F1 behoudt fel bekritiseerde ‘knockout-kwalificatie’ ook in Bahrein

24 maart 2016 — Ook voor de GP van Bahrein zal het knockout-systeem tijdens de kwalificatie gehanteerd worden.


De ‘nieuwe’ kwalificatie waarbij er tijdens zowel Q1, Q2 als Q3 na enkele minuten om de negentig seconden de traagste rijder afvalt zal ook tijdens de GP van Bahrein, de tweede race op de F1-kalender gehanteerd worden.

Het nieuwe kwalificatiesysteem werd fel bekritiseerd door heel wat F1-insiders alsook de fans. Het knockout-systeem moest de spanning tijdens zowel de kwalificaties als de races verhogen maar het tegenovergestelde werd net bereikt. Heel wat rijders stapten tijdens de sessies vroegtijdig uit hun wagen en het kwalificatieresultaat stond zo’n vier minuten voor het einde van Q3, het laatste deel van de kwalificatie waarin er om de polepositie wordt gestreden, al vast. Minutenlang reed er geen enkele wagen, waarna de sessie werd afgevlagd.

Tijdens een spoedvergadering kwamen de teambazen bij elkaar om de situatie te bespreken. Alles leek erop te wijzen dat ze het erover eens waren om vanaf de GP van Bahrein opnieuw de ‘oude’ kwalificatie te hanteren die ook uit drie delen bestaat en waarbij telkens aan het einde van de sessie de traagste wagens in één keer afvallen.

De F1 Strategy Group raakte het echter niet unaniem eens over een aanpassing van de kwalificatie naar het oude systeem. Onder meer het Force India F1 team en F1-baas Bernie Ecclestone vinden dat het nieuwe systeem meer tijd moet gegund worden. Tijdens de GP van Bahrein zal het nieuwe knockout-systeem opnieuw gehanteerd worden. Nadien zal het nieuwe systeem geëvalueerd worden.

“Voorlopig houden we alles zoals het is,” zei Bernie Ecclestone tegenover ‘Reuters’. “Na Bahrein zullen we alles bekijken en evalueren.”

Dit alles toont nog maar eens aan dat er in de Formule 1 niet daadkrachtig gehandeld wordt, iets wat de F1-piloten via de Grand Prix Drivers’ Association gisteren nog aanklaagden.

Profiteer van grote kortingen tijdens Black Friday !!!

Black Friday 2020Black Friday 2020

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België