Ex-premier Nederland: “Jammer dat regering F1-project niet wil steunen”

09 februari 2019 — Jan-Peter Balkenende, voormalig premier van Nederland, vindt het jammer dat het Nederlandse kabinet geen steun wil verlenen om de Formule 1 naar Nederland te krijgen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Max Verstappen (@maxverstappen1) op

Al geruime tijd is men in Nederland aan het dromen dat de Formule 1 terugkeert en dat er opnieuw een GP van Nederland komt. Vooral het circuit van Zandvoort hoopt dat het de komende jaren de Formule 1 opnieuw zal kunnen verwelkomen.  Het liet daarvoor zelfs al een haalbaarheidsstudie uitvoeren.

In Zandvoort hoopte men dat de Nederlandse overheid zo’n vijf miljoen zou bijdragen in het kostenplaatje voor het aantrekken van de Formule 1 en het organiseren van een grand prix. Eerder deze week raakte echter bekend dat het Nederlandse kabinet niet wil bijdragen en dat vindt voormalig premier Jan-Peter Balkenende erg jammer.

“Het Nederlandse kabinet heeft gezegd dat ze dat niet gaan ondersteunen en ik vind dat jammer,” aldus Balkenende tijdens een uitzending van ‘BNR Radio’.

“Ik hoop sowieso dat de F1 naar Nederland gaat komen. Dat is van belang. We hebben geen Olympische Spelen, geen Europese Spelen, geen World Expo in Rotterdam, geen Grand Prix. Dat is een beetje jammer. Je hebt grote evenementen nodig. Heel veel mensen die niets met autosport hebben, zeggen nu dankzij het Max Verstappen-effect: ‘Hé, dit vind ik het boeiend.’”

Na de aanvankelijke euforie omdat de Formule 1 openstond voor een terugkeer naar Nederland is het nu vooral dus afwachten of het financiële plaatje rond geraakt. In Zandvoort is men dus nog op zoek, het TT Circuit van Assen zou zelf de financiële kant wel al rond krijgen. Zandvoort zou echter in ‘poleposition’ liggen voor een eventuele organisatie van een F1-race in Nederland.

“Wat mij bezighoudt is dat de race naar Nederland komt,” aldus Balkenende. “Als je nu die buitenlandse Grands Prix ziet, daar zit het vol met oranje geklede mensen. Dat komt ergens vandaan. Kijk naar de Grand Prix van België op Spa-Francorchamps: een heel legioen van tienduizenden Nederlanders. Dan zou ik het hartstikke leuk vinden als wij dat in Nederland ook zouden hebben.”

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België