“F1 gaat op zoek naar nieuwe onafhankelijke motorleverancier”

25 oktober 2015 — Volgens Bernie Ecclestone zal de FIA maandag of dinsdag via een persbericht aankondigen dat er een tender wordt uitgeschreven waarbij men op zoek gaat naar een nieuwe onafhankelijke motorleverancier voor de Formule 1.


De kosten voor de huidige V6-turbomotoren zijn te hoog. Tegelijkertijd zit Red Bull momenteel in een situatie waarbij het de nodige moeite ondervindt om een motorleverancier te vinden.

F1-baas Bernie Ecclestone liet in het verleden reeds meermaals verstaan dat hij de huidige motoren veel te duur vindt. Ecclestone is dan ook eerder een voorstander van de vroegere V8-motor, die veel goedkoper was dan de huidige V6-turbomotoren. Terugkeren naar de V8-motoren is echter niet meteen een optie.

Als tussenoplossing wil de FIA nu blijkbaar een tender uitschrijven waarbij het op zoek gaat naar een onafhankelijke motorleverancier tegen 2017. Hoofddoel is om de kosten van de motoren naar omlaag te krijgen.

“De FIA zal maandag of dinsdag een persbericht verspreiden,” zei Ecclestone tegenover reporters in Austin. “De motoren zullen waarschijnlijk krachtiger zijn en meer brandstof verbruiken.”

“Het betekent volgens mij ook dat er enkele wijzigingen aan het reglement dienen te gebeuren, daarop werd reeds geanticipeerd tegen 2017, dus echt veel nieuw is er niet.”

Volgens Bernie Ecclestone is het niet de bedoeling om de kostprijs die andere motorleveranciers aanrekenen naar omlaag te krijgen maar wel om een alternatief te bieden.

“Dat is niet de bedoeling. Het is echter wel simpel. Indien we het niet doen dan verliezen we waarschijnlijk enkele teams,” aldus Ecclestone. “Wij moeten niet bepalen wat de anderen aanrekenen. Wij hebben daar geen controle over en ik wil dat ook niet.”

“Ze kunnen aanrekenen wat ze willen. Wat er echter geïntroduceerd wordt zal heel wat goedkoper zijn dan de huidige kostprijs van de motoren,” besluit de F1-baas.

V6-turbomotoren kosten een team gemiddeld tussen de 21 en 28 miljoen euro, terwijl de V8-motoren vroeger zo’n 10 miljoen euro kostten.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België