logo
 

“Dit was mijn grootste fout in 25 jaar F1”

12 september 2019 — Beat Zehnder, teammanager bij het Alfa Romeo Team, meent dat de blunder met Kimi Raikkonen zijn banden tijdens de GP van Italië, zijn grootste fout in 25 jaar Formule 1 was.


Kimi Raikkonen zijn F1-bolide raakte tijdens de kwalificatie ernstig beschadigd en er werd besloten om de Fin vanuit de pitlane te laten vertrekken. Raikkonen werd echter op een fout setje banden de baan op gestuurd, waardoor hij een stop-and-go penalty van tien seconden kreeg en hij niet meer in staat was om een goed raceresultaat neer te zetten.

“Dat was mijn grootste fout tot dusver in 25 jaar Formule,” aldus Zehnder.

Het probleem werd naar verluidt veroorzaakt door een misverstand met betrekking tot de regels die gelden bij start vanuit de pitlane. Raikkonen startte de race daardoor op een niet toegestaan setjes banden.

Raikkonen zijn wagen werd door de beschadigingen buiten het parc fermé hersteld, wat resulteerde in een start vanuit de pitlane. Raikkonen startte echter niet op het setje zachte banden waarmee hij in Q2 de snelste rondetijd reed maar met een setje medium banden.

“Ik ga de bestraffing niet uitleggen, ik ken al de regels niet,” zei een gepikeerde Kimi Raikkonen na afloop van de race. “Iemand heeft het verkloot, bovendien was dat setje banden waardeloos.

Doordat de veiligheidscel van Raikkonen zijn F1-bolide niet was veranderd moest Raikkonen gewoon op het setje banden starten waarmee hij in Q2 de snelste tijd reed.

“Ik had moeten weten dat we tijdens de race met de banden uit Q2 moesten starten” aldus Beat Zehnder tegenover ‘Blick’.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België