Dit weekend ‘operatie redding’ voor F1-race in Monza

02 september 2015 — Dit weekend zal er veel gelobbyd worden om Monza op de F1-kalender te houden. 'Operatie redding' gaat voor Monza dan ook een cruciaal weekend in met de GP van Italië die dit weekend doorgaat.


Al enkele jaren staat Monza ter discussie op de F1-kalender. Is het niet omwille van de veiligheid of grondige aanpassingswerken die noodzakelijk zijn, dan is het omdat Bernie Ecclestone eist dat de organisatoren van de GP van Monza het nodige geld op tafel leggen.

De organisatoren van de F1-race op Monza dreigden daardoor nog verder in financiële moeilijkheden te geraken, waardoor de F1-race niet langer zou kunnen doorgaan in Monza. De Italiaanse overheid springt echter bij en legt haar gewicht mee in de schaal om de Formule 1 in Monza te houden. Zo keurde de Italiaanse senaat onlangs een wetswijziging goed waardoor het circuit van Monza vrijgesteld wordt van belastingen (Lees: Monza stap dichter bij behoud op de F1-kalender). Daardoor krijgen de organisatoren alvast wat meer financiële ademruimte.

Komend weekend zal er druk onderhandeld worden om de F1 in Monza te houden. Een definitieve beslissing over een nieuw contract voor Monza is er immers nog steeds niet. Bernie Ecclestone eist geen torenhoge vergoeding voor de organisatie van een F1-race op Monza, maar hij eist wel dat Monza een gelijkaardige vergoeding betaalt als de andere Europese races.

Monza is net als Silverstone, Monaco en ons eigenste Spa-Francorchamps één van de weinige ‘traditionele’ circuits die nog op de F1-kalender staan. Ook de teams en rijders zien Monza niet graag van de F1-kalender verdwijnen, net als de vele hotels en horeca die een topweekend draaien telkens het F1-circus halt houdt in Monza.

“Monza moet deze moeilijke situatie doorstaan,” aldus Angelo Sticchi, het hoofd van de Italiaanse motorsportbond ACI, tijdens een persconferentie op dinsdag. “Ik denk, mits enig optimisme, dat het zal lukken. Het is belangrijk dat we samenwerken. Er is vanuit alle hoeken interesse. Die goede intenties moeten we nu omzetten in concrete actie.”

Komend weekend zal ook Matteo Renzi, de eerste minister van Italië, de GP van Italië bezoeken en een gesprek hebben met F1-baas Bernie Ecclestone.

In Spa-Francorchamps liet Ecclestone nog verstaan dat de vooruitzichten voor een verlengd verblijf van Monza op de F1-kalender er goed uitzien.

“Ik kan nog niets over Monza zeggen,” zei Ecclestone toen. “Ik heb in september enkele meetings en dan zullen we zien. Ik hoop dat we de race niet verliezen. Het ziet er volgens mij goed uit.”

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België