar waar Hamilton het ultieme uiterste wil bereiken: alle F1-piloten gezamenlijk zien knielen.

“Sommigen zijn blijkbaar van mening dat het volstaat dat ze het één keer gedaan hebben. Het is echter een probleem dat niet vanzelf weggaat. We moeten verder blijven strijden voor gelijke rechten,” aldus Hamilton volgens ‘Speedweek’.

“Sebastian Vettel en ik hebben elkaar berichten hierover gestuurd. Ook hem is het duidelijk hoe belangrijk het is dat we dit blijven doen. We moeten met de F1-verantwoordelijken samenzitten Zij moeten op dit vlak beter hun job doen. We moeten meer tijd verkrijgen.”

De Formule 1 heeft voor de GP van Groot-Brittannië alvast een duidelijker moment voor een protest tegen racisme en voor meer diversiteit voorzien. Hamilton en Vettel zullen daar alvast tevreden mee zijn, al vinden ze het uiteraard jammer dat de rijders hiervoor zoveel inspanningen moeten doen.

“De rijders horen dit niet te regelen maar wel de FIA en de Formule 1. Zij maken de planning. Wij proberen een signaal te geven maar na de eerste race hebben de FIA en de Formule 1 ons laten vallen,” aldus Vettel.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuwsGP van Groot-BrittanniëFIALewis HamiltonSebastian Vettel

GP van Groot-Brittannië: startgrid

02 augustus 2020 — Lewis Hamilton start tijdens de GP van Groot-Brittannië van op de pole met naast hem teamgenoot en wk-rivaal Valtteri Bottas.

Het was met veel overmacht dat Mercedes er gisteren in slaagde om de eerste startrij te claimen. Hamilton reed soeverein naar de polepositie en teamgenoot Bottas moest een handvol tienden toestaan op de tweede plaats.

Opvallend is vooral de grote kloof tussen Mercedes en de rest van het rijdersveld. Max Verstappen was als derde meer dan een seconde trager dan Hamilton en dat is in de Formule 1 een eeuwigheid.

Eveneens opvallend was dat Alex Albon als teamgenoot van Verstappen niet verder geraakte dan een twaalfde tijd. Ook Sebastian Vettel kende een teleurstellende kwalificatie en geraakte niet verder dan een tiende tijd.

Het ziet er dan ook naar uit dat we tijdens de GP van Groot-Brittannië vooral een strijd om de overwinning tussen Hamilton en Bottas mogen verwachten, al hoopt Verstappen ongetwijfeld om zich met een goede start alsnog te mengen in de strijd tussen beide Mercedes-rijders.

1 44 L. Hamilton Mercedes
2 77 V. Bottas Mercedes
3 33 M. Verstappen Red Bull
4 16 C. Leclerc Ferrari
5 4 L. Norris McLaren
6 18 L. Stroll Racing Point
7 55 C. Sainz McLaren
8 3 D. Ricciardo Renault
9 31 E. Ocon Renault
10 5 S. Vettel Ferrari
11 10 P. Gasly AlphaTauri
12 23 A. Albon Red Bull
13 27 N. Hülkenberg Racing Point
14 20 K. Magnussen Haas F1
15 99 A. Giovinazzi Alfa Romeo
16 7 K. Räikkönen Alfa Romeo
17 8 R. Grosjean Haas F1
18 6 N. Latifi Williams
19 26 D. Kvyat AlphaTauri +5 Pos., versnellingsbak
20 63 G. Russell Williams +5 Pos., negeren gele vlaggen


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Groot-Brittannië

Grand Prix van Groot-Brittannië Spel (min. 500 euro aan prijzen)


Deze zondag wordt de vierde Grand Prix van het Formule 1-seizoen verreden. Het is de eerste van twee races op het circuit van Silverstone. Het Engelse voormalige vliegveld met de iconische bochtencombinatie bestaande uit Maggotts, Becketts en Chapel. Aan Max Verstappen de zware opgave om het Lewis Hamilton en Valtteri Bottas lastig te maken..

Zweeler heeft voor elke Grand Prix weekend meerdere spellen klaarstaan. Dit weekend kunt door het kiezen van 6 coureurs een rijs winnen van 90 euro met een inleg van maar 5 euro.

Klik hier  om direct naar het spel te gaan om de rest van het spel te bekijken!

Waarom meedoen aan een Fantasy Formule 1 Spel?
- Je betrokkenheid bij het wielrennen zal nog meer toe nemen. Het draait niet om 1 coureur, maar om 6 coureurs die allemaal voor jou moeten presteren gedurende de Grand Prix.
- Het kost maar 5 euro en je krijgt er uren lang aan entertainment voor terug. Niet alleen bij het puzzelen naar het ideale team, maar ook tijdens de race zorgen jouw coureurs voor vreugde, maar zeker ook voor frustraties.
- Als je een groot gedeelte van de andere spelers weet te verslaan, kan je ook nog een leuke prijs winnen (1e prijs is 90 euro)! Er zijn minimaal 20 prijzen te winnen in het algemeen klassement!

Klik hier om je meteen te registreren!

If you like sports, you will love Zweeler!

Foto: zweeler


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Groot-Brittannië

Formule 1 organiseert na kritiek van Lewis Hamilton opnieuw een officieel moment tegen racisme

02 augustus 2020 — Na onder andere de kritiek van Lewis Hamilton de voorbije weken heeft de Formule 1 besloten om opnieuw een formeel moment tegen racisme in te plannen voorafgaand aan de GP van Groot-Brittannië.

Voorafgaand aan de GP van Oostenrijk, de eerste race van de nieuwe F1-kalender 2020, werd er op de startgrid een officieel moment tegen racisme voorzien. Er was toen echter vooral te doen rond het feit dat niet alle rijders ‘knielden’.

Nadien leek die discussie aan te houden maar wat opviel was vooral dat het moment tegen racisme steeds gehaaster en minder goed in beeld werd gebracht. Dat leidde vooral tot felle kritiek vanwege Lewis Hamilton.

De Formule 1 geeft nu gehoor aan onder andere de Brit zijn kritiek en plant voorafgaand aan de GP van groot-Brittannië opnieuw een formeler moment in tegen racisme.

Wedstrijdleider Michael Masi zal de organisatie van het moment tegen racisme op zich nemen, wat er moet toe leiden dat er meer aandacht zal zijn voor de boodschap dat alle rijders en de Formule 1 als sport tegen racisme zijn en voor meer diversiteit.

Er zal een ‘End Racism’-vlag onthuld worden en de boodschap zal weerklinken dat de Formule 1 en de FIA een moment in acht nemen voor de strijd voor gelijkheid en gelijkwaardigheid voor iedereen.

Lewis Hamilton hoopt dat alle F1-piloten zullen knielen maar het staat de rijders vrij om tijdens dit moment op geheel eigen wijze hun steun aan de strijd tegen racisme en voor meer diversiteit te uiten. Verschillende rijders gaven echter al aan dat ze opnieuw niet zullen knielen.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuwsGP van Groot-BrittanniëFIALewis Hamilton

Hulkenberg: “Niet makkelijk om er gezien de omstandigheden de volle 100% uit te halen”

02 augustus 2020 — Nico Hulkenberg laat weten dat de dertiende plaats die hij liet optekenen tijdens de kwalificaties niet representatief is voor wat hij zou willen laten zien als vervanger van Sergio Perez.

Het was Nico Hülkenberg die zichzelf de gelukkige mocht noemen om de onfortuinlijke Sergio Perez te vervangen bij Racing Point F1. Na een simulatiesessie op vrijdagochtend werkte de Duitser de vrije oefensessies af en klokte op zaterdag af op een dertiende tijd na de kwalificaties.

“Ik heb het gevoel dat er meer potentieel was en ik heb er niet alles uit kunnen halen, maar gezien de omstandigheden is het ook erg moeilijk,” gaf Hulkenberg toe.

“Ik weet niet of je in die omstandigheden 100% van de wagen kunt verwachten. Het waren kleine verschillen.”

“Q3 was niet ver weg. We speelden met de verschillende bandensoorten, dus dat was ook een beetje lastig om het ritme te bepalen. Het is wat het is voor vandaag.”

Maar misschien slaagt hij er wel in om zijn voordeel te halen uit zijn dertiende startplaats omwille van het feit dat hij de vrije bandenkeuze heeft.
“Dat is altijd een goede mogelijkheid. Ik denk dat sommige van de andere rijders in de top tien, ook zullen beginnen op de hardere band, de medium. Dus het wordt interessant om te zien.”

“Voor mij is er zoveel nieuwe informatie. Elke situatie die ik met de auto probeer is nieuw.”

“Eerste keer kwalificeren, eerste keer lage brandstof, eerste keer hoge brandstof. Ik moet leren, alles laten bezinken en het zo snel mogelijk verwerken, wat niet altijd gemakkelijk is geweest. Maar ik heb er ook van genoten.”

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Nico HulkenbergRacing Point F1

Sebastian Vettel: “Ik wil niemand beschuldigen van slechte intenties”

02 augustus 2020 — Het contrast tussen Charles Leclerc en Sebastian Vettel was erg groot tijdens de kwalificatie. Sommigen insinueren dat Ferrari zich te veel focust op Leclerc maar daar wil Vettel niets van weten.

“Ik wil niemand beschuldigen van slechte intenties,” vertelde Vettel tegenover het Britse ‘Channel 4’. “Van mijn kant was het ook niet ideaal.”

“Ik kende heel wat moeite om het juiste ritme te vinden. Ik heb er alle vertrouwen in dat het tijdens de race beter zal zijn. Geen idee hoeveel beter. Ik kan niets beloven, maar veel erger dan dit kan het niet worden.”

Vettel werd gevraagd naar de oorzaak voor het verschil met teamgenoot Charles Leclerc die zich als vierde wist te kwalificeren.

“Om eerlijk te zijn weet ik het niet,” zei Vettel. “Ik ondervond wat problemen om in het juiste ritme te komen, wat op het circuit van Silverstone erg belangrijk is.”

“Gisteren kon ik niet veel rijden, ik deed niet veel rondjes en deze ochtend kende ik opnieuw problemen. We hadden opnieuw een klein probleem. Dat is uiteraard niet ideaal, ik dacht dat alles in orde was met de wagen.”

“Ik ondervond problemen om alles goed voor elkaar te krijgen. Het ligt dan ook eerder aan mij die alles in één rondje goed voor elkaar moet krijgen. Het was geen goede sessie maar laat ons zien wat de race brengt.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Sebastian VettelFerrari

Charles Leclerc: “Dit had ik niet verwacht, dit rondje voelde zo goed!”

01 augustus 2020 — Charles Leclerc is erg tevreden met zijn kwalificatie voor de GP van Groot-Brittannië. Na enkele moeilijke raceweekends slaagde Leclerc er immers in om zich als vierde te kwalificeren.

“Ik ben erg blij. Ik had echt niet verwacht om als vierde aan de race te kunnen beginnen morgen, vooral niet op de medium banden,” vertelde Leclerc na afloop tegenover ‘Sky Sports F1’.

“We hebben het geprobeerd maar we waren niet echt zeker van ons stuk. Het is leuk om te zien dat het werkte en het ziet er ook goed uit voor de race van morgen.”

Tijdens de race verwacht Leclerc echter de nodige moeilijkheden, vooral wat de banden betreft.

“We hebben het moeilijk wat de racesnelheid betreft. Ik denk dat we wel over het tempo beschikken maar we vernietigen onze banden veel te snel in vergelijking met de anderen. Starten op de medium-band zal ons dan ook serieus helpen.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ferrari

George Russell krijgt gridpenalty voor negeren gele vlaggen

01 augustus 2020 — Williams F1-piloot George Russell heeft een gridpenalty van vijf plaatsen gekregen omdat hij tijdens de kwalificatie gele vlaggen genegeerd heeft.

Tijdens Q1 slaagde George Russell er aan het einde van de sessie om om zijn snelste tijd te rijden maar dat gebeurde terwijl er dubbel geel getoond werd omwille van een spin van teamgenoot Nicholas Latifi.

Russell kwalificeerde zich oorspronkelijk als vijftiende maar door de gridpenalty van vijf plaatsen zal de Brit zijn thuisrace van op de allerlaatste plaats moeten aanvatten.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: George RussellWilliams

Bottas gelooft in de overwinning: “Ik wil doen wat Lewis vorig jaar deed”

01 augustus 2020 — Valtteri Bottas moest tijdens de kwalificatie genoegen nemen met de tweede tijd maar de Fin wil tijdens de race resoluut voor de overwinning gaan.

“Het was tot aan Q3 eerlijk gezegd een redelijk goede kwalificatie,” vertelde Bottas na afloop. “Ik voelde me echt comfortabel in de wagen en met beide bandencompounds was ik aan het wachten om in Q3 alles goed voor elkaar te krijgen.”

“Tegen dat we in Q3 zaten begon ik echter wat meer te driften met de achterkant van de wagen dan ik had gewenst,” aldus Bottas. “Lewis vond meer tijd dan mij en uiteindelijk deed hij het beter dus verdient hij de pole.”

“Het is teleurstellend, maar we moeten bekijken waardoor het kwam.”

Bottas hoopt echter om tijdens de race te doen wat Hamilton vorig jaar van op de tweede plaats deed: winnen.

“Vorig jaar slaagde Lewis erin om te winnen van op de tweede plaats door een andere strategie dan mij te hanteren. Mijn snelheid over de lange runs was dit weekend erg goed dus ik geloof in mijn kansen op de overwinning.”

“Alles is nog mogelijk en er bestaat geen twijfel over dat de jongens achter ons alles door elkaar zullen willen halen!”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Valtteri BottasMercedes

Hamilton na veroveren 91ste polepositie: “Bottas pusht me echt naar de limiet”

01 augustus 2020 — Lewis Hamilton leek met sprekend gemak de polepositie voor de GP van Groot-Brittannië te hebben veroverd maar niets is minder waar volgens de zesvoudig F1-kampioen.

“Het is uiteindelijk een grote kloof tussen ons en de derde plaats,” vertelde Hamilton na afloop tegen Jenson Button die de top drie interviewde. “Maar dat doet er uiteindelijk niet toe.”

“Valtteri pusht me echt tot de limiet, hij doet het al heel het weekend fantastisch.”

“Dit circuit is gewoon geweldig, je hebt de wind die waait, er is kopwind, rugwind, plotse zijdelingse wind en dat allemaal op verschillende delen van het circuit. Het is alsof je met balletjes aan het jongleren bent terwijl je tegen hoge snelheid op een loopband staat.”

Hamilton zelf kende een schrikmomentje tijdens Q2 toen hij plots spinde maar gelukkig voor hem zijn weg gewoon verder kon zetten.

“Ik ging de kwalificatie in terwijl ik wat wijzigingen aan de wagen had gedaan maar dat maakte alles alleen maar erger. Het was echt worstelen met de wagen,” aldus Hamilton.

“Dan was er uiteraard die spin. De kwalificatie draait rond het opbouwen van vertrouwen en dan heb je plots die spin.”

“Q3 verliep veel beter en begon meteen goed. Mijn eerste rondje was niet perfect maar het rondje was nog redelijk ‘zuiver’ en mijn tweede rondje was zelfs beter.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonMercedes

Max Verstappen hoopt op een strijd met Mercedes: “Een goede uitgangspositie”

01 augustus 2020 — Tijdens de kwalificatie kwam Max Verstappen niet in de buurt van de strijd om de pole, maar met een derde plaats achter Hamilton en Bottas is Verstappen best tevreden.

“Mijn laatste ronde in Q3 was best goed, maar al vanaf het begin van de kwalificatie was duidelijk dat Mercedes veel te snel voor ons was, net zoals de afgelopen drie races,” aldus Verstappen volgens zijn officiële website.

“Dat moeten we accepteren en gewoon ons best doen. Op dit moment is dat voor ons de derde plek, dus daar ben ik blij mee.”

Neerleggen bij een derde plaats tijdens de race doet Max Verstappen niet. Tijdens de oefensessies op vrijdag bleek immers dat de snelheid over de lange runs een stuk beter is en Verstappen hoopt dan ook dat hij het Hamilton en Bottas tijdens de race iets lastiger kan maken.

“Het is een goede uitgangspositie en in de race is het een ander verhaal. Ik denk dat we dan dichter bij Mercedes zullen zitten. Ik zeg niet dat ik de strijd aan kan gaan met ze, maar met een derde startplek hebben we tenminste een kans,” aldus Verstappen.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Max VerstappenRed Bull

GP van Groot-Brittannië: kwalificatie: Lewis Hamilton wint strijd om de pole van Bottas

01 augustus 2020 — Lewis Hamilton heeft de polepositie voor de GP van Groot-Brittannië veroverd, de 91ste polepositie in zijn F1-carrière. Teamgenoot Valtteri Bottas start naast Hamilton van op de eerste startrij.

