logo
 

Dreigt ook Monza van de F1-kalender te verdwijnen?

05 april 2015 — Moeten we vrezen voor de toekomst van Monza op de F1-kalender? Volgens Giancarlo Minardi van het vroegere Minardi-team alvast wel.


Het hogesnelheidscircuit van Monza is een klassieker op de F1-kalender. Net als dat de ‘Ronde van Vlaanderen’ een Vlaamse klassieker is, is Monza een van de historische circuits op de F1-kalender. Monza staat in het rijtje van circuits zoals Spa-Francorchamps, Monaco en Silverstone.

Maar dat rijtje van klassiekers van de F1-kalender was vroeger veel langer. Imola, Magny-Cours, Estoril, Hockenheim en de Nürburgring, allemaal zijn ze verdwenen van de F1-kalender, al is er voor die laatste twee zeker nog hoop op een terugkeer. Maar desondanks is het duidelijk, de moderne Formule 1 spreidt haar vleugels uit en zoekt steeds meer nieuwe landen op ten koste van de historische Europese circuits. Ook voormalig Minardi-teambaas Giancarlo Minardi merkt dit op.

“We spreken hier over circuits in landen die aan de top van de motorsport staan en dat niet alleen op sportief vlak”, aldus Giancarlo Minardi. “Zoiets moet ons doen nadenken.”

Komend jaar loopt het contract van Monza met Bernie Ecclestone af, waardoor het vanaf 2017 over en uit kan zijn voor Monza. En het mag duidelijk zijn, niets of niemand wordt gespaard door de huidige Formule 1. Kijk maar naar Duitsland, waar dit jaar geen F1-race zal plaatsvinden, ondanks de poging van Mercedes om de race via een financiële bijdrage op de kalender te houden.

Het is dan ook maar de vraag of Monza ook in 2017 nog op de F1-kalender zal staan. Reeds vorig jaar waren er geruchten dat Monza dreigt om van de F1-kalender te verdwijnen (Lees: Verdwijnt Monza na 2016 van de F1-kalender?).

“Laat ons niet vergeten dat Italië op het vlak van het cultureel erfgoed wereldwijd op nummer 1 staat. Omwille daarvan moeten we de Formule 1 als magneet voor het toerisme gebruiken,” aldus Minardi. “Ik wens Ivan Capelli veel geluk tijdens de onderhandelingen met Bernie Ecclestone.”

“Monza vormt samen met Silverstone en Monte Carlo de Formule 1”, zegt Minardi, die evenwel Spa-Francorchamps even lijkt te vergeten.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België