Echtgenote van Michael Schumacher blijft hopen maar is dat realistisch?

22 december 2018 — Het is bijna vijf jaar geleden dat Michael Schumacher na een skiongeluk in een coma wegzonk. Zijn echtgenote blijft geloven in een volledig herstel maar is dat wel realistisch?

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Keep Fighting (@keepfighting) op

Het verhaal is ondertussen wel bekend. Vijf jaar geleden kwam Michael Schumacher zwaar ten val tijdens een skitochtje met zijn veertienjarige zoon Mick in het Franse Méribel. De Duitser kwam ongelukkig ten val en hoewel zoon Mick zo snel als mogelijk de hulpdiensten kon verwittigen geraakte hij in een coma.

Schumacher werd per helikopter naar Grenoble gevlogen waar hij twee keer geopereerd werd. Na vijf maanden liet zijn familie weten dat hij naar de revalidatieafdeling van het ziekenhuis mocht en dat hij zich in een staat van “minimaal bewustzijn” bevond.

Volgens de vermaarde Belgische comaspecialist Steven Laureys, verbonden aan het ziekenhuis van Luik, komen er in België ongeveer zo’n honderdvijftig ‘Schumachers’ bij waar geen haan naar kraait. Dat vindt hij spijtig want zij verdienen meer aandacht om hun levenskwaliteit te kunnen verbeteren.

“In geval van een ernstig hersentrauma zijn er verschillende scenario’s mogelijk,” aldus Professor Laureys. “Het kan zo slecht gaan dat de toestand evolueert naar hersendood. In bepaalde gevallen kunnen we ook niet van ‘hersendood’ spreken maar is er geen enkele kans op herstel. Dan neemt het medische team de moeilijke beslissing om de kunstmatige ademhaling uit te schakelen, waarna de patiënt overlijdt.”

“Gelukkig zijn er ook mensen die volledig herstellen maar helaas zien we ook comapatiënten die evolueren naar een status die vroeger vegetatief werd genoemd. Nu spreken we over ‘niet-responsieve waakzaamheid,’ dat is een bijzondere toestand: de patiënt is wakker, opent de ogen, ademt zelfstandig, maar kan niet antwoorden op simpele bevelen. ‘Minimaal bewustzijn’ is nog een trapje hoger, die mensen zijn soms een beetje bewust.”

Laureys verdeelt ‘minimaal bewustzijn’ nog eens onder in een positieve en een negatieve staat. Hij laat ook weten dat het een moeilijke situatie is voor zowel de patiënt, de familie als het zorgteam.

Niet iedereen heeft ook de financiële middelen om een verzorging als die van Schumacher te betalen. Naar verluidt liet Corinna Schumacher een privékliniek ter waarde van twaalf miljoen euro bouwen op hun domein in Genève en kosten de zorgen voor Michael ongeveer honderddertigduizend euro per week.

Corinna blijft erin geloven, vorige maand schreef ze nog aan een fan dat haar man een vechter is en dat hij nooit zal opgeven. Professor Laureys vindt dat de familie van een patiënt geen valse hoop mag gegeven worden maar hij vindt tegelijkertijd dat er geen valse wanhoop mag gecreëerd worden.

“Met de nieuwe technologieën waar we in de universiteit van Luik aan werken, kunnen we de onzekerheid rond een mogelijk herstel reduceren zodat elke specifieke patiënt alle kansen kan krijgen waar hij of zij recht op heeft.”

De berichten die naar buiten komen over de gezondheidstoestand van Michael Schumacher zijn schaars. Een Duitse aartsbisschop die geregeld bij de familie over de vloer komt liet weten dat hij “wat voller in zijn gezicht” was geworden en een verzorger die anoniem wenst te blijven zei dat ‘Schumi’ soms tranen in de ogen krijgt als hij vanuit zijn rolstoel over het meer van Genève uitkijkt.   

Geschreven door Tom Schots

Koop via onderstaande banner bij Bol.com en steun F1journaal.be

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België