Weinig spektakel tijdens het eerste deel van de kwalificatie voor de GP van Groot-Brittannië. Iemand die echter ongetwijfeld met een ‘big smile’ achter zijn stuur zat was Nico Hulkenberg.

Bij het Racing Point F1 team mocht Hulkenberg de met het coronavirus besmette Sergio Perez vervangen en de Duitser deed het ondanks weinig voorbereidingstijd niet slecht.

Nicholas Latifi was allerlaatste en dat had de Canadees deels te danken aan een spin aan het einde van Q1. Bottas en Hamilton sloten het eerste deel van de kwalificatie af als snelsten.

In Q2 reed Valtteri Bottas richting een voorlopige besttijd en daarmee zette hij duidelijk Lewis Hamilton onder druk. De zesvoudig F1-kampioen maakte een foutje en zorgde er met een serieuze spin voor dat er heel wat stenen op de baan terechtkwamen.

Uit voorzorg werd de kwalificatie onderbroken met een rode vlag zodat de baanmarshalls de baan op konden om de baan opnieuw proper te maken.

Hamilton slaagde er uiteindelijk alsnog in om zich probleemloos te kwalificeren voor Q3. Alex Albon was dan weer een verrassende uitvaller, de Britse Thai beleeft na zijn crash op vrijdag een erg moeilijk raceweekend.

De strijd om de polepositie leek tussen Lewis Hamilton en Valtteri Bottas te zullen gaan en dat bewezen ze meteen. Hamilton liet met een tijd van 1:24.616 de voorlopige besttijd noteren en daarmee was hij anderhalf tiende sneller dan Bottas.

Max Verstappen volgde als ‘best of the rest’ op meer dan een seconde van Hamilton. Mercedes duidelijk een klasse apart op het circuit van Silverstone. Er kwam echter nog een tweede poging die zou bepalen wie van beide Mercedes-rijders de polepositie zou claimen.

Tijdens zijn ultieme snelle run slaagde Hamilton erin om zijn rondetijd nog wat aan te scherpen en zo tijdens zijn thuisrace de polepositie te veroveren. Bottas volgde op drie tienden terwijl Max Verstappen in Red Bull meer dan een seconde moest toegeven.

Een teleurstellende prestatie was er opnieuw voor Sebastian Vettel die in de fout ging en slechts de tiende tijd neerzette. Het raceweekend blijft duidelijk erg moeilijk verlopen voor de Duitser.

1. L. Hamilton Mercedes 01:25.900 01:25.347 01:24.303
2. V. Bottas Mercedes 01:25.801 01:25.015 01:24.616
3. M. Verstappen Red Bull 01:26.115 01:26.144 01:25.325
4. C. Leclerc Ferrari 01:26.550 01:26.203 01:25.427
5. L. Norris McLaren 01:26.855 01:26.420 01:25.782
6. L. Stroll Racing Point 01:26.243 01:26.501 01:25.839
7. C. Sainz Jr. McLaren 01:26.715 01:26.149 01:25.965
8. D. Ricciardo Renault 01:26.677 01:26.339 01:26.009
9. E. Ocon Renault 01:26.396 01:26.252 01:26.209
10. S. Vettel Ferrari 01:26.469 01:26.455 01:26.339
11. P. Gasly AlphaTauri 01:26.343 01:26.501
12. A. Albon Red Bull 01:26.565 01:26.545
13. N. Hulkenberg Racing Point 01:26.327 01:26.566
14. D. Kvyat AlphaTauri 01:26.774 01:26.744
15. G. Russell Williams 01:26.732 01:27.092
16. K. Magnussen Haas 01:27.158
17. A. Giovinazzi Alfa Romeo 01:27.164
18. K. Räikkönen Alfa Romeo 01:27.366
19. R. Grosjean Haas 01:27.643
20. N. Latifi Williams 01:27.705


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Groot-Brittannië

Bestel nu jouw mondmaskers van F1journaal.be !

01 augustus 2020 — Nu mondmaskers op steeds meer plaatsen verplicht worden willen wij van F1journaal.be jullie helpen om kwaliteitsvolle mondmaskers van 100% Belgische makelij in huis te halen.

NIEUW: bestel nu ook zwarte mondmaskers van F1journaal.be
Op vraag van onze bezoekers hebben we naast de witte mondmaskers nu ook zwarte mondmaskers voorzien die eveneens mooi bij heel wat kledingstukken passen. De vraag naar onze mondmaskers is enorm dus snel zijn is de boodschap om ze zo snel mogelijk geleverd te krijgen.

Bij F1journaal.be hadden we al langer het idee om gepersonaliseerde mondmaskers te laten maken. We wensten echter een hoogwaardige kwaliteit en dit tegen een democratische prijs en liefst ook van 100% Belgische makelij.

Daarin zijn we nu geslaagd! Jij haalt kwaliteitsvolle mondmaskers in huis en steunt er tegelijkertijd een Belgische fabrikant en F1journaal.be mee.

F1journaal.be heeft twee soorten mondmaskers laten ontwerpen en die leveren we in alle veiligheid rechtstreeks bij jullie thuis (bestellen kan onderaan deze pagina).

Zwart Mondmasker met logo*:
image
per 5 stuks: 35 euro inclusief verzending in België of Nederland

Zwart Mondmasker met logo en finishvlag*:
image
per 5 stuks: 35 euro inclusief verzending in België of Nederland

Wit Mondmasker met logo*:
image
per 5 stuks: 35 euro inclusief verzending in België of Nederland

Wit Mondmasker met logo en finishvlag*:
image
per 5 stuks: 35 euro inclusief verzending in België of Nederland

- De mondmaskers zijn uitgerust met een extra comfortabel bevestigingssysteem.
- De mondmaskers zijn verstelbaar voor een comfortabele aansluiting, zodat u ze de hele dag door kunt dragen zonder enig ongemak.
- De mondmaskers zijn gecertificeerd door “CENTEXBEL”.
- De mondmaskers zijn herbruikbaar en dubbel gelaagd
- De mondmaskers hebben Oeko-Tex Standard 100 (productklasse 2)
- De mondmaskers zijn 100% Belgisch.
- De mondmaskers zijn wasbaar tot 90°C

Wil je mondmaskers bestellen?
Stuur een e-mail naar met daarin:
- jouw adresgegevens en telefoonnummer
- het aantal mondmaskers en het ontwerp dat je wenst
- het is mogelijk om in een bestelling verschillende ontwerpen te combineren (per vijf stuks van dezelfde soort)
bv. vijf zwarte mondmaskers met logo en vijf witte mondmaskers met logo en finishvlag.

*ontwerp ter illustratie van het mondmasker, kan enigszins afwijken


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: F1journaal

McLaren: “Stoffel Vandoorne is voorbereid op mogelijke invalbeurt”

01 augustus 2020 — Doordat Sergio Perez door een coronabesmetting plots forfait moest geven voor de GP van Groot-Brittannië blijkt nogmaals dat reserverijders dit jaar meer dan ooit kans maken op een invalbeurt.

Onze landgenoot Stoffel Vandoorne is samen met Esteban Gutierrez niet alleen officieel reserverijder bij Mercedes, Vandoorne kan ook eventueel invallen voor Racing Point of het McLaren F1 team. Fernando Alonso lijkt dan weer helemaal geen kans te maken op een invalbeurt.

“Fernando speelt geen rol in de discussie over reserverijders”, antwoordde Andreas Seidl van McLaren op een vraag van ‘GPUpdate.net’.

“En ik denk ook dat het Indy-programma nu begint. Zoals we voor het seizoen hebben gecommuniceerd hebben we een overeenkomst met Mercedes, net zoals we vorig jaar met Renault hadden, zodat wij toegang hebben tot Stoffel en Esteban in het geval wij een reservecoureur nodig hebben.”

Bij het McLaren F1 team lijkt men erg goed voorbereid op een eventuele invalbeurt door Stoffel Vandoorne. Vandoorne pastte net als Gutierrez immers al een stoeltje voor de McLaren MCL35.

“Daar hebben we ons op voorbereid, we hebben met beide jongens stoeltjes gepast en een korte simulatorsessie gedaan zodat we klaar zijn voor de start”, vervolgt Seidl. “In het slechtste geval kan zoiets op zaterdag gebeuren en dan moeten we snel kunnen handelen. Dat is dus allemaal geregeld


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Stoffel VandoorneMcLaren

GP van Groot-Brittannië: derde oefensessie: Valtteri Bottas sneller dan Lewis Hamilton

01 augustus 2020 — Mercedes F1-piloot Valtteri Bottas heeft de laatste oefensessie voor de GP van Groot-Brittannië als snelste afgesloten. Lewis Hamilton en Max Verstappen volgde op een korte afstand.

Na een bloedhete dag gisteren was het vandaag in Groot-Brittannië een stuk bewolkter en minder warm. De laatste oefensessie is dan ook cruciaal voor de teams om zich aan te passen aan deze andere omstandigheden. Tijdens de kwalificatie later vandaag en ook tijdens de race morgen zullen de temperaturen immers een stuk koeler zijn dan op vrijdag.

Bij Red Bull hadden ze hun handen de voorbije vol met het herstellen van de F1-bolide van Alex Albon nadat de Britse Thai tijdens de tweede oefensessie crashte. Ondanks al het harde werk kreeg Albon ook vandaag af te rekenen met problemen.

Albon zat al in de wagen om aan de sessie te beginnen maar plots dook er een probleem op met zijn energy recovery system. Mogelijks nog een gevolg van de crash van gisteren en de mecaniciens van Red Bull mochten dus opnieuw beginnen sleutelen.

Uiteindelijk slaagden ze erin om Albon een dikke tien minuten voor het einde van de sessie alsnog op de baan te krijgen voor enkele rondjes. Geen ideale voorbereiding voor de kwalificatie en race later tijdens het weekend.

Bij Ferrari kreeg Sebastian Vettel net als gisteren een probleem met de pedalen in zijn F1-bolide. De Duitser blijft een erg moeilijk raceweekend beleven, iets dat niet gezegd kan worden van Mercedes, dat opnieuw met beide wagens helemaal bovenaan terug te vinden was.

1. V. Bottas Mercedes 01:25.873 19
2. L. Hamilton Mercedes 01:26.011 22
3. M. Verstappen Red Bull 01:26.173 15
4. L. Stroll Racing Point 01:26.576 14
5. C. Sainz Jr. McLaren 01:26.664 22
6. C. Leclerc Ferrari 01:26.771 19
7. L. Norris McLaren 01:26.798 23
8. D. Ricciardo Renault 01:26.841 15
9. N. Hulkenberg Racing Point 01:26.872 15
10. P. Gasly AlphaTauri 01:27.046 20
11. D. Kvyat AlphaTauri 01:27.076 18
12. E. Ocon Renault 01:27.158 16
13. A. Albon Red Bull 01:27.178 10
14. S. Vettel Ferrari 01:27.251 21
15. R. Grosjean Haas 01:27.537 18
16. G. Russell Williams 01:27.738 17
17. A. Giovinazzi Alfa Romeo 01:27.825 16
18. K. Magnussen Haas 01:27.860 15
19. K. Räikkönen Alfa Romeo 01:27.976 20
20. N. Latifi Williams 01:28.112 16


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Groot-Brittannië

VIDEO: Gefrustreerde Mick Schumacher toont middelvinger aan collega tijdens F2-kwalificatie

01 augustus 2020 — Mick Schumacher was gisteren tijdens de F2-kwalificatie even 'pissed-off' op collega Roy Nissany en dat resulteerde in een middelvinger.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Mick Schumachervideo

Max Verstappen na eerste oefensessies: “We boeken vooruitgang”

01 augustus 2020 — Max Verstappen blikt voorzichtig positief terug op de eerste twee oefensessie voor de GP van Groot-Brittannië. Volgens Verstappen boekt men bij Red Bull vooruitgang.

Op het circuit van Silverstone zorgen de Britse fans normaal voor een erg speciale sfeer maar nu werken de rijders het ganse raceweekend af zonder fans. Dat zorgt toch wel voor een vreemde sfeer, aldus Verstappen.

“Het lijkt meer op een privé testsessie. Het is jammer maar ik denk dat we blij moeten zijn dat we überhaupt kunnen rijden,” aldus Verstappen op zijn officiële website.

Wat de prestaties betreft is Verstappen iets positiever. De Nederlander merkt dat Red Bull vooruitgang boekt al komen ze nog helemaal niet in de buurt van Mercedes.

“Er is vooruitgang maar het is nog niet hoe ik het wil, vooral in de langzame bochten niet, daar komen we nog wel wat tekort,” zei Verstappen gisteren.

“Vandaag was het natuurlijk heel warm, de wind stond op bepaalde plekken niet ideaal en morgen wordt het een totaal andere dag, veel kouder en de wind draait de andere kant op. Deze auto’s zijn zo gevoelig voor de wind en dan kan het veel uitmaken hoe de wind gaat staan morgen. Ik had graag gezien dat het morgen ook zo warm is, want dan is Mercedes gewoon iets langzamer omdat ze dan niet zoveel vermogen kunnen zetten in die hitte. We gaan het zien morgen.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Max VerstappenRed Bull

Daniil Kvyat krijgt gridpenalty voor GP van Groot-Brittannië

01 augustus 2020 — De Rus Daniil Kvyat heeft ene gridpenalty voor de GP van Groot-Brittannië gekregen.

Alpha Tauri ontdekte na een inspectie van Kvyat zijn versnellingsbak een probleem waardoor deze gewisseld moest worden. Aangezien het minimaal aantal vereiste races nog niet werd afgewerkt resulteert dat in een gridpenalty.

Kvyat zal door het wisselen van de versnellingsbak vijf plaatsen achteruit moeten op de startgrid. Voor de Rus een jammer zaak na een erg productieve vrijdag.

“Ik denk dat het een productieve dag was, ook al werd onze sessie beïnvloed door een rode vlag terwijl ik net op een nieuw setje banden aan het rijden was,” aldus de Rus

“Ik moest mijn rondje afbreken en opnieuw de baan opgaan met gebruikte banden, dat is pech.”

“Los daarvan denk ik dat we goed werk verricht hebben en ik ben redelijk tevreden met de balans van de wagen. We moeten alles nu analyseren en zien dat we op zaterdag bijkomende vooruitgang kunnen boeken.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Daniil KvyatAlphaTauri

Gefrustreerde Vettel: “De nacht brengt hopelijk raad”

01 augustus 2020 — Sebastian Vettel beleefde een moeilijke vrijdag en gaf aan gefrustreerd te zijn omdat de voorbereiding voor de GP van Groot-Brittannië danig in de war gestuurd werd door technische problemen.

Slechts drieëntwintig rondjes wist Vettel vol te maken met zijn SF1000. Tijdens de de eerste oefensessie gooide een defect in de intercooler roet in het eten en kwam de Duitser niet verder dan twee installatie ronden.

Tijdens de tweede oefensessie moesten de pedalen in de bolide van Vettel vervangen worden en alsof dat niet genoeg was deed Vettel ook nog zijn beklag over een verlies aan vermogen.

“Het was een storende dag,” aldus Vettel. “We hadden een probleem met het rempedaal en we moesten stoppen om dat te herstellen. Het was moeilijk om in het ritme te komen maar we moeten uit de weinige rondjes die we hebben kunnen rijden het beste meenemen voor morgen.”

“Ik denk dat we de auto moeten verbeteren en we zullen wel zien waar we morgen staan.”

Door het pedaalprobleem was Vettel niet in staat om een snelle ronde met weinig brandstof en zachte banden te rijden. “Het lukte niet tijdens de eerste run en toen was ik waarschijnlijk een beetje uit het ritme.”

“Vooral hier heb je een paar goede ronden nodig, en we hadden niet veel ronden gedaan in het algemeen.”

Hoewel hij weet dat het op zaterdag tien graden kouder zal zijn beseft hij dat die gunstigere omstandigheden niet alles zullen oplossen.

“Ik hoop dat we met iets komen,” aldus Vettel.

“Ik denk dat langs mijn kant een goede nachtrust raad zal brengen en we zullen een betere dag hebben morgen.”

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Sebastian VettelFerrari

VIDEO: Max Verstappen en Romain Grosjean kwaad op elkaar: “Dit is echt kinderachtig van Max”

31 juli 2020 — Max Verstappen en Romain Grosjean waren tijdens de tweede oefensessie kwaad op elkaar nadat Grosjean Verstappen enigszins hinderde.

