logo
 

Documentaire onthult dat Alonso er de brui aan wou geven

02 februari 2018 — Een nieuwe documentaire van streamingdienst Amazon Prime gunt ons een blik achter de schermen bij het Formule 1-team van McLaren. We kunnen zien dat bij de Britse formatie de schrik er goed in zat dat kopman Alonso ermee zou ophouden aan het einde van het seizoen.


De documentaire “Grand Prix Driver” is van de hand van Manish Pandey, die zijn strepen in het wereldje al verdiend heeft met de documentaire “Senna” over het leven van de gelijknamige Braziliaanse F1-legende. Er werkte nog meer bekend volk mee aan de docu over het wel en wee van McLaren, de verteller is namelijk niemand minder dan hollywoodster Michael Douglas.

In de vierdelige reeks zien we vooral de voorbereiding op het seizoen 2017 en krijgen we een beeld van wat er in het team omging toen in Barcelona duidelijk werd dat McLaren-Honda weer voor een aartsmoeilijk jaar stond.

Tijdens een vergadering met COO Jonathan Neale laat teambaas Eric Boullier al aan het begin van het seizoen verstaan dat hij bang is dat Fernando Alonso het team zal verlaten als resultaat van alle zorgen met Honda. De Fransman verduidelijkt zijn bezorgdheid ook tegen de camera’s van Amazon.

“Na zijn eerste test is Fernando behoorlijk boos,” aldus Boullier. “Hij heeft duidelijk laten verstaan dat hij wil nadenken over zijn toekomst want nog zo een jaar zal hij niet overleven. Mijn grootste zorg is dat het team overeind blijft, ik ken het domino-effect wel, weet je.”

“Ik weet wel hoe het werkt in dit wereldje, op het moment dat je zwak bent proberen ze je beste mensen weg te lokken. Het duurt jaren om een team op te bouwen maar het duurt maar zes maanden om het te vernietigen.”

Later zien we COO Neale het personeel toespreken over de resultaten van de eerste tests en we zien hem vertellen dat de prestaties van Honda niets meer of niets minder dan een schok zijn.

“Er is een grens overschreden,” zegt Neale. “We zijn er klaar mee, we hebben dit experiment in het volste vertrouwen laten gebeuren. Het moet anders, we moeten een ander plan vinden. We gaan het seizoen niet hoopvol tegemoet.”

‘Grand Prix Driver’ was er ook bij toen de MCL32 werd opgebouwd in Woking en toen pijnlijk duidelijk werd dat de plaatsing van de Honda-krachtbron niet zonder slag of stoot kon gebeuren. We worden ook verwend met exclusief radioverkeer tussen Alonso en de pitmuur van tijdens de eerste tests in Barcelona, vuurwerk verzekerd.

Maar het is niet allemaal kommer en kwel want er zitten ook leuke anekdotes van een kleine Alonso in de docu. De Spanjaard geeft ons een idee van hoe competitief hij ingesteld is en dat dat al van jongs af aan het geval was.

“Ik racete vroeger tegen mijn oma van school naar huis,” aldus Alonso. “Van de school tot ons huis was ongeveer achthonderd meter, ongeveer vier of vijf minuten dus. Ik had twee tussentijden, één was een brug en de andere was een kruispunt.”

“Na ongeveer 1 min 50 moest ik ongeveer onder de brug zijn en op 3.15 min moest ik aan het kruispunt zijn. Ik ben het dus gewend om te rekenen met als doel te winnen,” besluit de Spanjaard. 
De maker van de docu, Manish Pandey, wil het team van McLaren ook nog bedanken voor haar openheid en moed omdat ze zich niet willen verbergen want de renstal ging per slot van rekening toch door een uiterst moeilijke periode toen de docu geschoten werd.

‘Grand Prix Driver’ kan bekeken worden vanaf vrijdag negen februari op Amazon Prime. Meer details op amazon.com/GRANDPRIXDRIVER .

Geschreven door Tom Schots

Foto: McLaren F1 team

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België