F1-dokter: “We hadden slechts enkele seconden om Grosjean levend uit brandende F1-bolide te krijgen”

30 november 2020 — Volgens F1-dokter Ian Roberts, die samen met medical car-bestuurder Alan van der Merwe als eerste ter plaatse kwam, hadden ze maar heel even om Romain Grosjean levend uit zijn F1-bolide en de vlammen te krijgen.

“Het zag eruit als een oven,” vertelde Roberts over de scene die hij aantrof toen hij aankwam op de plek van Romain Grosjean zijn crash.

“Het was een rode gloed met heel wat vlammen en je kon zien dat hij probeerde om eruit te komen. Beetje bij beetje geraakte hij er steeds verder uit.”

Volgens Roberts zou het zeer moeilijk tot onmogelijk geweest zijn om Grosjean uit de wagen te krijgen indien hij bewusteloos was geweest. Daarvoor was de brand veel te hevig.

“Er was een brandweerman zeer snel ter plaatse en met de brandblusser slaagden we erin om met het bluspoeder de vlammen voldoende terug te dringen. Eenmaal Romain hoog genoeg was konden we hem over de vangrails krijgen, weg van het vuur.”

“Er was een zeer kort moment waarop we iets konden ondernemen want van zodra het bluspoeder verder waaide kwamen de vlammen redelijk snel terug.”

Volgens Roberts was de toestand van Grosjean vervolgens redelijk goed, toch gezien wat er net daarvoor gebeurd was.

“Hij was duidelijk aan het trillen en zijn vizier was helemaal mat geworden, het was zelfs gesmolten,” aldus Roberts. “We moesten nagaan of hij geen rook had ingeademd of problemen met zijn luchtwegen had. Ik slaagde erin om zijn helm af te nemen en alles was oké.”

“Wat het klinische beeld betreft op het vlak van levensbedreigende blessures waren we echter tevreden. We moesten er vervolgens voor zorgen dat we zijn verwondingen zo goed mogelijk konden verzorgen en het hem zo comfortabel mogelijk konden maken.”

Koop via onderstaande banner bij Bol.com en steun F1journaal.be

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België