Verstappen reageerde furieus toen hij geinderd werd door Grosjean. De Fransman reageerde vervolgens vol ongeloof op de reactie van Verstappen, Grosjean vond het kinderachtig gedrag van Verstappen.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Groot-BrittanniëMax VerstappenRomain GrosjeanHaasRed Bullvideo

Kimi Raikkonen is het beu: “Ik kniel niet, stop met vragen daarover”

31 juli 2020 — Het is een onderwerp dat ieder raceweekend terugkeert en waarnaar er ieder weekend bij de F1-piloten gevraagd wordt: het knielen tegen racisme. Kimi Raikkonen is het alvast beu.

Verenigd tegen racisme, dat is de boodschap die de Formule 1 en de F1-piloten willen uitdragen door hun protestactie tegen racisme maar van bij de eerste race in Oostenrijk wordt er eigenlijk maar over één ding gesproken: niet iedereen knielt en Lewis Hamilton die maar blijft proberen om de ‘staanders’ van gedachten te doen veranderen.

Vooral Romain Grosjean lijkt daarbij de gebeten hond want de Fransman is voorzitter van de Grand Prix Drivers’ Association, laat het ons de vakbond van de rijders noemen. Grosjean verkondigde immers dat hij het niet noodzakelijk vond om voor iedere race te knielen.

Sinds die uitspraak wordt Grosjean op de sociale media verweten dat hij een racist is. Na een uitgebreid telefonisch gesprek met Hamilton laat Grosjean nu weten dat hij waarschijnlijk fout zat: “Achteraf gezien was dat verkeerd”.

Een andere rijder die blijft weigeren om te knielen is Kimi Raikkonen. Meer zelfs, in geheel eigen stijl laat de Fin tijdens de persbabbel voorafgaand aan de Britse GP gewoonweg weten dat hij het allemaal wat beu is die vragen rond dat knielen en waarom hij het niet doet.

“Waarom moeten we onze keuze iedere keer opnieuw verantwoorden?” aldus een geïrriteerde Raikkonen, die vervolgens laat weten geen enkel probleem te hebben met het feit dat de anderen het wel doen.

Maar kwaad zijn op Kimi, dat kan toch niemand ooit zijn?


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Kimi Raikkonen

VIDEO: Alex Albon crasht tijdens tweede oefensessie Britse GP

31 juli 2020 — Tijdens de tweede oefensessie voor de GP van Groot-Brittannië verloor Alex Albon de controle over zijn Red Bull F1-bolide en belandde hij met zijn wagen tegen de vangrails.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Groot-BrittanniëAlexander AlbonRed Bullvideo

GP van Groot-Brittannië: tweede oefensessie: Lance Stroll snelste in ‘Roze Mercedes’

31 juli 2020 — Lance Stroll heeft tijdens de tweede oefensessie op het circuit van Silverstone in zijn Racing Point F1-bolide, bijgenaamd 'Roze Mercedes', de snelste tijd gereden.

Net als in België is het ook in Groot-Brittannië lekker zonnig en warm, ideale omstandigheden dus voor de F1-piloten om zich voor te bereiden op de GP van Groot-Brittannië.

Tijdens de tweede oefensessie zochten de rijders dan ook al wat meer de limiet op dan vanochtend en dat leidde ook tot meer foutjes bij de rijders.

Bij Charles Leclerc verliep dat nog zonder erg grote gevolgen maar Alex Albon, de teamgenoot van Max Verstappen, crashte ter hoogte van de ‘Stowe’.

Albon moest na zijn crash naar het medical centre op het circuit van Silverstone maar nog voor het einde van de sessie was de Britse Thai al terug van zijn medische controle. Alles goed met Albon die morgen probleemloos zal kunnen deelnemen aan de rest van het raceweekend.

Sebastian Vettel kon door technische problemen met zijn Ferrari niet rijden tijdens de eerste oefensessie en ook de tweede oefensessie verliep niet probleemloos. Aan het begin van de sessie zat er iets ‘los’ in Vettel zijn wagen en eenmaal de Duitser dan toch kon rijden ondervond Vettel duidelijk de nodige problemen om de juiste balans op zijn wagen te vinden.

Uiteindelijk was het was Lance Stroll die in de Racing Point F1-bolide de snelste tijd liet noteren. Nico Hulkenberg, die invalt voor de met het coronavirus besmette Sergio Perez en tijdelijke teamgenoot van Stroll, liet een erg mooie zevende tijd noteren.

1. L. Stroll Racing Point 01:27.274 27
2. A. Albon Red Bull 01:27.364 13
3. V. Bottas Mercedes 01:27.431 29
4. C. Leclerc Ferrari 01:27.570 29
5. L. Hamilton Mercedes 01:27.581 26
6. C. Sainz Jr. McLaren 01:27.820 34
7. N. Hulkenberg Racing Point 01:27.910 28
8. P. Gasly AlphaTauri 01:27.997 30
9. D. Ricciardo Renault 01:28.112 29
10. K. Räikkönen Alfa Romeo 01:28.159 35
11. L. Norris McLaren 01:28.169 26
12. E. Ocon Renault 01:28.219 35
13. A. Giovinazzi Alfa Romeo 01:28.256 31
14. M. Verstappen Red Bull 01:28.390 23
15. D. Kvyat AlphaTauri 01:28.426 29
16. R. Grosjean Haas 01:28.564 27
17. G. Russell Williams 01:28.711 26
18. S. Vettel Ferrari 01:28.860 23
19. K. Magnussen Haas 01:28.898 27
20. N. Latifi Williams 01:29.958 35


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Groot-Brittannië

GP van Groot-Brittannië: eerste oefensessie: Max Verstappen snelste

31 juli 2020 — Max Verstappen heeft tijdens de eerste oefensessie voor de GP van Groot-Brittannië op het circuit van Silverstone de snelste tijd gereden.

Na een weekendje pauze schakelt de Formule 1 opnieuw een versnelling hoger met een nieuwe ‘triple header’ waarin er drie races op drie weken tijd plaatsvinden: twee races op het circuit van Silverstone gevolgd door de GP van Spanje.

Op het circuit van Silverstone kregen we meteen een onverwachte comeback van Nico Hulkenberg. De Duitser vervangt bij het Racing Point F1 team de met het coronavirus besmette Sergio Perez.

Te midden van de sessie spinde Antonio Giovinazzi van de baan en kwamen er heel wat brokstukken op het circuit te liggen. We kregen dan ook even een rode vlag zodat de baanmarshalls de baan opnieuw proper konden maken.

Bij Ferrari kregen ze dan weer af te rekenen met een serieuze tegenvaller, door technische problemen kon Sebastian Vettel immers niet rijden. Charles Leclerc moest dus als enige Ferrari-rijder nieuwe onderdelen uittesten.

Uiteindelijk was het Max Verstappen die in de Red Bull F1-bolide de snelste tijd liet noteren, voor wk-leider Lewis Hamilton.

1. M. Verstappen Red Bull 01:27.422 27
2. L. Hamilton Mercedes 01:27.896 27
3. L. Stroll Racing Point 01:28.004 22
4. A. Albon Red Bull 01:28.129 24
5. C. Leclerc Ferrari 01:28.221 22
6. V. Bottas Mercedes 01:28.519 29
7. E. Ocon Renault 01:28.559 26
9. N. Hulkenberg Racing Point 01:28.592 23
10. D. Kvyat AlphaTauri 01:28.868 21
11. P. Gasly AlphaTauri 01:28.909 24
12. C. Sainz Jr. McLaren 01:28.988 24
13. L. Norris McLaren 01:28.990 22
14. K. Magnussen Haas 01:29.532 23
15. R. Grosjean Haas 01:29.576 25
16. K. Räikkönen Alfa Romeo 01:29.746 24
17. G. Russell Williams 01:29.899 23
18. A. Giovinazzi Alfa Romeo 01:29.925 17
19. N. Latifi Williams 01:30.703 20
20. S. Vettel Ferrari geen tijd 2


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Groot-Brittannië

BREAKING NEWS: Nico Hulkenberg vervangt Sergio Perez

31 juli 2020 — Gisteren waren er al geruchten en nu is het ook officieel: Nico Hulkenberg zal dit raceweekend Sergio Perez vervangen nadat de Mexicaan positief testte op het coronavirus.

Racing Point beschikt zelf niet over reserverijders maar mag daarvoor beroep doen op de reserverijders van het Mercedes F1 team: Esteban Gutierrez en onze landgenoot Stoffel Vandoorne.

Vandoorne neemt binnen enkele dagen echter deel aan verschillende races in het Formule E-kampioenschap waardoor onze landgenoot jammer genoeg snel afviel als kandidaat.

Gutierrez werkte zijn laatste F1-race echter in 2016 en bij Racing Point gaven ze eerder de voorkeur aan Nico Hulkenberg. De Duitser maakt zo, nadat hij eind 2019 bij Renault aan de kant geschoven werd voor Esteban Ocon, een onverwachte F1-comeback.

Gezien de strikte veiligheidsmaatregelen moest Hulkenberg eerst nog wel een negatieve coronatest afleggen. In afwachting van dat resultaat mocht de Duitser onder strikte voorwaarden toch al de F1-paddock in om zijn stoeltje te passen.

Gelukkig voor de Formule 1 en Hulkenberg bleek vervolgens dat de test negatief was en zo kon Nico Hulkenberg plots een roze raceoverall van Racing Point aantrekken en plaatsnemen in de F1-bolide van Sergio Perez.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Nico HulkenbergSergio PerezRacing Point F1

Max Verstappen: “Hopelijk kunnen we eind dit jaar terug voor overwinningen strijden”

31 juli 2020 — Het Red Bull F1 team brengt aanzienlijk wat updates mee naar Silverstone in een poging om de problemen met haar F1-bolide te begrijpen en onder controle te krijgen. Max Verstappen beseft echter dat de af te leggen weg nog lang is.

Zowel in Oostenrijk als Hongarije werd duidelijk dat Red Bull nog veel te kort komt om Mercedes het vuur aan de schenen te leggen. Aanvankelijk zag het er ook naar uit dat Verstappen en Albon ook nog een tijdje zouden moeten wachten op updates voor hun bolides maar dat lijkt nu in een stroomversnelling te zijn gekomen.

Max Verstappen hoopt dat die updates wat verbeteringen met zich mee zullen brengen maar hij beseft dat ze in een leerproces zitten om de wagen te begrijpen.

“Ik denk dat we nog steeds aan het leren zijn, we hebben veel nieuwe onderdelen op de wagen,” aldus Verstappen tegenover ‘Motorsport.’ “Het zijn verschillende onderdelen, om te zien wat werkt, wat niet werkt, en waar we nog kunnen verbeteren. Ik bedoel maar, dit is natuurlijk niet iets dat zomaar van de ene op de andere week wordt opgelost.”

“We hebben daar wat meer tijd voor nodig. Maar we werken eraan en we komen er wel achter of het de goede kant uitgaat door het ook op de baan te proberen.”

De jonge Nederlander beseft ook wel dat het niet evident zal zijn om Mercedes bij te benen maar hij laat het hoofd er niet bij hangen.

“Je zou graag naar een race komen en weten dat je elk weekend voor overwinningen gaat vechten maar op dit moment is dat niet het geval. We proberen gewoon te leren en te verbeteren. Hopelijk kunnen we tegen het einde van het jaar, of volgend jaar, weer in die positie zijn.”

“Natuurlijk, het zal niet gemakkelijk zijn. Ze werken ook heel hard bij Mercedes. Maar als we het ze moeilijk kunnen maken, zou dat erg leuk zijn. Maar het is niet zo dat ik hier gefrustreerd en boos ga zitten. Soms raak ik een beetje overstuur of wat dan ook, maar dat is aan het eind van de dag omdat ik wil winnen en ik wil verbeteren en ik denk dat iedereen in het team dat gevoel heeft. We willen namelijk allemaal winnen.”

“En ik denk dat het goed is dat we elkaar hard pushen. Dus ja, dat is niets negatiefs. Want als ik hier gewoon zou zitten en zeggen: ‘Ah, het kan me niets schelen. Weet je, ik werd gewoon wakker, kwam naar het circuit, doe mijn werk en ga terug naar huis,’ ik denk dat dat de verkeerde instelling zou zijn.”

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Max VerstappenRed Bull

Videoboodschap Sergio Perez na coronabesmetting

31 juli 2020 — De Mexicaanse F1-piloot Sergio Perez zal door een coronabesmetting niet kunnen deelnemen aan de GP van Groot-Brittannië. Hij heeft echter wel een boodschap voor zijn fans.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Sergio PerezRacing Point F1

Ook Stoffel Vandoorne krijgt een blitse zwarte Formule E-bolide

31 juli 2020 — Net als in de Formule 1 krijgt ook onze landgenoot Stoffel Vandoorne een zwarte livery op zijn Mercedes Formule E-bolide. Uiteraard allemaal in het teken van de strijd tegen racisme.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Stoffel VandoorneMercedes

VIDEO: Lando Norris laat nieuwe F1-helm ontwerpen door 6-jarige

31 juli 2020 — Lando Norris zal met een opmerkelijk helmdesign deelnemen aan zijn thuisrace op het circuit van Silverstone. Norris zal tijdens de GP van Groot-Brittannië immers met een helm rijden die ontworpen werd door een 6-jarige fan.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Groot-BrittanniëLando NorrisMcLarenvideo

BREAKING NEWS: Sergio Perez test positief voor coronavirus en mag niet deelnemen aan Britse GP

30 juli 2020 — De Mexicaan Sergio Perez heeft positief getest op het coronavirus en mag dit weekend niet deelnemen aan de GP van Groot-Brittannië op het circuit van Silverstone.

Eerder vandaag raakte bekend dat een eerste coronatest bij Perez geen duidelijk resultaat gaf. Dat wakkerde meteen uiteraard ook de speculaties aan dat de Mexicaanse F1-piloot positief zou getest hebben.

De Formule 1 hanteert erg strikte maatregelen met betrekking tot het coronavirus. Bij de minste twijfel wordt een rijder, teamlid of medewerker afgezonderd en dat gebeurde ook bij Sergio Perez in afwachting van het resultaat van de tweede test.

Die tweede coronatest zorgde voor een positief resultaat, waarmee de Mexicaan de eerste F1-piloot is die positief test en daardoor meteen ook dit weekend de GP van Groot-Brittannië zal missen.

Het Racing Point F1 team heeft reeds laten verstaan dat het wel de intentie heeft om met twee wagens aan de start te verschijnen van de GP van Groot-Brittannië. Voor haar reserverijders doet Racing Point beroep op Mercedes.

Daarmee komen Esteban Gutierrez en onze landgenoot Stoffel Vandoorne in beeld als mogelijk vervangers voor Perez. Aangezien onze landgenoot Stoffel Vandoorne binnen enkele dagen echter verplichtingen heeft in de Formule E ziet het er naar uit dat Gutierrez de vervanger van Perez zal worden.

Dit bericht bekijken op Instagram

Following the announcement that @schecoperez has tested positive for COVID-19 at the Silverstone Circuit ahead of the Formula 1 Pirelli British Grand Prix, the team regrets to announce that he will be unable to participate in this weekend’s race. Sergio is physically well and in good spirits, but he will continue to self-isolate under the guidelines of the relevant public health authorities, with safety the ultimate priority for the team and the sport. The entire team wishes Sergio well and looks forward to welcoming him back into the cockpit of the RP20 soon. Our intention is to race two cars on Sunday. We will communicate the next steps for our British Grand Prix weekend in due course. #formulaone #formula1 #f1 #motorsport #racingpoint #bwt #bestwatertechnology #bottlefreezone #britishgp

Een bericht gedeeld door BWT Racing Point F1 Team (@racingpointf1) op


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Groot-BrittanniëSergio PerezRacing Point F1

GP van Groot-Brittannië: Tijdsschema en info

30 juli 2020 — Na een weekend zonder Formule 1 wordt komend weekend een nieuwe zogenaamde 'triple header' aangevat met drie weekends op rij een F1-race, te beginnen met twee races op het circuit van Silverstone. Dit weekend wordt op de Hungaroring de derde race van het F1-seizoen 2020 verreden. Hieronder het tijdsschema voor de GP van Hongarije alsook enkele interessante weetjes over de Hungaroring.

31 jul 2020
12:00-13:30 Eerste vrije training
16:00-17:30 Tweede vrije training
01 aug 2020
12:00-13:00 Derde vrije training
15:00-16:00 Kwalificatie
02 aug 2020
15:10 Race
Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Groot-Brittannië

Max Verstappen: “Ik zou het niet erg vinden als het regent in Silverstone”

30 juli 2020 — Red Bull F1-piloot Verstappen blikt erg enthousiast vooruit naar de twee races op het circuit van Silverstone.

