Drie F1-teams in de problemen voor eerste F1-test in Barcelona

14 februari 2019 — Maar liefst drie van de tien F1-teams zouden moeilijkheden ondervinden om de eerste F1-wintertest in Barcelona te halen.


Dat de F1-teams tot het uiterste gaan tijdens het ontwikkelen van hun nieuwe F1-bolides blijkt nogmaals dit jaar. De F1-bolides van 2019 mogen dan wel deels een doorontwikkeling van vorig jaar zijn, er zijn ook reglementswijzigingen die er voor zorgen dat de teams heel wat compleet andere onderdelen moeten ontwerpen die ook een invloed hebben op de rest van de wagens.

Vooral de voorvleugels zijn compleet anders dan vorig jaar en dat zorgt ervoor dat ook de rest van de F1-bolides ingrijpend anders ontwikkeld worden, ook al zien ze er op het eerste zicht misschien niet zoveel anders uit.

Drie F1-teams lijken bij de ontwikkeling van hun nieuwe F1-bolide zoveel problemen te ondervinden of achterstand te hebben dat ze dreigen het begin van de eerste F1-wintertest te missen: Renault, Williams en SportPesa Racing point F1.

“We hebben een ongelooflijk strak schema,” aldus Renault F1-baas Cyril Abiteboul. “We wensten komende zaterdag een functionele test, een zogenaamde filmdag, houden. Dat wordt echter nog bekeken want we weten niet of de wagen op tijd klaar zal zijn.”

“Ik kan je maar één ding garanderen: onze rijders zullen maandagochtend in Barcelona zijn voor de test. Onze motorhome zal open zijn en de koffiemachine zal aan staan,” zei Abiteboul met een glimlach.

Renault stelde dinsdag haar nieuwe livery voor maar de wagen die getoond werd was een eigenlijk F1-bolide uit 2018 die voorzien was van de nieuwe livery en met enkele nieuwe onderdelen, waaronder een nieuwe voorvleugel.

Naast Renault ondervindt ook het Williams F1 team problemen. Williams annuleerde al haar geplande filmdag om extra tijd te voorzien in de fabriek. Het hoopt daarmee de nieuwe wagen op tijd klaar te krijgen voor de eerste F1-test in Barcelona.

“Zoals iedereen wel weet hebben we afgelopen winter een extreem agressieve ontwikkeling van onze wagen gedaan,” zei Claire Williams.

“Daardoor hebben we de beslissing genomen om komend weekend niet met onze wagen te rijden tijdens de gepland filmdag. We willen het team daarmee zoveel mogelijk tijd geven om zich voor te bereiden voor de eerste dag van de F1-test die van start gaat op 18 februari.”

Bij SportPesa Racing Point F1 vreest men zelfs op zijn minst de eerste testdag te zullen missen.

“We zullen er zijn,” aldus Andy Green, de technische baas bij SportPesa Racing Point F1. “We kunnen echter niet garanderen dat we op maandag op de baan zullen komen. Onze voorbereiding is zeker nog niet klaar.”

De problemen bij bovenvermelde drie teams staan in schril contrast met de situatie bij Mercedes, Red Bull, Toro Rosso en Alfa Romeo Racing. Deze vier teams slaagden er al in om een shakedown uit te voeren met hun nieuwe F1-bolide. Morgen kunnen we daaraan ongetwijfeld ook Ferrari toevoegen. Na de presentatie van de nieuwe Ferrari F1-bolide volgt immers meteen ook een baandebuut.

Neem deel aan het GP van Rusland-spel: Minimaal 400 euro aan prijzen!

image

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België