Drie F1-races kalender 2012 staan ter discussie

27 november 2011 — In 2012 zouden er normaal gesproken twintig races op de F1-kalender staan maar die kans wordt kleiner met de minuut.

Drie races staan er momenteel ter discussie: de GP van Bahrein (noch maar eens), de GP van Zuid-Korea en de GP van de Verenigde Staten in Austin.

Laat ons beginnen met de GP van de Verenigde Staten die normaal gesproken op een nieuw circuit in Austin verreden moest worden. De bouw van het Circuit of the Americas is gestopt. Een geschil over contracten en financiën ligt aan de basis. Aanvankelijk werd er nog gehoopt dat er een nieuw akkoord zou bereikt worden maar voorlopig wordt er eerder gedacht aan het organiseren van de race in 2013. Dan moeten ze daar in Austin wel opletten voor de concurrentie die ze vanuit New Jersey gaan krijgen want ook daar wil men een F1-race organiseren.

Ook de GP van Zuid-Korea staat ter discussie. Zuid-Korea staat al veel langer ter discussie, zelfs nog voor de eerste meters met een F1-bolide erop verreden werden. Lange tijd was er onzekerheid over het feit of het circuit wel op tijd klaar zou zijn voor de eerste F1-race in 2010. Vorig jaar waren ze tot luttele minuten voor de eerste oefensessie nog aan het werken aan het circuit. Vervolgens was er het debacle tijdens de eerste race. Hevige regen waarop het circuit en haar afwatering niet voorzien waren. Het zorgde voor heel wat chaos tijdens de race.

Het volgend probleem dat zich nu stelt is dat het financieel plaatje ook niet klopt. De organisatie en overheden kijken tegen een serieus verlies aan. Park Won Hwa, de racepromotor van de GP van Zuid-Korea liet onlangs nog verstaan dat ze de steun van Bernie Ecclestone nodig hebben. Een goed verstaander leest tussen de regels het volgende: ‘de factuur voor de organisatie van de race moet omlaag’.

De GP van Bahrein staat tot slot ook nog steeds ter discussie. Dit seizoen was het een welles nietes spelletje over het al dan niet doorgaan van de GP van Bahrein. Eerst werd de beslissing uitgesteld, vervolgens werd de race geannuleerd. Daarna werd de beslissing genomen om de race op een later tijdstip alsnog te rijden, maar even later werd de race opnieuw van de kalender gehaald na protest van de teams en rijders. De veiligheid kon volgens hen ook toen nog niet gegarandeerd worden. Begin dit seizoen werd de race immers geannuleerd door de hevige protesten en onlusten in het land.

Die onzekerheid weegt ook nu nog op de organisatie van de race in 2012. Niets garandeerd immers dat er volgend jaar niet opnieuw protesten zijn. Afwachten is dus de boodschap.

Volgens Bernie Ecclestone moeten we ons echter geen zorgen maken over de races in Bahrein en Zuid-Korea. Ecclestone is er bijna zeker van dat die twee races gewoon zullen doorgaan in 2012.

Het is te hopen want anders zou het opnieuw een serieuze deuk zijn in het imago van de Formule 1. Een F1-kalender die afgeslankt wordt van twintig naar zeventien races zou compleet belachelijk zijn.

Onze voorspelling:
GP van de Verenigde Staten: 10% kans dat de race alsnog doorgaat.
GP van Zuid-Korea: 90% kans dat de race doorgaat
GP van Bahrein: 75% kans dat de race doorgaat

Bij Bahrein zal het vooral afhangen van het feit of de nieuwe protesten in Egypte en in landen zoals Syrië niet opnieuw overslaan naar het golfstaatje.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België