Hij hoopt vooral dat het zal regenen zodat hij in de regen zelf het verschil kan maken. Ook het uitdagende circuit van Silverstone met verschillende roemrijke bochten spreekt tot de verbeelding van Verstappen.

“Ik kijk uit naar de volgende triple header en Silverstone is een heel mooi circuit om te rijden,” blikt Verstappen vooruit zo valt te lezen op zijn website.

“De bochten op Silverstone zijn waanzinnig snel en Copse is vol gas! De bocht Maggots is ook voluit in de zevende versnelling, wat al geweldig is. Vooral in de kwalificatie omdat je niet eens meer op de rem tikt, maar gewoon terugschakelt.”

“Op Silverstone moet je de juist vleugelafstelling hebben, en voor de langzamere bochten wil je natuurlijk meer downforce en grip hebben.”

Verstappen lijkt tijdens de twee races op het circuit van Silverstone te hopen op regen want dan is hij met zijn Red Bull F1-bolide ongetwijfeld een stuk competitiever dan op een droge baan.

“Het kan natuurlijk regenen op Silverstone, ook al is het zomer in Groot-Brittannië”, zegt Max lachend. “Maar ik hou van die omstandigheden en misschien vinden we het niet erg als het gaat regenen, want dat zou de zaken wel eens op kunnen schudden.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Max VerstappenRed Bull

Sergio Perez in quarantaine na coronatest zonder resultaat

30 juli 2020 — Racing Point F1-piloot Sergio Perez is door de Formule 1 in quarantaine geplaatst na een coronatest zonder duidelijk resultaat.

Sergio Perez was donderdag niet aanwezig in Silverstone nadat een coronatest geen duidelijk resultaat heeft gegeven. Dit betekent niet dat Perez COVID-19 heeft opgelopen maar hij blijft in afzondering tot hij de resultaten heeft van een tweede test.

De F1 hanteert een strikte procedure wat betreft de coronatesten. Elk personeelslid of rijder wordt telkens getest alvorens een evenement bij te wonen en daarna worden ze om de vijf dagen getest. In de periode tussen 26 juni en 23 juli werden meer dan vijftienduizend testen afgenomen.

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Sergio PerezRacing Point F1

Gaat ook Williams de Mercedes F1-bolide kopiëren?

30 juli 2020 — Nu Racing Point op een erg succesvolle manier de Mercedes F1-bolide van vorig jaar heeft gekopieerd lijken steeds meer F1-teams dat pad te zullen bewandelen.

“Dat zou best wel eens kunnen,” aldus Dave Robson, de technisch directeur van Williams, tegenover ‘Motorsport.com’ of de kans erin zit dat Williams zoiets zal doen.

“Mercedes heeft de voorbije jaren duidelijk de beste wagen gebouwd en dat is echt fenomenaal. Als je dan ziet hoe Racing Point nu presteert dan ga je zoiets echt wel overwegen.”

De grote sprong vooruit die Racing Point heeft gezet zorgt uiteraard voor wantrouwen bij de concurrentie. Zo is het na het protest van Renault nog steeds wachten op een definitieve uitspraak van de FIA of de Racing Point F1-bolide al dan niet legaal is.

Toch ziet het er naar uit dat er nog meer dan vroeger gekopieerd zal worden in de Formule 1.

“Kopiëren heeft altijd deel uitgemaakt van de Formule 1 maar zomaar iets overnemen kan gezien de complexiteit van de wagens niet. Eerst moet je dan ook zien te begrijpen waarom de Mercedes F1-bolide zo goed werkt alvorens je het ontwerp kan overnemen. Dit hoort er allemaal bij en ik heb er dan ook geen problemen mee.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: MercedesRacing Point F1Williams

VIDEO: Een rondje over het circuit van Silverstone

30 juli 2020 — Mercedes-reserverijder Esteban Gutierrez neemt ons mee voor een rondje over circuit van Silverstone.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Groot-BrittanniëMercedesvideo

Hoe Christian Horner van school spijbelde en Nigell Mansell en Ayrton Senna ontmoette ...

30 juli 2020 — Red Bull F1-teambaas Christian Horner vertelt op de officiële website van Red Bull Racing hoe hij als jonge scholier spijbelde om een F1-test op Silverstone te gaan bekijken.

In 1991 was Christian Horner nog een karter die zoals al zijn collega’s droomde van de Formule 1 en een maand voor de GP van Groot-Brittannië had hij weet van een bandentest op het legendarische circuit van Silverstone.

Hij trok zijn stoute schoenen aan en in plaats van naar school te rijden met zijn ‘Porsche lookalike VW Kever’ ging het richting Silverstone waar hij een onvergetelijke dag beleefde.

“Ik had nog niet zo lang mijn rijbewijs en ik had een imitatie-Porsche die eigenlijk gewoon een Volkswagen Kever was met een grote Porsche-spoiler en de uitlaten langszij,” begint Horner zijn verhaal.

“Goodyear was toen bandenleverancier voor de F1 en ongeveer een maand voor de GP van Groot-Brittannië zouden ze twee dagen gaan testen op Silverstone.”

“Ik was eerder al eens op Silverstone geweest en ik had er Johnny Herbert in een F3-bolide gezien en ook Eddie Irvine in een Formule Ford maar nu was het de eerste keer dat ik een F1-bolide rond het circuit zag gaan.”

“Ik zou dus een dag gaan spijbelen en in plaats van naar school te rijden ging het richting Silverstone. Ik slaagde erin om een gat in de omheining te vinden en ik geraakte zelfs tot in de pitstraat. Ik was zeker niet van plan om daar weg te gaan.”

Horner beleefde er een onvergetelijke dag want naast het feit dat hij tot in de pitstraat was geraakt slaagde hij er ook nog eens in om zijn held, Nigel Mansell, te ontmoeten.

“Ik slaagde erin om tot voor de garage van Williams te geraken. Zij hadden dat jaar een enorm snelle bolide gemaakt die Nigel Mansell aan het testen was, het was dan ook nog eens een auto van de hand van Adrian Newey.”

“Nigel nam dan ook nog eens zijn tijd en in de pitstraat liep ik nadien ook nog Ayrton Senna tegen het lijf. We stonden tegenover elkaar en hij merkte mijn jas op, die van een van de kartteams was waarvoor ik reed. Hij herkende de kartfabrikant en begon me te vragen naar de karting.”

“Ik wist die dag dus niet alleen mijn held, Nigel Mansell, te ontmoeten maar ik liep er ook nog dat andere icoon tegen het lijf, Ayrton Senna.”

“Toen ik huiswaarts reed in mijn kever was ik helemaal in de wolken. Het heeft me niet aan een goed rapport geholpen maar het was een geweldige dag.”

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Red Bull

Lewis Hamilton bevestigt dat hij rapper “XNDA” is

30 juli 2020 — Lewis Hamilton bevestigt wat veel van zijn fans al vermoedden, hij is de mysterieuze rapper XNDA die in het liedje ‘Pipe’ van Christina Aguilera te horen is.

In het liedje ‘Pipe’ van Christina Aguilera is een rapper te horen met de naam XNDA maar zijn echte naam werd nooit vrijgegeven, hoewel in de wandelgangen sterke geruchten klonken dat het om Lewis Hamilton zou gaan.

De zesvoudig F1-kampioen heeft dat nooit bevestigd maar tegelijkertijd heeft hij er ook nooit een geheim van gemaakt dat muziek een van zijn passies is.

Woensdag bevestigde Hamilton dan toch op Instagram dat hij XNDA is, die te horen is met het korte stukje dat hij zelf geschreven heeft.

“Jongens, ik heb de laatste tien jaar of meer muziek geschreven en opgenomen en gewerkt met enkele van de meest getalenteerde en mooie mensen, waar ik zo dankbaar voor ben. Het is de meest ongelofelijke uitlaatklep geweest. Het vinden van iets waar je zo van houdt en dat je gewoon voor jezelf kunt doen, voor je geest, is volgens mij een belangrijk proces,” schreef Hamilton.

“Ik ben naar de plek gekomen waar ik het graag met je zou willen delen. Ik heb geen project of album, alleen een aantal verschillende liedjes waar sommigen van jullie misschien wel mee in contact kunnen komen. Ze hebben me geholpen om door enkele van de moeilijkste tijden heen te komen. Op een gegeven moment ga ik een moment vinden om ze met jullie te delen, dus heb geduld met mij.”

“Ik had een tijdje geleden een ongelooflijk mooi en getalenteerd persoon die me vroeg om op haar album te komen. Ik was zo weggeblazen en ik heb die kans gegrepen. Ik had twee uur de tijd om het korte vers te schrijven en op te nemen. Het doel was om de muziek onder een andere naam uit te laten komen zodat je de muziek eerst kon horen en later wist dat ik het was, maar het werkte niet zoals ik het gepland had.“
“Ik was wat beschaamd om te zeggen dat ik het was. Ik weet niet waarom, misschien onzekerheden, angst, overpeinzingen, iets waarvan ik denk dat veel mensen het ermee eens zijn. Nou ik wil zeggen dat ik XNDA ben en dat ik @xtina (Christina Aguilera) zo dankbaar ben dat ze me een plaats heeft gegeven om mijn stem te gebruiken. Ik heb zoveel dankbaarheid en respect voor haar en wat ze heeft gedaan in het wereldje.”

Voor de liefhebbers: op onderstaande link kan je de zangstonde van Lewis Hamilton horen vanaf 2 minuten 40.

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis Hamilton

Eindelijk officieel: “GP van Italië vindt plaats zonder publiek”

29 juli 2020 — Houders van een ticket voor de GP van Italië hebben pas vandaag eindelijk duidelijkheid gekregen over het al dan niet doorgaan van de race met of zonder publiek.

Het is al weken geleden dat de eerste acht races van de F1-kalender 2020 bekendgemaakt werden. Er werd toen gesteld dat op zijn minst de eerste races van de nieuwe F1-kalender zonder publiek zouden verreden worden.

Er was echter één buitenbeentje want daar waar al snel duidelijk werd dat er bijvoorbeeld geen publiek zou zijn tijdens de GP van België, bleef de situatie rond de GP van Italië die amper een week later plaatsvindt erg onzeker.

Italië is in Europa één van de zwaarst getroffen landen maar in Monza bleef men hopen op een race met een eventueel beperkt publiek. De voorbije weken viel er op de website van het circuit van Monza te lezen dat die mogelijkheid in overweging werd genomen.

Amper vijf weken voor de race laat het circuit van Monza nu weten dat gezien de onzekere situatie door het coronavirus COVID-19 de GP van Italië zonder publiek zal doorgaan. Tickethouders zullen een volledige terugbetaling van hun ticket krijgen, op een eventuele handling-fee na.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Italië

Krijgen Turkije, Maleisië en Vietnam een plaatsje op de F1-kalender?

29 juli 2020 — Nadat er vorige week drie races aan de F1-kalender 2020 werden toegevoegd is het speculeren over nieuwe bijkomende races begonnen. Maleisië en Vietnam komen in beeld, maar ook Turkije lijkt kans te maken op een plaatsje op de kalender.

Met de Nürburgring, Portimao en Imola werden vorige week drie circuits aan de nieuwe F1-kalender van dit jaar toegevoegd. Nu blijkt dat ook Instanbul Park in gesprek is om eventueel een GP van Turkije te organiseren.

Het is ‘Motorsportweek’ dat bericht dat het circuit vlakbij Istanboel in gesprek zou zijn. Naast de Nürburgring en Imola zou dat opnieuw een terugkeer van een circuit op de F1-kalender zijn. Tussen 2005 en 2011 werd op het Instanbul Park circuit de GP van Turkije georganiseerd.

Naast die gesprekken zijn er ook geruchten dat ook Maleisië eventueel zou terugkeren op de kalender en een eventuele ‘double header’ met Vietnam vormen. Voorlopig blijft het nog bij geruchten en speculaties maar ook voor de drie bevestigde races van vorige week begon het weken gelden met ... geruchten.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuwsGP van MaleisiëGP van TurkijeGP van Vietnam

“Ferrari wordt dit jaar alsnog gestraft voor haar F1-motor in 2019”

29 juli 2020 — Ferrari presteert dit jaar fors ondermaats en hoe langer hoe meer wordt daarvoor verwezen naar het motorvoordeel dat het vorig jaar had. Volgens de Nederlander Tom Coronel wordt de Italiaanse renstal daardoor alsnog dit en volgend jaar gestraft voor wat het in 2019 deed.

De ‘vertrouwelijke’ schikking tussen Ferrari en de FIA wat betreft de 2019-motor van Ferrari blijft de gemoederen bedaren. De ondermaatse prestaties van Ferrari dit seizoen vallen volgens sommige ingewijden uit de motorsport toe te schrijven aan de omstreden motor uit 2019.

Bij de concurrentie heerste er altijd heel wat wantrouwen over de Ferrari-motor van vorig jaar. Er werden eind vorig seizoen technische richtlijnen door de FIA uitgevaardigd maar pas met de vertrouwelijke schikking leek er echt een invloed te zijn op de prestaties van de Ferrari-krachtbron.

Ferrari presteert dit jaar heel wat minder goed, iets dat ook Ferrari-voorzitter John Elkann toegegeven heeft. Volgens Elkann is het chassis bij Ferrari al jarenlang ondermaats en daar komt nog eens bij dat ze dit jaar door de schikking motorvermogen verloren hebben.

Volgens de Nederlandse WTC-rijder Tom Coronel worden ze bij Ferrari zo alsnog gestraft voor wat het in 2019 met haar Ferrari-motor heeft gedaan. Ook volgend seizoen zal het gevolgen hebben want de doorontwikkeling van de wagens is aan banden gelegd, niet verwonderlijk dat Elkann er mee rekening houdt dat Ferrari pas in 2022 opnieuw overwinningen kan behalen.

“Ze worden nu op de baan gestraft voor het feit dat ze vorig jaar - op wat voor manier dan ook - enkele voordeeltjes hadden gevonden. Ze zijn lui geworden doordat ze motorisch over hadden,” legt Coronel uit tegenover ‘GPUpdate’.

“Iedereen weet dat Ferrari vorig jaar iets gedaan heeft dat niet helemaal mocht. Ze waren niet echt illegaal, maar misschien toch wel een klein beetje.”

Op het vlak van prestaties draagt Ferrari volgens Coronel daar nu en volgend jaar dus de gevolgen van door.

“Nu worden ze eigenlijk alsnog gestraft, maar dan in sportief opzicht,” aldus de Nederlander.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ferrari

Toto Wolff: “Mercedes wil de fans bedanken met spektakel tijdens Britse GP”

29 juli 2020 — In zijn vooruitblik naar de GP van Groot-Brittannië laat Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff verstaan dat de fans komend weekend gemist zullen worden. Mercedes wil met het nodige spektakel de fans echter bedanken voor hun steun.

Mercedes slaagde erin om de eerste drie races van het seizoen te winnen en kende dus een erg goede seizoensstart. Een seizoensstart desondanks ook een beetje in mineur omdat de fans er niet bij zijn.

“We prijzen onszelf gelukkig dat we gezien de huidige omstandigheden kunnen racen, maar we zullen ook onze fans op Silverstone missen,” vertelt Toto Wolff in zijn vooruitblik naar de Britse GP.

“We weten echter dat ze ons van thuis uit zullen steunen. We zijn dan ook vastberaden om onze dankbaarheid voor hun steun te tonen door hen van een geweldige show te voorzien.”

Ondanks de erg moeilijke omstandigheden blijft de Formule 1 volgens Toto Wolff ook spectaculair en voor topprestaties zorgen.

“Dit zijn de snelste F1-bolides ooit gebouwd en ze hebben heel wat records verbroken in Spielberg en Boedapest,” aldus de Mercedes-motorsportbaas.

“Het zal opwindend zijn om hen op het iconische circuit van Silverstone te zien, om hen door de meest veeleisende bochten van het seizoen te zien gaan waarbij ze tot op de limiet moeten gaan,” besloot de Mercedes-motorsportbaas.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Groot-BrittanniëMercedes

VIDEO: Achter de schermen bij de fotoshoot van een F1-bolide

29 juli 2020 — Het Williams F1 team neemt ons mee achter de schermen tijdens de fotoshoot van haar nieuwe livery voor de Williams FW43. Wie dacht dat zo'n foto's vlug, vlug genomen werden ...


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Williamsvideo

Lewis Hamilton: “De records van Schumacher zijn geen doel op zich”

29 juli 2020 — Lewis Hamilton heeft dit jaar de kans om een aantal van de records van Michael Schumacher te breken maar tegenover ‘Motorsport’ laat hij optekenen dat dat geen doel op zich is.

