“Elke seconde telt bij een crash zoals die van Romain Grosjean”

03 december 2020 — De crash van Romain Grosjean deed ook bij tweevoudig wereldkampioen Mika Häkkinen herinneringen boven komen. In zijn column voor Unibet vertelt hij hoe veilig de F1 geworden is.

Romain Grosjean had afgelopen weekend geluk dat hij bij bewustzijn bleef toen hij met 220 km/u door de vangrails knalde en zijn bolide in een vuurbal veranderde. De beelden van Grosjean die na een kleine halve minuut uit de vlammen komt hebben ook bij Mika Hakkinen een grote indruk nagelaten.

“Ik twijfel er niet aan dat de Halo ervoor gezorgd heeft dat de helm van Grosjean niet in aanraking kwam met de vangrail,” aldus Hakkinen. “Dat was heel belangrijk, hoofdblessures moeten zoveel mogelijk vermeden worden.”

“Toen Romain tijdens de impact door de Halo beschermd werd bleef hij bij bewustzijn en daarom kon hij zichzelf uit de auto bevrijden. Het feit dat hij de klap overleefd heeft bewijst ook hoe veilig de huidige kledij, helmen en vizieren zijn.”

Hakkinen moest denken aan zijn crash in Adelaide 1995, toen verloor hij het bewustzijn en liep hij een schedelbasisfractuur op.

“Ik was bewusteloos maar ik had geluk dat er geen vuur uitgebroken is. Niki Lauda had op de Nürburgring in 1975 minder geluk en het is dankzij de moed van andere rijders dat hij uit het wrak geraakt is.”

“Het was gewoon geweldig om Romain uit de auto te zien komen en ik wil ook nog de snelle reactie van Dokter Ian Roberts vermelden. Hij was binnen een paar seconden op de plaats van het ongeval en hij hielp samen met de marshalls om Romain te ondersteunen. In zo’n situatie telt elke seconde.”

“Ik wens Romain een spoedig herstel toe voor de brandwonden aan zijn handen. Ik kan de FIA en de F1 samen met de teams alleen maar feliciteren met de genomen veiligheidsmaatregelen. 2020 was een moeilijk jaar voor iedereen, maar in Bahrein hadden we een goede reden om de goede afloop van zo’n vreselijke crash te vieren,” besluit Hakkinen.

Geschreven door Tom Schots

Koop via onderstaande banner bij Bol.com en steun F1journaal.be

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België