“F1-banden zullen in 2018 opnieuw anders zijn”

11 december 2016 — De eerste meters met de nieuwe F1-bolides op de 2017-banden moeten nog verreden worden maar Pirelli laat nu al weten dat de banden in 2018 opmerkelijk anders zullen zijn.


Mercedes, Red Bull en Ferrari hebben de voorbije maanden uitvoerig getest met de 2017-banden van Pirelli. Al de gegevens die verzameld werden zullen nu verder door Pirelli geanalyseerd worden. Vervolgens zullen de teams tijdens de eerste wintertests in februari voor de eerste keer met de nieuwe bolides en de 2017-banden rijden.

Ondertussen denkt Pirelli echter al na over 2018. Volgens de Italiaanse bandenleverancier zullen de banden in 2018 opmerkelijk anders zijn dan de 2017-banden. Pirelli moest voor komend seizoen immers een compromis uitwerken.

In 2017 wordt er immers met nieuwe bredere banden gereden maar ter voorbereiding van de introductie van die banden moest Pirelli testen met aangepaste F1-bolides van minstens twee jaar oud. Die zouden zo’n twintig procent downforce minder hebben dan de wagens waarmee in 2017 zal gereden worden. Het echte werk volgt dus pas komend seizoen, waarna Pirelli eindelijk over gegevens beschikt die echt representatief zijn. Daarmee kan het dan voor 2018 veel betere banden maken.

“Ik heb het gevoel dat we de goede richting uitgaan en we moeten de ontwikkeling waarschijnlijk verder zetten en in 2018 een volledig nieuwe band introduceren,” aldus Mario Isola, racing manager bij Pirelli. “Volgend jaar zullen de echte wagens immers testen en op die manier kunnen we dan een nieuwe stap in de juiste richting en uiteindelijk ook het juiste product zetten.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Pirelli

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België