Dat Lewis Hamilton getalenteerd is wisten we al sinds zijn F1-debuut want in zijn tweede jaar in de sport wist hij al de wereldtitel te veroveren.

Maar sinds 2014 domineert hij, samen met zijn team Mercedes, op haast ongeziene wijze de Formule 1 door vijf wereldtitels te veroveren en zoals de situatie nu is lijkt het erop dat eind 2020 er nog wereldtitel aan zijn indrukwekkende palmares mag toegevoegd worden.
​Dat zou betekenen dat Hamilton met zeven titels op gelijke hoogte komt te staan met Michael Schumacher, door velen beschouwd als de beste F1-rijder aller tijden. Ondanks dat alles blijft Hamilton rustig en stelt hij dat de records van Schumacher nooit een doel op zich zijn geweest.
​“Als ik eerlijk moet zijn is dat niet iets waar ik mee bezig ben of iets dat tot mijn prioriteiten behoort,” aldus Hamilton. “Toen ik jong was was Ayrton Senna mijn grote voorbeeld en wou ik zijn zoals hem. Ik herinner me nog dat ik als jongen keek naar het einde van Ayrtons carrière en al de sucessen zag van Michael Schumacher”
​“Zoals elk kind droomde ik groot maar ik had nooit kunnen dromen dat ik ooit negentig pole positions zou kunnen behalen. Het zou ook gek geweest zijn om te geloven dat dit zou kunnen gebeuren, dat ik zoveel wedstrijden zou winnen en dat ik een van de weinige gekleurde mensen in de sport zou zijn als je ziet wat er allemaal in de wereld gebeurd. Uiteraard had ik dit nooit kunnen plannen maar ik ben er wel dankbaar voor.”
​Na zijn laatste drie titels op rij begint hij ook te begrijpen wat Michael Schumacher doormaakte in zijn glorieperiode bij Ferrari.
​“Het is vreemd voor mij. Ik herinner me nog dat ik voor de buis zat en dat ik Michael al zijn overwinningen zag behalen en nu kom ik ook op een punt, wat geen doel op zich was, waar ik dat aantal overwinningen benader.”
​“Ik heb al veel gewonnen maar nog niet zoveel als Michael. Dit doet me denken aan de dominantie en de uitmuntendheid die hij zo lang heeft laten zien, ik kan nu ook begrijpen in wat voor een positie hij zich bevond en met welke druk hij te maken had,” besluit Hamilton.
Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonMichael SchumacherMercedes

31 juli wordt een cruciale dag voor de toekomst van Sebastian Vettel

29 juli 2020 — Het ziet er naar uit dat Sebastian Vettel snel een beslissing zal moeten nemen over zijn toekomst in de Formule 1.

Na zijn aangekondigd vertrek bij Ferrari eind dit seizoen heeft Sebastian Vettel slechts weinig mogelijkheden voor een verlengd verblijf in de Formule 1. Racing Point lijkt één van de beste racezitjes waar Sebastian Vettel aanspraak op lijkt te maken.

Volgens het Duitse ‘Auto Bild’ zal indien Vettel naar Racing Point wil gaan alvast snel een beslissing moeten nemen. Racing Point zou Vettel immers een deadline gegeven hebben, namelijk 31 juli.

Dat zou te maken hebben met het feit dat er in het contract van Sergio Perez een speciale clausule staat die op 31 juli verloopt. Racing Point zou daardoor het contract van Perez dat pas in 2022 afloopt tegen een specifiek bedrag vervroegd kunnen afkopen.

“Een beslissing voor 31 juli is voor Vettel van groot belang,” aldus Bianca Garloff.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Sebastian VettelSergio PerezFerrariRacing Point F1

Is Max Verstappen een Nederlander of toch een Belg?

28 juli 2020 — Opmerkelijk beeld van een raceoverall en helm van Max Verstappen die tentoongesteld staat. Op de raceoverall prijkt overduidelijk een Nederlands vlagje maar op de display zelf staat een Belgisch vlagje.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Max Verstappen

“Het weer kan op de Nürburgring voor een spectaculaire race zorgen”

28 juli 2020 — Sebastian Vettel is bijzonder blij dat de Nürburgring een plaats heeft gekregen op de nieuwe F1-kalender 2020. Volgens Vettel kunnen de weersomstandigheden in oktober echter voor een serieuze uitdaging zorgen.

“De Nürburgring! Dat is een geweldige verrassing! Nog een race in Duitsland,” reageerde een erg enthousiaste Sebastian Vettel tegenover het nieuwsagentschap ‘DPA’.

“Ik heb er drie keer met een F1-bolide gereden. We hebben met Red Bull twee overwinningen op de Nürburgrung behaald. Ik was ooit tweede en in 2013 slaagde ik erin om de race te winnen.

Volgens Vettel kunnen de weersomstandigheden in oktober bijzonder uitdagend worden. De Duitse Eifel staat er dan niet echt om bekend om stabiele weersomstandigheden te genereren.

“Het zal zeker en vast een uitdaging voor de teams en voor ons als rijders zijn. Ik kijk er echter naar uit hoe het weer in de Eifel in oktober zal zijn,” besloot Vettel.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van DuitslandSebastian Vettel

Ferrari-voorzitter waarschuwt: “Ik verwacht voor 2022 geen overwinningen”

28 juli 2020 — John Elkann, voorzitter bij Ferrari, heeft geen bemoedigende boodschap verkondigt. Elkann verwacht immers dat het Ferrari F1-team tot 2022 geen overwinningen zal behalen.

Drie races ver in het nieuwe seizoen kan men bij Ferrari alleen maar besluiten helemaal niet competitief te zijn. In plaats van een serieuze stap vooruit te zetten en eindelijk voor de wereldtitel te kunnen strijden is de kloof met Mercedes enorm groot geworden.

Ook Ferrari-voorzitter John Elkann ziet de bui al hangen. Gezien de grote achterstand die Ferrari heeft en het feit dat er volgend jaar grotendeels met dezelfde F1-bolide wordt gereden verwacht Elkann dat Ferrari tot aan het seizoen 2022 zal moeten wachten op overwinningen.

Elkann beseft dat Ferrari en haar fans door een zeer moeilijke periode gaan en hij vraagt geduld van de fans.

“De realiteit is dat we momenteel niet competitief zijn. Dat hebben we de voorbije weken al op het circuit gezien en dat zullen we nog vaker zien,” vertelt de Ferrari-voorzitter in gesprek met het Italiaanse ‘Gazzetta dello Sport’.

“We moeten vandaag de dag het fundament leggen om vanaf 2022, wanneer de reglementen in de F1 veranderen, wel opnieuw competitief te zijn. Daar geloof ik nog steeds in.”

Door het token-systeem kan de huidige bolide maar beperkt doorontwikkeld worden en wordt er in 2021 met grotendeels dezelfde F1-bolide gereden. Ook 2021 belooft dus een moeilijk jaar voor Ferrari te worden. Elkann verwacht dat Ferrari daardoor pas vanaf de ingrijpende reglementswijzigingen in 2022 opnieuw voor overwinningen zal kunnen strijden.

“Het is belangrijk om open en eerlijk naar de fans toe te zijn. We hebben samen een lange weg af te leggen,” aldus de Ferrari-voorzitter die begrip en geduld vraagt van de fans.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ferrari

McLaren kondigt hernieuwde samenwerking met Gulf aan

28 juli 2020 — McLaren heeft vandaag een nieuwe samenwerking met Gulf international aangekondigd. Gulf is geen onbekende voor McLaren want hun eerste samenwerking dateert reeds uit 1968.

Voorafgaand aan de Britse GP heeft McLaren een nieuwe samenwerking met Gulf aangekondigd. Gulf zal de nieuwe leverancier van brandstoffen en smeermiddelen worden voor McLaren Racing en McLaren Automotive.

Erg verrassend komt de aankondiging van de samenwerking niet want enkele dagen geleden doken er al beelden op van een McLaren F1-bolide aan een Gulf tankstation.

McLaren en Gulf wonnen samen in de Formule 1 en de Can-Am meer dan veertig races. In 1973 kwam er echter een einde aan de samenwerking maar McLaren en Gulf hernieuwden een samenwerking en namen gezamenlijk deel aan de 24u van Le Mans.

Vanaf 2020 krijgen we nu een nieuwe samenwerking tussen McLaren en Gulf die verder reikt dan de raceteams van McLaren. Gulf zal op de McLaren F1-bolides staan en ook tijdens events van de straatwagens zullen geregeld Gulf-logo’s te zien zijn.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: McLaren

VIDEO: Tips van een F1-fotograaf

28 juli 2020 — Steve Etherington, F1-fotograaf voor Mercedes, geeft ons tips bij het nemen van foto's van F1-bolides.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuwsMercedesvideo

F1 luistert naar Lewis Hamilton en zorgt voor duidelijker protest tegen racisme

28 juli 2020 — Er zal een duidelijk anti-racisme moment worden ingelast voor de GP van Groot-Brittannië. De F1 reageert daarmee op de kritiek van Lewis Hamilton.

Zesvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton was na afloop van de GP van Hongarije niet te spreken over hoe het anti-racisme moment was verlopen in Boedapest. Door een wijziging in het schema van het raceweekend werd het snel georganiseerd in de pitstraat waardoor niet alle rijders tijdig ter plaatse geraakten.

Tijdens de eerste race van het seizoen in Oostenrijk werd er voorafgaand aan het volkslied tijd uitgetrokken voor een anti-racisme moment op de startgrid en knielden ook het merendeel van de rijders naast Lewis Hamilton als statement tegen racisme. Een aantal rijders verkoos niet te knielen omdat ze vonden dat het gebaar een politieke bijklank had.

Vanaf de tweede race kreeg het moment geen duidelijke plaats meer op het schema en vooral in Hongarije moest alles haastig doorgaan in de pitstraat en dat was helemaal niet naar de zin van Lewis Hamilton.

De wereldkampioen vond dat het het erop leek dat de F1, de FIA en sommige collega’s vonden dat het voldoende was als ze een keer een statement maakten en daarna niet meer.

Die kritiek is niet in dovemansoren gevallen en het anti-racisme moment heeft daarom een duidelijke plaats gekregen op het schema van de GP van Groot Brittannië zodat iedereen er tijdig kan geraken. De rijders worden gevraagd om samen te komen en er zullen ook t-shirts beschikbaar zijn maar iedereen kan zelf kiezen op welke manier hij zij steun zal betuigen.

Hamilton had flink wat kritiek op zijn collega’s na de GP van Hongarije maar hij benadrukte ook dat dit niet over iemand in het bijzonder ging maar dat het gaat om een wereldwijde strijd.

“Het gaat niet over jou of over mij. Het gaat over een strijd van iedereen die met discriminatie te maken krijgt. Daar vechten we tegen, we vechten voor een verandering in het systeem.”

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Groot-BrittanniëLewis Hamilton

Codemasters zorgt met update voor zwarte Mercedes-livery in F1 2020

28 juli 2020 — Vlak voor aanvang van het hertekende F1-seizoen 2020 kwam Mercedes plots met een zwarte livery om de strijd tegen racisme en voor meer diversiteit te steunen. Te laat voor de game F1 2020 maar daar heeft Codemasters nu verandering in gebracht.

Codemasters heeft via twitter immers laten weten dat het met een update komt voor de racegame. Daarin zal de livery van de Mercedes W11 aangepast worden naar de nieuwe zwarte livery.

Het wordt nu uitkijken of ook diverse andere wijzigingen later in de game opgenomen zullen worden. De F1-teams voerden immers verschillende wijzigingen aan hun wagens door in het kader van de campagne #WeRaceAsOne.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuws

Nieuwe hersenoperatie voor Alex Zanardi

27 juli 2020 — Voormalig F1-piloot Alex Zanardi heeft een vierde operatie ondergaan. De nieuwe hersenoperatie is naar verluidt succesvol verlopen maar de toestand van Zanardi blijft kritiek.

Na zijn zwaar ongeval met een handbike verkeerde Zanardi lange tijd in een coma maar een dikke week geleden leek de 53-jarige Italiaan langzaam aan de beterhand. Zanardi werd toen uit zijn coma gehaald en overgebracht naar een gespecialiseerd revalidatiecentrum.

De toestand van Zanardi verslechterde enkele dagen geleden echter opnieuw en Zanardi werd opnieuw overgebracht naar de afdeling intensieve zorgen. Zaterdag onderging hij vervolgens een nieuwe ingreep.

“Wat de klinische toestan van Alex Zanardi betreft laat het San Raffaele ziekenhuis weten dat daags na de overbrengen naar de neurochirurgische intensive care onder leiding van professor Luigi Beretta , dat de patient een delicate neurochirurgische procedure heeft ondergaan door professor Pietro Mortini, dit om enkele behandelingen van complicaties te behandelen.”

Het ziekenhuis laat weten dat de ingreep succesvol is verlopen maar dat de toestand van Zanardi kritiek blijft. Zanardi lijkt dan ook zijn zoveelste strijd te moeten leveren.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuws

Lewis Hamilton gaat door het stof na felle kritiek op ‘antivaccinatie-video’ met Bill Gates

27 juli 2020 — Lewis Hamilton kreeg heel wat kritiek voor het delen van een video op zijn sociale media accounts. De zesvoudig F1-kampioen zag zich zelfs genoodzaakt om de post te verwijderen en zich publiekelijk te excuseren.

Via zijn sociale media spreekt Lewis Hamilton al enkele weken zijn steun uit voor de ‘Black Lives Matter’ beweging. Daarnaast vraagt hij ook aandacht voor de strijd tegen racisme en voor meer diversiteit. Een nieuwe post van Hamilton op zijn sociale media veroorzaakte echter een storm van kritiek.

De zesvoudig F1-kampioen deelde immers een video van ‘King Bach’ waarin Microsoft-oprichter Bill Gates te zien is die een interview geeft aan CSBN. Daarin geeft Gates uitleg over de vooruitgang die geboekt wordt met de ontwikkeling van een vaccin tegen COVID-19.

‘King Bach’ plaatste bij de video echter de opmerking “Ik herinner me wanneer ik mijn eerste leugen vertelde”, een duidelijke kritiek aan het adres van de Microsoft-oprichter en zijn ‘Bill and Melinda Gates Foundation’.

Hamilton deelde het bericht van ‘King Bach’ en diens opmerking met zijn meer dan 18 miljoen volgers en dat werd uiteraard aanzien als steun aan de tegenstanders van vaccinatieprogramma’s.

Na heel wat kritiek en felle reacties aan het adres van Hamilton besloot de zesvoudig F1-kampioen om de post te verwijderen en kwam hij met het redelijk flauw excuus dat hij niet had gezien dat ‘King Bach’ de bewuste opmerking bij de video had geplaatst.

“Ik heb gemerkt dat er wat commentaar is gekomen op mijn post rond het coronavaccin en wil mijn gedachten duidelijk maken. Ik begrijp waarom ze misschien verkeerd begrepen kunnen worden,” aldus Hamilton in een post op Instagram.

“Eerst en vooral heb ik de commentaar (Ik herinner me wanneer ik mijn eerste leugen vertelde) die erbij was geplaatst niet gezien. Dat is helemaal mijn fout en ik heb enorm veel respect voor het liefdadigheidswerk dat Bill Gates doet.”

Hamilton laat vervolgens duidelijk verstaan dat hij niet iemand is die tegen vaccinaties is en dat hij hoopt dat een vaccin mee kan helpen om het coronavirus te overwinnen.

“Ik wil ook verduidelijken dat ik niet tegen een vaccin ben en een vaccin zal ongetwijfeld zeer belangrijk zijn om te strijden tegen coronavirus. Ik hoop dat het spoedig ontwikkeld wordt en dat het help om levens te redden.”

“Na het bekijken van de video had ik echter het gevoel dat er nog heel wat onzekerheid bestaat over de neveneffecten en vooral over hoe het gefinancierd zal worden.”

“Ook ik posts af en toe iets verkeerd, ook ik ben maar een mens en ik leer hieruit,” besloot Hamilton.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis Hamilton

Voormalig F1-piloot Adrian Sutil rijdt McLaren Senna in de prak in Monaco

27 juli 2020 — Adrian Sutil heeft een duur weekendje in Monaco beleefd. De voormalig F1-piloot reed immers zijn McLaren Senna in de prak in Monaco.

Een papaya oranje McLaren Senna LM die zwaar gehavend in de straten van Monaco staat. Daar worden uiteraard foto’s van genomen, zeker als achteraf blijkt dat de wagen toebehoort aan voormalig F1-piloot Adrian Sutil.

