F1-budgetmotor komt er voorlopig niet

25 november 2015 — De FIA heeft bevestigd dat de zogenaamde 'budgetmotor' in de Formule 1 er voorlopig niet komt.


De FIA was voorstander om een onafhankelijke budgetmotor te introduceren in de Formule 1. Vooral FIA-president Jean Todt en F1-baas Bernie Ecclestone waren dat idee genegen nadat was gebleken dat de huidige generatie F1-motoren veel duurder zijn dan de V8-motoren die vroeger gebruikt werden.

Omdat heel wat F1-teams financiële problemen hebben en omdat Red Bull al maandenlang vruchteloos op zoek is naar een motorleverancier voor 2016 wou men een goedkoper onafhankelijk alternatief aanbieden vanaf 2016.

De F1 commissie verwierp echter het voorstel om in 2017 een onafhankelijke motor in de Formule 1 te introduceren. Wel is het zo dat de huidige motorleveranciers, Mercedes, Ferrari, Renault en Honda, tegen uiterlijk 15 januari 2016 met een voorstel zullen komen dat de introductie van zo’n onafhankelijke budgetmotor overbodig moet maken.

Er werd afgesproken dat er aan vier zaken voldaan moet worden:

- Het gegarandeerd voorzien van motoren aan teams
- Het verlagen van de kostprijs voor de teams die motoren afnemen
- Het vereenvoudigen van de technische specificaties van de motoren
- Het verbeteren van het geluid van de motoren

Er zal voorzien worden dat iedere motorleverancier een minimum aantal teams van motoren moet voorzien wanneer daar vraag naar is. Dit moet de huidige situatie vermijden waarbij de F1-teams van Red Bull en Toro Rosso tot op vandaag nog steeds zonder motorleverancier zitten voor het seizoen 2016. Tijdens het komende raceweekend in Abu Dhabi zullen de FIA en de verschillende motorleveranciers samenkomen om alles te bespreken.

Wel houdt de FIA de deur alsnog op een kier om eventueel door te zetten met haar plannen voor een budgetmotor indien het voorstel van de motorleveranciers begin volgend jaar niet voldoende blijkt te zijn.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België