Dokter Fernando Alonso: “Er is sprake van Second Impact Syndrome”

04 maart 2015 — De dokter van Fernando Alonso heeft een verklaring gegeven voor het forfait van Fernando Alonso voor de eerste Grand Prix van het nieuwe seizoen. Alonso is niet helemaal in orde om te racen, want de dokter spreekt over het Second Impact Syndrome.

image
De vreemde crash tijdens de wintertest en het forfait van Fernando Alonso voor de openingsrace van het seizoen blijven de gemoederen beroeren. Volgens McLaren en Alonso zelf is hij helemaal fit, maar werd er uit voorzorg beslist hem nog even aan de kant te houden om het Second Impact Syndrome te vermijden.  Maar die redenering lijkt maar vreemd te zijn.

‘Het Second Impact Syndrome treedt op als patiënten een tweede hersenschudding krijgen nadat de vorige nog niet genezen is. Dat kan leiden tot een zwelling van de hersenen waardoor deze te weinig plaats krijgen in de schedel.’ Zo klinkt de officiële omschrijving van het syndroom. Wat direct opvalt is dat het enkel van toepassing is als de eerste hersenschudding nog niet voldoende genezen is, iets wat volgens McLaren bij Alonso wel het geval is.

Dat viel ook Dr Roberto Belvis van het ziekenhuis in Barcelona op. Hij verklaarde tegen de Spaanse krant AS dat het niet logisch is dat Alonso werd gewaarschuwd voor het syndroom als er geen symptomen meer zijn. “Eens genezen, als er geen hoofdpijn, concentratie- of spraakproblemen zijn, is er geen gevaar voor het syndroom.”

Ook de geruchten dat Alonso het bewustzijn verloren had, zaait twijfel bij de Spaanse dokter. “Als hij om een onbekende reden het bewustzijn verloor, is het verstandig om hem drie of vier weken niet te laten rijden en hem verdere testen te laten ondergaan. Maar dat strookt niet met zijn verklaring in de media dat hij 100 procent in orde is. Als hij in orde is, zou er geen sprake zijn van SIS (Second Impact Syndrome). Dat dokters hem afraden te racen, toont dat hij niet volledig in orde is.”

Second Impact Syndrome komt voornamelijk voor bij jonge boksers, baseballspelers, hockeyers en skiërs en het is normaal dat hen afgeraden wordt terug te sporten tot wanneer de oorspronkelijke letsels verdwenen zijn. De gevolgen van een tweede klap kunnen namelijk heel groot zijn want SIS is in vele gevallen fataal. Waarschijnlijk beslisten McLaren en Alonso daarom om geen risico te nemen en niet te racen in Melbourne. Al reist de vraag dan, mocht de Spanjaard dan toch nog last hebben van de gevolgen, dat deze tegen de race in Maleisië verdwenen gaan zijn. Of is er toch meer aan de hand?

Catya Leroux

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België