Van de McLaren Senna LM zijn slechts twintig exemplaren gemaakt en het prijskaartje overstijgt al snel het miljoen dollar. Een duur ritje dus voor de Duitser ...


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuwsAdrian SutilMcLaren

VIDEO: James Allison beantwoordt vragen van F1-fans

27 juli 2020 — James Allison, technisch directeur bij Mercedes, beantwoordt vragen van F1-fans en die zijn duidelijk mee met de actualiteit ...


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Mercedesvideo

Sebastian Vettel: “Lange lijst af te werken tijdens mijn F1-pensioen”

27 juli 2020 — Omdat ze bij Ferrari na het einde van dit seizoen niet langer op zijn diensten rekenen zit de F1-carrière van Sebastian Vettel er op drieëndertigjarige leeftijd mogelijk op.

Het zou niet ondenkbaar zijn dat Vettel na zijn actieve carrière aan de slag zou gaan als analist voor een TV-zender. De viervoudige wereldkampioen zit immers nooit verlegen om zijn eigen mening te verkondigen en hij zou niet de enige rijder zijn die het doet.

Zelf ziet hij zich niet echt als een analist zoals pakweg Nico Rosberg of Paul di Resta, daar vindt hij het ook te vroeg voor. 

“Ik zie mezelf niet als een tv-expert,” zei hij bij Sky. “Ik vind het leuk om te praten, maar ik ben er niet zeker van dat ik daar goed in zou zijn. Ik denk dat het veel makkelijker is om vragen te beantwoorden dan ze te stellen en dan ook nog eens een richting aan een gesprek te geven.”

“Ik denk niet dat het zo eenvoudig is. Het vergt veel voorbereiding, na een tijdje zal je er wel in komen maar ik weet het niet.”

Dat vindt ook Timo Glock, de voormalige F1-rijder is sinds 2015 aan de slag als analist voor RTL. Hij liet ook al verstaan dat het vreemd is om plots aan de andere kant van de microfoon te staan en je voormalige collega’s te interviewen.

Maar Vettel wil ook na zijn carrière de tijd nemen om wat anders te gaan doen dan Formule 1.

“Ik heb een lange to-do lijst. Ik heb geen tijd gehad voor iets anders dan de Formule 1, dus de lijst wordt steeds langer,” zei Vettel: “Er staat nog steeds veel op de lijst. Ik heb drie kinderen. Dat maakt het niet makkelijker om dingen van de lijst af te werken.”

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Sebastian VettelFerrari

Er is geen berg te hoog voor Lewis Hamilton ...

27 juli 2020 — Ondanks zes wereldtitels probeert Lewis Hamilton nog steeds nieuwe toppen te bereiken, zowel in de sport als in zijn vrije tijd.

Hamilton besloot om na drie raceweekends op rij gebruik te maken van het eerste vrije weekend om een fiets- en klimtocht te maken. Of zoals de legendarische Marvin Gaye ooit zong: ‘ain’t no mountain high enough”.

Teamgenoot Valtteri Bottas opteerde ervoor om tijdens zijn vrije tijd het iets rustiger aan te doen ...


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonMercedes

Verbrandt Mercedes olie met haar F1-motor?: “Die witte rook komt ergens vandaan”

26 juli 2020 — De Nederlander Jan Lammers stelt zich vragen bij de F1-motor van Mercedes die volgens hem net iets te veel rook maakt.

Honda, Renault en Ferrari, Mercedes geeft ze met haar motor opnieuw allemaal het nakijken. Vorig jaar was de Ferarri-motor nog de beste krachtbron in de Formule 1 maar nu is dat opnieuw duidelijk de Mercedes-motor.

Mercedes domineert zoals nooit tevoren het F1-seizoen en dat heeft het zeker en vast niet alleen aan het wagenontwerp, het veelbesproken ‘DAS-systeem’, of de tegenvallende prestaties van de concurrentie te danken. De Mercedes F1-motor vormt immers opnieuw de absolute benchmark.

Volgens Jan Lammers maakt de Mercedes-motor echter opmerkelijk veel witte rook, iets dat vroeger ook bij de Ferrari-motor te zien was toen die ervan verdacht werd ‘vals spel te spelen’.

“Wat ik momenteel nog onderbelicht vindt is de witte rook bij de motoren van Mercedes,” aldus Lammers tegenover ‘GPblog’.

“Dat kan alleen maar olie zijn wat ze verbranden. Het kan niet zijn dat de motor iets te rijp staat, dus het moeten andere toevoegsels zijn.”

Lammers vraagt zich vervolgens af of de FIA nu ook de Mercedes-motor aan een grondig onderzoek zal onderwerpen en wat de conclusies daarvan zullen zijn.

“Die witte rook dat is iets wat uit de uitlaat komt. En daar kan niks uitkomen wat er niet in de motor gaat. We hebben het over de Ferrari-gate gehad met die brandstof, maar ik ben erg benieuwd wat de toekomst gaat uitwijzen wat het nou is bij Mercedes”.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Mercedes

Problemen met Ferrari F1-bolide erger dan gedacht: “Alles moet verbeterd worden”

26 juli 2020 — Ferrari kende een desastreuze start van het nieuwe F1-seizoen. Amper drie races ver lijken de Italianen al uit de titelstrijd te zijn geslagen en dat heeft allemaal te maken met de SF1000 die ondermaats presteert.

Met veel trots stelde Ferrari in februari in het Romolo Valli Theater in Reggio Emilia de SF1000 voor. De wagen dankte haar naam aan de duizendste F1-race die de Scuderia dit jaar zullen afwerken maar tot dusver stopt daar het sprookje dat Ferrari probeerde te schrijven.

Tijdens de drie eerste races van het ingekorte F1-seizoen 2020 bleek duidelijk dat de SF1000 veel te traag is. De wagen komt niet eens in de buurt van de Mercedes W11 waarin Lewis Hamilton en Valtteri Bottas behoudens tegenslag onderling de titelstrijd lijken te gaan beslechten.

Volgens Mattia Binotto, de teambaas van Ferrari, zal het veel werk en tijd vragen om van de SF1000 een competitieve wagen te maken. En de wagen competitief maken is absoluut noodzakelijk want door de uitbraak van het coronavirus heeft de Formule 1 ervoor gekozen om ook in 2021 grotendeels met de huidige wagens te rijden.

“Het zal lang duren,” aldus Mattia Binotto volgens ‘Motorsport-Total’. “We kunnen het niet binnen een paar weken oplossen.”

“Ik denk dat we geduld nodig hebben. Ik heb al vaak gezegd dat we op alle vlakken een achterstand hebben. Wanneer je op alle vlakken serieuze vooruitgang moet boeken dan lukt dat niet met één spitsvondigheid, een eenvoudige oplossing of een pakket met updates. Het zal een tijdje duren. Hoe lang? Daar kan ik geen antwoord op geven.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ferrari

Fernando Alonso: terug van weggeweest

Het wordt nog spannender in de Formule 1. De teams waren al voorzien van veel talent, maar er wordt nog een extra grote naam aan toegevoegd. Vanaf 2021 maakt namelijk Fernando Alonso zijn comeback. Hij gaat het stoeltje van Daniel Ricciardo overnemen bij Renault. Ricciardo vertrekt naar McLaren.

Alonso is een oude bekende van de Formule 1. De Spaanse coureur heeft al een hele Formule 1-carrière achter de rug en gaat nu aan zijn tweede reeks beginnen.

Jongste wereldkampioen
Fernando Alonso Díaz is geboren in 1981 in het Spaanse Oviedo. Sinds 2001 is hij actief in de Formule 1. Zijn eerste wereldtitel voor de Formule 1 haalde hij binnen in 2005 voor Renault en in 2006 deed hij dit nog een keer.

In 2005 werd hij zelfs de jongste wereldkampioen in de Formule 1 ooit, hij was toen 24 jaar. Later werd dit record door Hamilton verbroken in 2008 en Vettel ging daar weer overheen in 2010. Vettel is ook nog steeds de recordhouder op dit vlak.

In 2018 won Alonso de 24 uur van Le Mans, met zijn teamgenoten Kauki Nakajima en Sébastian Buemi. Hetzelfde trio won in 2019 de 24 uur van Le Mans opnieuw en ze werden ook nog in zowel 2018 als in 2019 kampioen in het FIA World Endurance Championship voor Toyota, afgekort het WEC.

Debuut in de Formule 1
Voordat Alonso zijn successen boekte in de grote races, had hij al aardig wat overwinningen behaald in het karten. Zijn talent werd al snel herkend en in 1999 maakte hij de overstap naar de eenzitters. Met maar liefst zes overwinningen als kampioen van Spanje tijdens de Euro Open Movistar van Nissan ligt de weg voor hem open.

Het begint met de internationale Formule 3000 voor het team van Astromega. Op de Hungaroring wordt hij tweede en op Spa-Francorchamps staat hij op de hoogste plek van het podium. Hij sluit het seizoen af als vierde op de eindlijst. Voor het seizoen erop wordt hem een contract aangeboden door Minardi en hier maakt hij zijn debuut op de Grand Prix van Australië in maart 2001.

Hij is dan pas 19 jaar oud. Zijn prestaties zijn niet slecht, ondanks de niet zo competitieve auto’s waar hij in rijdt. Zijn rijstijl blijft weer niet onopgemerkt.

Terug naar Renault
In 2002 wordt hij testcoureur bij Renault om het jaar daarop Jenson Button te vervangen. In maart 2003 wordt hij tijdens de Grand Prix van Maleisië de jongste coureur met een polepositie. Hij eindigt als derde op het podium. Maar daar blijft het niet bij in dat seizoen. In Spanje wordt hij tweede en in Hongarije wint hij zelfs. Een grote naam is geboren.

In 2007 stapt hij over naar McLaren om in het seizoen 2008-2009 weer terug te keren bij Renault. Van 2010 tot 2014 rijdt hij voor Ferrari en van 2015 tot 2018 weer bij McLaren. In totaal behaalt hij 32 overwinningen, staat hij 97 keer op het podium en heeft hij 22 keer de polepositie.

Zijn laatste race
Zijn laatste race verloopt niet zonder opschudding. Hij snijdt nog even de baan af en probeert een punt van Kevin Magnussen af te pakken. Bij de herhaling blijkt dat hij wel drie keer de baan heeft afgesneden, waar je normaal gesproken een zwarte vlag voor krijgt. En iets waar je in het gewone verkeer al snel de autoverzekering voor moet aanspreken.

Maar Alonso kwam ermee weg in zijn laatste race. En nu in 2021 keert Alonso weer terug bij Renault, vastbesloten om voor het einde van zijn carrière nog wat overwinningen binnen te slepen.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Fernando AlonsoRenault

Promotor geannuleerde Braziliaanse GP haalt uit naar de F1: “Corona als reden? Ongelooflijk”

26 juli 2020 — In Brazilië is men niet te spreken over annuleren van de F1-race op het circuit van Interlagos. De relatie tussen de organisatoren van de F1-race en Liberty Media is al langer verzuurd en men is er van overtuigd dat de F1 gewoonweg het coronavirus aanhaalt om de race te kunnen annuleren.

“Eerst en vooral waren we niet verrast door de annulering maar ik moet zeggen dat de oorzaak, de reden die ze aanhalen, dat we die niet kunnen aanvaarden,” aldus Tamas Rohonyi, de promotor van Interlagos, tegenover ‘Motorsport.com’.

“Ze hebben het over de infectiegraad van het coronavirus in Brazilië, maar dat is hetzelfde als Californië met Florida vergelijken. Brazilië is bijna een continent op zich.”

Volgens Tamas Rohonyi is Brazilië als land zo groot en zijn de cijfers van Sao Paulo zo goed, dat de race perfect had kunnen doorgaan. Volgens Rohonyi hebben Liberty Media en de Formule 1 gewoon naar een reden gezocht om de race officieel te kunnen annuleren.

“We beschikken over de cijfers van de staat en de stad Sao Paulo. Die gegevens zijn door onze medisch afgevaardigde aan de medische commissie van de FIA aangeleverd, hij is bovendien de vice-president daarvan. Het zijn goed cijfers. Trouwens, als je naar de cijfers van Sao Paulo kijkt, zelfs naar die van Brazilië, en je kijkt er proportioneel naar, dan zijn ze in vergelijking met Engeland veel beter.”

“Als je dan de reden van de FOM voor de annulering leest, dan is het gewoon niet logisch. Het is duidelijk een reden die ze bedacht hebben om de race te kunnen annuleren.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuwsGP van BraziliëLiberty Media

Christian Horner: “Red Bull F1-bolide ‘misdraagt’ zicht nog steeds”

26 juli 2020 — Red Bull-teambaas Christian Horner is ondanks de tweede plaats van Max Verstappen tijdens de GP van Hongarije nog steeds niet blij met de Red Bull RB16.

Voorafgaand aan de race slaagden de mecaniciens van Max Verstappen erin om op twintig minuten tijd de ophanging van de Nederlander zijn Red Bull F1-bolide te herstellen. Verstappen kon zo alsnog deelnemen aan de race en finishte zelfs als tweede op het podium.

Niets dan lof vanwege Horner voor de mecaniciens. Zij lagen mee aan de basis van de onverhoopte podiumplaats van Verstappen. De Nederlander slaagde zelfs erin om Bottas achter zich te houden.

“Beide Mercedes-wagens splitten hebben we te danken aan de strategie en aan Max zijn eerste rondje,” vertelt Horner tegenover ‘Crash.net’. “Zijn race was erg sterk maar zoals je ziet heeft Mercedes heel wat racesnelheid dat het achter de hand houdt.”

Verstappen en Albon klagen soms dat de Red Bull RB16 zich plots anders kan gedragen, een probleem dat zich tijdens de drie eerste races van het seizoen manifesteerde en waarvoor op het vlak van de aerodynamica en de afstelling een oplossing voor gezocht moet worden.

“Ik denk dat er zich aerodynamisch iets niet goed gedraagt,” aldus Horner. “Het is een kwestie van dit te begrijpen en het vast te pakken.”

“We hebben enkele anomalieën in de wagen die zich niet gedragen zoals verwacht. We hebben dan ook heel wat werk te doen om dit te begrijpen en aan te pakken voor de komende races.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Red Bull

Brengen nieuwe maatregelen Britse regering de GP van Spanje in gevaar?

26 juli 2020 — Het ziet er naar uit dat de Britse regering vandaag bijkomende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus gaat aankondigen. Maatregelen die ook ernstige gevolgen voor de F1-teams en de Spaanse GP kunnen hebben.

De voorbije dagen waren er al geruchten dat de Spaanse GP eventueel dreigde opnieuw van de F1-kalender te verdwijnen. Het circuit de Barcelona-Catalunya was er snel bij om de geruchten te ontkennen en te stellen dat de race ondanks de nieuwe coronabesmettingen gewoon zou doorgaan.

Er kon immers aan de maatregelen in Spanje en specifiek Catalonië perfect voldaan worden zonder hinder voor de F1-race maar er lijkt nu mogelijk een ander obstakel te komen: de Britse regering.

De Britse regering zou vandaag immers extra maatregelen aankondigen die een serieuze invloed op meeste F1-teams zullen hebben. Volgens de ‘BBC’ zou iedereen die uit Spanje terugkeert immers verplicht veertien dagen in quarantaine moeten gaan.

Op die manier zou Groot-Brittannië willen reageren op de forse opstoot van de coronabesmettingen in Spanje. Maar liefst zeven van de tien F1-teams hebben hun thuisbasis in Groot-Brittannië wat zou betekenen dat indien personeel of rijders terugkeren na de GP van Spanje, ze niet op tijd in België geraken voor de volgende race.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuwsGP van Spanje

1 461 nieuwe coronatests in de F1, geen nieuwe besmettingen

25 juli 2020 — Er zijn de voorbije dagen maar liefst 1 461 nieuwe coronatests in de Formule 1 afgenomen, daarbij werden er geen nieuwe positieve coronatests.

In de aanloop naar de GP van Hongarije werd de Formule 1 opgeschrikt door twee positieve coronatests. De Formule 1 was er snel bij om te zeggen dat de betrokken personen snel afgezonderd werden en dat ze niet aanwezig waren tijdens de eerste twee races in Oostenrijk.

De voorbij week werden opnieuw heel wat tests afgenomen en gelukkig werden er geen positieve coronatests afgenomen. De Formule 1 liet tot slot ook weten dat er minder tests werd afgenomen omdat er in tegenstelling tot de voorbije weekends dit weekend geen F1-race plaatsvindt.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuws

Imola: “De F1 moet terugkeren naar historische circuits”

25 juli 2020 — Uiteraard is men in Imola zeer blij dat ze een plaatsje op de nieuwe F1-kalender hebben kunnen bemachtigen maar de ambities van Imola reiken verder. Imola wil definitief op de F1-kalender terugkeren.

