Een jaar geleden sloeg het noodlot toe ...

05 oktober 2015 — 5 oktober 2014 ...


... het zal voor altijd een dag blijven waaraan de Formule 1 zal terugdenken want een jaar geleden crashte Jules Bianchi enorm zwaar tijdens de GP van Japan. De Fransman spinde van de baan terwijl het hevig regende en kende daarbij alle pech van de wereld door aan hoge snelheid tegen en onder een kraanwagen te crashen. Net op diezelfde plaats was een ronde voordien Adrian Sutil van de baan gegaan, waarvoor de kraanwagen waartegen Bianchi crashte op de baan was gekomen.

De Fransman raakte levensgevaarlijk gewond en met een ernstig hoofdletsel afgevoerd naar het ziekenhuis waar hij onmiddellijk geopereerd werd. Bianchi belandde in een coma waaruit hij nooit meer zou ontwaken. Hij werd nog wel overgevlogen naar een ziekenhuis in zijn thuisland maar overleed op 18 juli van dit jaar. Bianchi is daarmee de eerste F1-piloot sinds Ayrton Senna die is overleden aan de gevolgen van een ongeval tijdens een F1-race.

De F1-wereld reageerde in shock, zowel op het moment van de crash als toen Bianchi zijn overlijden bekend raakte.

Door de crash van Bianchi werden er opnieuw heel wat bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen in de Formule 1 in de hoop zo’n tragedie nooit meer te hoeven meemaken. Het dient echter gezegd dat het jammer genoeg een kwestie van tijd is, alle veiligheidsmaatregelen ten spijt. De veiligheid mag in de Formule 1 dan wel een topprioriteit zijn, alles uitsluiten kan men echter nooit. Dat is de voorbije jaren reeds meermaals gebleken toen het soms een half mirakel was dat rijders elkaar niet dodelijk raakten terwijl F1-bolides over elkaar vlogen of schoven.

Met Bianchi verloor de Formule 1 volgens sommigen niet alleen een charismatisch rijder maar ook een toekomstig wereldkampioen. De Fransman stond klaar om door te stoten naar de renstal van Ferrari.  Het heeft allebei jammer genoeg nooit mogen zijn ...

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België