“Hiernaar hebben we jarenlang uitgekeken,” aldus Imola-baas Uberto Selvatico Estense tegenover ‘Autosport’.

“We hebben lang met het management van de Formule 1 gesproken en we hebben nu het doel bereikt dat we al geruime tijd nastreefden.”

“Onze geschiedenis is enorm belangrijk, we zijn zo bekend in de Formule 1 dat deze kans er niet alleen door COVID gekomen is maar ook omdat de F1 moet terugkeren naar historische circuits, opnieuw naar de echte passie van de F1-fans.”

“We proberen om ook volgend jaar op de F1-kalender te staan maar alles zal na de race besproken moeten worden. Onze wens is zeer duidelijk, we worden gedreven door onze passie.”

Opvallend is dat de Formule 1 in Imola met een tweedaags raceweekend gaat experimenteren.

“Het tweedaags format is iets nieuw,” aldus Uberto Selvatico Estense. “De F1 liet me weten dat ze deze innovatie in Imola willen uitproberen en ik denk dat dit goed kan werken.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Italië

“Het coronavirus is een nachtmerrie voor de F1-teams”

25 juli 2020 — Net als op heel wat andere bedrijven heeft de wereldwijde uitbraak van het coronavirus ook een enorme impact op de F1-teams. F1-teambazen spreken van een nachtmerrie wat het managen van hun team betreft.

Een groot deel van de inkomsten van de F1-teams komt van het zogenaamde ‘prijzengeld’ en de races waaraan ze deelnemen. Er is dit jaar echter heel wat onzekerheid over het aantal races dit F1-seizoen.

Voorlopig hebben de F1-teams dan ook helemaal geen idee wat hun inkomsten dit jaar zullen zijn, dit terwijl ze door het coronavirus ook nog eens met extra kosten zitten. Voor veel teams is het dan ook een strijd om te overleven.

“Het is een nachtmerrie om te managen, zeker wanneer je niet weet hoeveel je gaat uitgeven en hoeveel geld je binnen gaat krijgen,” vertelt Haas F1-teambaas Guenther Steiner tegenover ‘Speedcafe.com’.

“Hoe kan je een business managen? Dit is meer gokken dan echt iets managen zou ik zeggen.”

Omwille van de zeer onzeker situatie heeft het Amerikaanse F1-team dan ook beslist om de ontwikkeling van haar F1-bolide stop te zetten. Op die manier wil Steiner de budgettaire situatie van zijn renstal onder controle houden. Claire Williams van het gelijknamige Williams F1 team is het met Steiner eens.

“Ik ben er zeker van dat veel F1-teams hun budgetten strikt onder controle moeten houden,” aldus Claire Williams.

“We hebben zeer uitgebreid naar ons budget gekeken en wat zaken aangepast, dit met de onzekerheid over de inkomsten uit het prijzengeld in het achterhoofd, alsook door het stopzetten van onze sponsorovereenkomst met Rokit.”

“Het is niet eenvoudig. We hebben geen ongelimiteerde budgetten ter beschikking. Niemand in de Formule 1 heeft dat, maar sommige teams bevinden zich in een betere situatie dan andere.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuwsHaasWilliams

Silverstone stelde voor om twaalf F1-races te organiseren

25 juli 2020 — In de zoektocht naar een volwaardige F1-kalender stelde het circuit van Silverstone aan de Formule 1 voor om tot maar liefst twaalf races te organiseren.

Na een weekend pauze schakelt het F1-seizoen volgend weekend opnieuw een versnelling hoger en krijgen we achtereenvolgens op 2 augustus de GP van Groot-Brittannië en op 9 augustus de 70th Anniversary Grand Prix.

Twee races dus op het circuit van Silverstone maar dat hadden als het van het circuit van Silverstone had afgehangen ook maar liefst twaalf races kunnen zijn. Op een bepaald moment zag het er immers naar uit dat er door de pandemie met het coronavirus COVID-19 zo goed als nergens zou geracet kunnen worden.

“We zeiden: ‘We geven alle ondersteuning die we kunnen geven’. Op een bepaald moment hebben we ons circuit zelfs voor maanden beschikbaar gesteld”, aldus Stuart Pringle, de circuitdirecteur van Silverstone, tegenover ‘Autosport.com’.

“Het leek toen dat er nergens anders iets zou kunnen plaatsvinden. We stelden dan ook voor ‘laat de Italiaanse teams, het Zwitserse en de mensen van Pirelli voor een paar maanden in Silverstone verblijven en laat ons twaalf races organiseren die we uitzenden op tv.”

Vanuit Liberty Media en de Formule 1 besefte men al snel dat zoveel races op het circuit van Silverstone saai zouden zijn en vervolgens kwam het voorstel om twee races op het circuit van Silverstone te organiseren, een idee dat uiteindelijk ook op de Red Bull Ring werd gehanteerd.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Groot-Brittannië

Baanmarshalls Britse GP voelen zich bedrogen: “Dit voelt als een klap in ons gezicht”

25 juli 2020 — Verschillende baanmarshalls die tijdens de Britse GP aanwezig zullen zijn op het circuit van Silverstone voelen zich bedrogen, ze spreken zelfs van "een klap in hun gezicht".

De Formule 1 en verschillende organisatoren van de races hebben voorafgaand aan het begin van het nieuwe F1-seizoen laten verstaan dat de veiligheid en maatregelen om de verspreiding van het coronavirus enorm belangrijk zijn. Er zou niets aan het toeval over gelaten worden maar dat blijkt nu in de praktijk anders uit te draaien.

Vorige maand kregen de baanmarshalls naar verluidt nog schriftelijk de mededeling dat al het personeel van de Britse GP op COVID-19 zou getest worden. Binnen iets minder dan een week begint het eerste van twee raceweekends in Silverstone en er ontstaat nu verontwaardiging onder de baanmarshalls.

Niet alle baanmarshalls zouden immers op het coronavirus getest worden, enkel de marshalls die in de paddock komen zouden getest worden en er zouden verder enkel temperatuurcontroles plaatsvinden.

“Ik voel me eerlijk gezegd belogen,” vertelde één van de baanmarshalls tegen ‘The Guardian’. “Dertig tot veertig procent van de marshalls voelt dat er iets niet juist is en zijn niet echt blij. Het lijkt alsof we tweederangsburgers zijn. Omdat we niet in direct contact met de teams staan doen we er niet echt toe.”

De marshalls zijn ook niet te spreken over de ‘We Race as One’, de campagne die de Formule 1 sinds enkele weken voert.

“Toen ‘We Race as One’ werd voorgesteld steunden we het enorm, het voelde geweldig. Nu worden we enorm teleurgesteld. Dit voelt als een klap in ons gezicht, zeker gezien de tijd, het geld en alle inspanningen die de marshalls alle jaren spenderen. Het voelt alsof we ongewenst zijn, dat we een noodzakelijk kwaad zijn.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Groot-Brittannië

Jean Todt: “We steunen wat Hamilton doet maar het mag geen politiek worden”

25 juli 2020 — Lewis Hamilton vroeg zich vorige week na de GP van Hongarije luidop af waarom de FIA zich niet meer inzet in de strijd tegen racisme en gelijkheid. Voorzitter Jean Todt reageerde tegenover ‘AFP.’

De wereldkampioen vindt het frustrerend dat de FIA en de Formule 1 volgens hem niet genoeg doen in de strijd tegen discriminatie en racisme. Dat liet hij ook duidelijk merken na de GP van Hongarije en hij vroeg zich luidop af wat de F1-baas Chase Carey en de voorzitter van de FIA Jean Todt daarvan vonden.

Jean Todt reageerde tegenover ‘AFP’ en stelde dat de FIA zich al lang inzet in de strijd voor gelijkheid.

“We hebben lang gesproken tijdens een videoconferentie,” aldus Todt. “Ik heb veel respect voor mensen die een roeping hebben en ik vind het geweldig als er een leider opstaat en zich engageert om mee te doen.”

Todt heeft er helemaal niets op tegen dat sport gebruikt wordt als platform om een boodschap te verkondigen maar hij wil in geen geval dat het uitdraait op een politiek debat.

“Wij, van onze kant, zetten ons al heel lang in op het vlak van diversiteit, gendergelijkheid,... op voorwaarde dat het geen politiek debat wordt. Onze organisatie is apolitiek, net zoals het Olympisch Comité waarmee we nauw samenwerken.”

“Ik ben er helemaal voor dat sport een goed platform is, en bovendien hebben we met de Formule 1 de mogelijkheid geboden aan degenen die zich wilden uitdrukken. Sommige mensen willen misschien knielen, sommige mensen willen zich misschien niet op dezelfde manier uitdrukken.”

“Dat is vrijheid, democratie. De autosport is een mediaplatform om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken zoals verkeersveiligheid, racisme, handicap, discriminatie… We zouden ook graag veel meer vrouwen willen zien in de autosport.”

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: FIAJean TodtLewis Hamilton

F1 experimenteert met tweedaags raceweekend in Imola

25 juli 2020 — Het zal sommigen misschien ontgaan zijn tijdens de berichtgeving over de drie nieuwe races die aan de F1-kalender zijn toegevoegd maar het raceweekend in Imola zal slechts uit twee in plaats van drie dagen bestaan.

Het idee van een tweedaags raceweekend is niet nieuw. Sinds Liberty Media eigenaar van de Formule 1 is geworden probeert het de spektakelwaarde in de Formule 1 te vergroten en het idee van tweedaagse raceweekends lag al meermaals op tafel.

Zo werd er aan gedacht om dit jaar met één of twee raceweekends van twee dagen te experimenteren maar dat idee werd uiteindelijk aan de kant geschoven. Nu, met een serieus ingekorte en zeer intense F1-kalender, komt er dan toch een experiment met een raceweekend van twee dagen.

De GP van Emilia-Romagna op het Autodromo Enzo en Dino Ferrari vindt op 1 november plaats. Amper een week daarvoor vindt op het circuit van Portimao de GP van Portugal plaats. Door het raceweekend in Imola een dag in te korten wil de Formule 1 de teams een dag extra de tijd geven om de ruim 2 400 kilometer tussen Portimao en Imola te overbruggen.

Het exacte tijdsschema van het raceweekend op het Autodromo Enzo en Dino Ferrari moet de FIA nog bekendmaken. Het belooft alvast net als de F1-kalender intens te worden.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Italië

Lewis Hamilton waarschuwt F1-fans: “Blijf thuis, kom niet naar Silverstone!”

24 juli 2020 — Zesvoudig F1-kampioen roept de Britse F1-fans op om tijdens de twee Britse F1-races niet naar het circuit van Silverstone te komen.

Toen Hamilton tijdens het raceweekend in Hongarije gevraagd werd naar de waarschuwingen die de polite verspreidde liet hij verstaan “dat het niet aan hem was om te zeggen wat de mensen moesten doen”. Een kleine week later klinkt een enigszins andere boodschap.

Volgende week zal Hamilton tijdens de Britse GP niet kunnen rekenen op de vele Britse fans die hem op het circuit van Silverstone naar de overwinningen willen schreeuwen. Het risico bestaat dat F1fans toch naar het circuit afzakken om bolides te spotten of gewoon het geluid van de wagens te aanhoren.

Lewis Hamilton heeft voor de Britse fans echter een duidelijke boodschap: “Kom niet naar Silverstone”. Hamilton doet die oproep samen met de politie.

“Ik probeer de mensen gewoon aan te moedigen om afstand te bewaren en thuis te blijven,” aldus Hamilton tegenover ‘Motorsport.com’.

“Ik begrijp dat mensen graag naar het circuit willen komen en van op afstand alleen al het geluid van de wagens willen horen. In groep is dat echter niet verstandig. Ik zou het niet aanraden.”

De politie liet ook al duidelijk verstaan dat de toegang tot het circuit van Silverstone erg beperkt zal worden. Er zullen heel wat controles plaatsvinden: “Het is niet toegestaan aan F1-fans om in de buurt van het circuit te komen.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuwsGP van Groot-BrittanniëLewis Hamilton

Alex Zanardi in onstabiele toestand overgebracht naar afdeling intensieve zorgen

24 juli 2020 — Alex Zanardi is in onstabiele toestand opnieuw overgebracht naar de afdeling intensieve zorgen van een ziekenhuis in Milaan.

Na een erg zwaar handbike-ongeval werd Zanardi enkele weken geleden overgebracht naar een ziekenhuis in Siena waar hij zelfs enige tijd in een coma werd gehouden. Na verschillende succesvolle operatie werd Zanardi eerder deze week overgebracht naar een gespecialiseerd ziekenhuis waar hij verder zou revalideren.

Nadat Zanardi een week geleden uit zijn coma ontwaakte leek zijn herstelproces de goede richting uit te gaan maar vandaag lieten artsen weten dat Zanardi in onstabiele toestand naar een ziekenhuis in Milaan werd overgebracht.

In een mededeling laat Claudio Zanado, directeur bij Valduce-hospitaal in Como, weten dat na een overleg tussen specialisten werd beslist om Zanardi over te brengen naar de dienst intensieve zorgen in Milaan.

“De afdeling intensieve zorgen van het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan beschikt over adequate hulp en assistentie voor Zanardi. Gezien de huidige situatie wordt er verder geen communicatie voorzien.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuws

Gespot: Laat McLaren een iconische F1-sponsor terugkeren?

24 juli 2020 — Het ziet er naar uit dat we binnenkort het ondertussen iconische logo van 'Gulf' als F1-sponsor gaan zien terugkeren bij McLaren.

Op bovenstaande beelden zien we immers een McLaren F1-bolide met daarbij een minstens even mooie oranje McLaren aan een benzinepomp van de Amerikaanse oliemaatschappij Gulf. Ook Lando Norris lijkt van de partij en er worden duidelijk video-opnames gemaakt.

Bij ons zeggen ze dan: één en één is twee, Gulf wordt de nieuwe sponsor van het McLaren F1 team. Al is nieuw relatief want McLaren en Gulf werkten in het verleden ook al eens samen.

In de jaren negentig nam McLaren in de Gulf-kleuren deel aan het wereldkampioenschap voor sportwagens en in 1996 won het met de McLaren F1 de 24u van Le Mans.

Nu lijkt het een kwestie van tijd alvorens de nieuwe samenwerking officieel bekendgemaakt zal worden. Gulf zou een waardige vervanger zijn voor het Braziliaanse Petrobras waarmee McLaren vorig jaar de samenwerking stopzette.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: McLaren

Nürburgring, Portimao en Imola toegevoegd aan F1-kalender 2020, geen Amerikaanse races

24 juli 2020 — De Formule 1 heeft drie extra races toegevoegd aan de F1-kalender 2020: De Nürburgring, Portimao en Imola. Tegelijkertijd laat de Formule 1 ook weten dat er in Amerika dit jaar geen races zullen plaatsvinden.

De voorbije dagen waren er aanwijzingen dat de Nürburgring, Portimao en Imola op de F1-kalender 2020 zouden opgenomen worden en vandaag volgde eindelijk de officiële bevestiging.

Opmerkelijk is dat de Formule 1 meteen ook liet weten dat er dit jaar geen F1-races zullen plaatsvinden in de Verenigde Staten van Amerika, Canada, Mexico en Brazilië. De enorme uitbraken van het coronavirus op het Amerikaans continent steken daar ongetwijfeld voor iets tussen.

“We zijn blij dat we bijkomende vooruitgang boeken bij het finaliseren van onze plannen voor een volwaardig F1-seizoen 2020,” aldus F1-baas Chase Carey.

“We willen de promotoren, de teams en de FIA bedanken voor hun volledige steun om de fans tijdens deze ongeziene tijden van opwindende races te voorzien.”

De F1-kalender 2020 tot dusver:
5 juli: GP van Oostenrijk
12 juli: GP van Stiermarken (Oostenrijk)
19 juli: GP van Hongarije
2 augustus: GP van Groot-Brittannië
9 augustus: Formula 1 70th Anniversary Grand Prix (Groot-Brittannië)
16 augustus: GP van Spanje
30 augustus: GP van België
6 september: GP van Italië
13 september: GP van Toscane (Italië)
27 september: GP van Rusland
11 oktober: GP van de Eifel (Nürburgring)
25 oktober: GP van Portugal (Portimao)
1 november: GP van Emilia-Romagna (Imola)


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuwsGP van DuitslandGP van Italië

VIDEO: Waarom is een F1-racezitje zo bijzonder?

24 juli 2020 — Het Mercedes F1 team legt het ons uit aan de hand van onderstaande video:


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Mercedesvideo

Ecclestone geeft Hamilton een veeg uit de pan: “Wees blij dat ik ongeschoold en onwetend ben”

24 juli 2020 — Bernie Ecclestone reageert op de uitspraken van Lewis Hamilton. De zesvoudig F1-kampioen had Ecclestone eerder “onwetend en ongeschoold” genoemd.

De voormalig F1-paus had eerder geclaimd dat er in de Formule 1 helemaal geen discriminatie is waarop Hamilton hem “onwetend en ongeschoold” had genoemd. Nu reageert de negenentachtigjarige Ecclestone in het Britse dagblad ‘Daily Mail.’

“Lewis zou ook kunnen beginnen met de mensen ervan bewust te maken dat er ook niet-blanken zijn die bij de F1-teams werken en er dezelfde kansen krijgen als alle anderen,” steekt Ecclestone van wal.

“Lewis, je beweert dat ik ongeschoold en onwetend ben. Wel ik ben op hetzelfde niveau geschoold als jij maar ik heb er wel een goede reden voor. Ik ging namelijk naar school tijdens de oorlog en dat was niet altijd in de beste omstandigheden.”

“Je hebt geluk gehad want als ik misschien fatsoenlijk geschoold was geweest had de F1 er misschien niet zo uitgezien op de manier waar jij er van geprofiteerd hebt. Ik heb er ook goed door geboerd maar ik verdiende al veel geld in mijn periode voor de F1.”

“Als je nog eens kampioen wordt zal dat zijn door je talent en het feit dat je op het juiste moment op de juiste plaats was. Zoals de meeste succesvolle mensen heb je dat te danken aan enorm hard werken, gecombineerd met een beetje geluk. Maar je bent een speciale rijder en een speciale persoon.”

“Denk niet aan wat je huidskleur is maar denk aan de kleur van je gedachten. We zijn allemaal mensen die op dezelfde manier bewegen, we moeten op dezelfde manier denken. Benijdt de anderen niet maar verbeter jezelf en probeer ze bij te benen. We hebben allemaal iets apart dat een ander niet heeft.”

“Sommigen zijn kleiner, groter, dunner, dikker of knapper. Uiteindelijk is dat hetgene dat we hebben. Gebruik het voor je eigen goed maar niet om anderen te kwetsen. We zijn allemaal op dezelfde manier ter wereld gekomen en dat is ook de manier waarop we moeten leven. Wat betreft mijn gevoelens naar de zwarte gemeenschap toe,  ik heb de F1 weggehaald uit Zuid-Afrika nadat een blanke Zuid-Afrikaan een zwarte journalist had vermoord omwille van zijn commentaren.”

“Tijdens een raceweekend had ik een auto met chauffeur ter beschikking gekregen. Ik zat in de auto met Jochen Rindt, de F1-rijder, en we waren op weg naar het circuit. Er wandelde een zwarte man op de weg en de blanke man opende zijn raam, gaf de zwarte man een klap en maande hem aan om aan de kant de weg te wandelen.”

“Ik riep tegen de chauffeur dat hij moest stoppen. Jochen en ik sleurden de blanke chauffeur uit de auto, lieten de zwarte man in de auto en reden zo ver dat het veilig was voor hem om uit te stappen. Ik werd halvelings gearresteerd door de politie. Ik probeerde hen uit te leggen dat wat gebeurd was niet kon maar ze wilden het niet begrijpen, dat was nu eenmaal zo in die tijd.”

“Ik heb veel van die situaties meegemaakt en het leven is niet eerlijk. Maar we moeten een jongere generatie opvoeden.”

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Bernie EcclestoneLewis HamiltonMercedes

Kimi Raikkonen: “Dit is dramatisch, er moet iets gebeuren”

24 juli 2020 — Na twee teleurstellende races in Oostenrijk volgde een nieuwe teleurstelling in Hongarije. Kimi Raikkonen had zich zijn tweede seizoen bij Alfa Romeo Racing ongetwijfeld anders voorgesteld.

Raikkonen had gehoopt om na twee slechte races op de Red Bull Ring op de Hungaroring een betere prestatie neer te zetten. Op zaterdag liep het echter al mis tijdens de kwalificatie.

De Fin geraakte niet verder dan de traagste tijd en dat is natuurlijk geen goede uitgangspositie voor een race op een circuit waarop inhalen zeer moeilijk tot bijna onmogelijk is.

Raikkonen maakte zijn race ook nog eens zelf moeilijker door niet correct zijn gridpositie in te nemen voor de start, waardoor hij ook nog eens een tijdstraf van vijf seconden kreeg.

Los daarvan was ook zijn Alfa Romeo F1-bolide niet snel genoeg en daaraan moet volgens Raikkonen dan ook dringend iets gebeuren. De Fin is één van de vier rijders die dit seizoen nog geen punten wist te behalen.

“Het was rampzalig, we moeten het beter zien te doen,” aldus Raikkonen. “We moeten de wagen sneller maken, zo simpel is het.”

“Echt een drukke race was het niet voor mij. Onze startpositie betekende jammer genoeg dat we een erg zware race tegemoet gingen. We deden wat we konden maar het was niet genoeg voor punten. Onze snelheid was niet al te slecht, ik maakte enkele plaatsen goed bij de start maar de tijdstraf zorgde ervoor dat ik teruggeslagen werd.”

Raikkonen beseft dat Alfa Romeo Racing hard moet werken om de wagen beter te maken.

“We hebben veel werk te verrichten om onze kwalificatie te verbeteren. We kunnen echter ook enkele positieve zaken meenemen van onze performance op zondag.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing

Pirelli voorziet in Rusland voor de eerste keer de C5-bandencompound

23 juli 2020 — Pirelli heeft de bandencompounds voor de GP van Toscane en GP van Rusland bekendgemaakt.

Pirelli voorziet op ieder circuit telkens drie bandencompounds: hard, medium en zacht. De exacte samenstelling van de bandencompounds kan echter van race tot race verschillen.

Voor de GP van Toscane, die op het Italiaanse circuit van Mugello wordt verreden, stelt Pirelli de bandencompounds C1, C2 en C3 ter beschikking. Een voorzichtige keuze dus voor de tweede F1-race in Italië.

Wat de race op het Russische circuit van Sochi betreft kiest Pirelli met de C3, C4 en C5 voor het compleet andere uiterste want dat zijn de hardste bandencompounds die er zijn. Meer zelfs, het is voor het eerst dit seizoen dat Pirelli de hardste bandencompound (C5) ter beschikking stelt.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van ItaliëGP van RuslandPirelli

Vettel: “Niet naar Ferrari gegaan om in de voetsporen van Michael Schumacher te treden”

23 juli 2020 — Sebastian Vettel heeft naar eigen zeggen geen spijt van zijn overstap van Red Bull naar Ferrari. Vettel vindt het uiteraard jammer dat hij niet samen met Ferrari wereldkampioen is geworden.

“Ferrari is altijd een droom voor mij geweest,” vertelt Sebastian Vettel tijdens een interview met Martin Brundle van ‘Sky Sports F1’.

“Het is een fascinerend merk. Ik denk dan ook dat mijn aandacht getrokken werd door een dame met rood haar die interesse toonde,” grapte Vettel vervolgens.

De overstap van Red Bull naar Ferrari kwam er destijds plots en enigszins onverwacht. Vettel zelf was destijds blij met zijn overstap, al deed hij het niet om in de voetsporen van Michael Schumacher te treden.

“Ik wil niet zeggen dat ik gebrainwasht was, maar ik Ferrari inspireerde me al van toen ik klein was, door Michael in de rode wagen.”

“Ik wou nooit in de voetsporen van Michael stappen. Ik wou eerder voor mezelf dat dit bij Ferrari lukte, niet omdat ik me met Michael wou vergelijken, als je begrijpt wat ik bedoel.”

“Hij heeft me echter wel geïnspireerd, dit omdat hij denk ik de beste ooit was.”

Na zijn vier wereldtitels op rij bij Red Bull slaagde Vettel er bij Ferrari tot dusver niet in om een vijfde wereldtitel te veroveren. De kans lijkt klein dat Vettel dit seizoen kampioen wordt en zo zal hij waarschijnlijk zonder wereldtitel de deur bij Ferrari achter zich dicht moeten trekken.

“Als ik terugblik dan was het onze missie, mijn missie, om wereldkampioen te worden. Daarin zijn we niet geslaagd dus in dat opzicht hebben we gefaald.”

“Ik had gehoopt om Hamilton van enkele titels te houden, dit zodat Michael Schumacher zijn record van zeven wereldtitels iets steviger stond,” aldus Vettel, die het uiteindelijk met veertien overwinningen bij Ferrari moet stellen.

“Desondanks hadden we enkele mooie jaren, er waren enkele hoogtepunten en mooie races, ik heb er zeker geen spijt van.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Sebastian VettelFerrari

Hockenheim definitief niet op F1-kalender 2020, keert Nürburgring terug?

23 juli 2020 — We zullen dit jaar geen F1-race op de Duitse Hockenheimring krijgen, zo heeft circuitdirecteur Jorn Teske laten weten. De kansen van de Nürburgring op een terugkeer naar de F1-kalender lijken dan weer te stijgen.

Tegenover ‘DPA’ liet circuitdirecteur Jorn Teske verstaan dat de Hockenheimring niet tot een akkoord is gekomen met de Formule 1 wat betreft de organisatie van een F1-race. De Hockenheimring was voorstander van een race met publiek maar de regelgeving in Baden-Württemberg laat een race met een uitgebreid publiek niet toe.

Volgens de huidige regels mogen maximaal 500 toeschouwers een race bijwonen. Het ziet er ook niet naar uit dat de situatie in die mate zal verbeteren dat er in oktober meer toeschouwers toegestaan zullen worden.

Een race zonder publiek, of een erg beperkt publiek, blijkt financieel echter niet haalbaar voor de Hockenheimring. Het circuit en Liberty Media kwamen op dat vlak niet tot een akkoord en een F1-race op de Hockenheimring blijkt definitief van de baan.

En zo komt plots de Nürburgring in beeld om eventueel een F1-race te organiseren. De Nürburgring ligt in een andere deelstaat (Rheinland-Pfalz) waar de situatie op het vlak van het coronavirus momenteel iets beter is.

In 2013 vond er voor het laatst een F1-race op de Nürburgring plaats. De Nürburgring zou in oktober eventueel een zogenaamde ‘triple header’ kunnen vormen met de circuits van Imola en Portimao.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Duitsland

“GP van Spanje zal doorgaan ondanks opstoot coronavirus”

23 juli 2020 — Ondanks de nieuwe uitbraak van coronagevallen in Catalonië, de provincie waarin het circuit de Barcelona-Catalunya ligt, zal de Spaanse GP zoals gepland gewoon doorgaan, zo laat een woordvoerder van het circuit weten.

De voorbije dagen waren er twijfels ontstaan over het al dan niet doorgaan van de GP van Spanje. Het land kent nieuwe uitbraken van coronabesmettingen, en er hebben zich enkele nieuwe clusters met zeer hoge besmettingsaantallen gevormd.

Ook Catalonië, de provincie waar het Circuit de Barcelona-Catalunya zich bevindt, is één van de regio’s waar er heel wat nieuwe positieve gevallen opduiken. Volgens ‘Auto Motor und Sport’ zou de F1 daarom overwegen om de Spaanse GP opnieuw van de kalender te halen.

Bij het Circuit de Barcelona-Catalunya reageren ze ondertussen door te stellen dat de race gewoon zoals gepland zal doorgaan en dat er van een zogenaamde mogelijke annulatie dan ook helemaal geen sprake is.

“Alles zal zoals gepland doorgaan,” aldus een woordvoerder van het circuit tegenover ‘Motorsport.com’. “We worden niet getroffen door de nieuwe restricties.”

“Alles wordt gecontroleerd en gehandhaafd door de F1, de FIA en de protocollen van het circuit, die erg strict zijn.”

Net als de voorbije races is er sprake van zogenaamde ‘bubbels’ en zal er uitvoerig getest worden op het coronavirus.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Spanje

Lewis Hamilton vreesde dat hij zou stilvallen op startgrid maar Mercedes kon niets doen

23 juli 2020 — In de Mercedes-debriefings krijgen we vaak interessante achtergrondinfo en weetjes over de voorbije race, zo ook deze keer.

Lewis Hamilton maakte zich voorafgaand aan de start van de GP van Hongarije immers zorgen. De Brit vreesde immers dat hij stil zou komen te staan op de startgrid. Tijdens de formatieronde zei Hamilton via de boordradio dat de motor een geluid maakte alsof hij in ‘stall’ zou gaan.

Er was echter een probleem: Mercedes kon niet antwoorden dat Hamilton zich helemaal geen zorgen hoefde te maken, dit omdat het reglement dit simpelweg verbiedt. Tijdens de formatieronde mag het team niets zeggen tegen een rijder, iets dat in Hongarije nogmaals bleek nadat Grosjean en Magnussen bestraft werden omdat het Haas F1-team tijdens de formatieronde gezegd hadden dat ze moesten binnenkomen in de pits.

“Lewis liet tijdens de formatieronde weten dat er een probleem was, hij dacht dat de motor in stall zou gaan,” aldus Andrew Shovlin in de debriefing-video van Mercedes.

“In werkelijkheid was het een sensorprobleem dat enkel een invloed heeft op de motor in een stationaire toestand.”

De motor is trouwens zo ontworpen dat hij eigenlijk niet kan ‘stallen’, wat Hamilton vreemd genoeg niet wist of waaraan hij dus gewoon niet dacht.

“Er was dus geen probleem en de motor zou niet stallen. Er is bovendien een bescherming in de motor die stalling voorkomt indien je in dergelijke situatie terecht zou komen. Dat konden we hem echter niet zeggen,” aldus Shovlin.

“De regels stellen immers dat je tijdens de gehele formatieronde niets tegen de rijder mag zeggen. We wisten dat alles in orde was maar hij maakte zich tot aan de startlijn zorgen.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonMercedes

VIDEO: Tricky starts, late pitstops en nog meer tijdens debriefing Hongaarse GP

23 juli 2020 — Andrew Shovlin blikt voor het Mercedes F1 team terug op de Hongaarse GP. Daarbij veel aandacht uiteraard voor de moeilijke starts bij Bottas en Hamilton alsook voor de laatste pitstopkeuzes.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van HongarijeMercedesvideo

“Mick Schumacher in de F1? Daar is het nog te vroeg voor ...”

23 juli 2020 — De teambaas van Ferrari, Mattia Binotto, predikt rust over de toekomst van Mick Schumacher in de Formule 1. Volgens Binotto is het te vroeg om nu al een beslissing te nemen.

Mick Schumacher begint onder stoom te raken in de Formule 2, getuige daarvan zijn de twee podiumplaatsen die hij in Hongarije behaalde.

Het is echter ook het jaar van de waarheid voor de zoon van F1-legende Michael Schumacher want hij wil naar de Formule 1 en een zitje bij Alfa Romeo lijkt de volgende logische stap.

Maar er zijn nog kapers op de kust. Om te beginnen is er zijn teamgenoot bij Prema Robert Schwarzman, de jonge Rus voert op dit moment het Formule 2-kampioenschap aan en is net als Mcik Schumacher ook een Ferrari-junior.

Daarnaast zijn er ook nog Illot en Armstrong die respectievelijk de tweede en de zesde plaats bezetten in de tussenstand van het kampioenschap terwijl Schumacher zelf vierde is.

Als we Red Bull Motorsport-baas Dr. Helmut Marko mogen geloven is Schwarzman de grootste kanshebber op een zitje bij Alfa Romeo volgend jaar.

“Hij is intelligent, snel en kan goed de banden sparen. Hij is heel speciaal, moest ik bij Ferrari horen zou hij volgend jaar bij Alfa Romeo rijden,” aldus Marko tegenover ‘F1-Insider.’

Ferrari-teambaas Mattia Binotto houdt de boot voorlopig nog af als hem gevraagd wordt naar de toekomst van Mick Schumacher.

“Hij rijdt goed, beter dan vorig jaar,” aldus Binotto afgelopen zondag tegenover ‘F1-insider’ over Schumacher.

“Het is belangrijk dat hij in zijn tweede jaar in de F2 stappen vooruit zet. In Hongarije heeft hij goed gepresteerd maar het is nu nog te vroeg om beslissingen te nemen voor volgend jaar.”

Schumacher zelf bekijkt het allemaal nuchter, zoals we ondertussen al van hem gewoon zijn.

“Ik wil graag bij de beste Formule 2-rijders behoren. Mijn doel is om een complete racepiloot te worden.”

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

    Er zijn geen verwante nieuwsitems.

image

F1Journaal Specials

GP van België